Rabu, 9 Julai 2014

Ramadhan 1435H

Pejam celik pejam celik rupanya dah bebulan2 lamanya laaaa aku tak updet blog...
Sampailah tiba kembali bulan Ramadhan 1435H / 2014M...
Bulan yg penuh keberkatan & kemuliaan...

Azam tahun ni...jgn membazir di PARAM...
Takmo...takmo...takmo...makan aje ape yg dimasak...itu lbh baik...kalau nak beli pon skit2 ajer dah la...
 Kot2 tekak ni tetiba teringin nak makan juadah2 yg tak mampu nak direalisasikan sendiri tuh... :-)

Hari pertama puasa tahun ni di umah MIL...sbb dekat.Maka tolong MIL masaklah...
Posa petame dah mkn SOTO, roti jala...Maklumla MIL org Melaka.. FIL org Johor...
 Alhamdulillah rezeki Allah bagi...


Hari kedua posa...dah balik umah sndri...Tak reti2..masakla kau sndri..Bila dah masak sndri nih...alakadar jelah...Balik keje kui 5ptg, smpi umah kui 5.30 cenggitu...lepas solat mmg terus sinsing lengan baju utk bersilat di dapur...

Nak baq kat angpa la kan...sambil2 kelam kabut kat dapur tu..sbnrnya byk hikmahnya..mmg takde rs letih...betambah smgat lg rsnya..nak2 bila tgh masak mata dok tgk jam...
so mmg pk nak siapkan masakan jer...

Aku mmg suka masak sndri sbb usben ngan anak2 mmg kureng mkn luar dah skrg nih...
Dah big bos bg signal awai2...
"Mama masakla simple pon takpe...janji masak sndri..."
"okayyyy"
Aku tau sejak kawen ngan Mr.Laling aku ni...nak kate cerewet bab mkn ni xdela sgt...cuma adelah beberapa jenis masakan yg klo aku rs aku tak xpert tu mmg aku takmo buat...muahahahahaha...jgn pakse2 aku ok...(ckp kat sini kemain...klo time usben nak mkn tuh...gugel2 la jgk...ngeh2)

 Juadah ari kedua...sambal ikan gelama, kangkung & nasi grg kg..


 Ni ari ke3 kot...bubur nasi (buat utk anak terunaku yg kene tonsil...last2 semua org makan) rendang daging , bendi grg lada & my feberet ikan bilis grg..
Kuih muih tu idokler aku buat...mana sempat woiiiiiii....


 dah tak igtla juadah hari kebrp.... sambal tumis udang, sup ayam, ayam grg & fishbal grg...

Sabtu lepas balik my hometown plak...turn bebuka posa ngan my family plak...alahaiiiii dapnya ayo tangan mak...Sup tulang, masak lemak cili padi...ermmmm dapnya mak masak...Aku letak jawatan sekejap kat kampung...as a chef...turun pangkat jd pembantu chef yg sgtlaaaaaa pemalas...hihii...takdela..skit jerr..

Balik sini aku pegang jawatan chef semula....
Kurma telur, cencaru bakar, ikan masin kedera...(br diimport from my Kampung)


Ini fresh dari oven semlm...gulai tempoyak ikan kembong, daging grg kunyit, ikan grg, timun cicah sambal tempoyak & my feberet ikan masin (dlm umah tu aku sorg je layan ikan masin...Mr.Laling mmg x makan...soooo rugi..kan?)


ALHAMDULILLAH...NIKMAT APA LAGI YANG MAHU KAMI DUSTAKAN...