Isnin, 18 November 2013

Main masak-masak

Assalamualaikum wbt,

Hai my blog readers.How r uols?
Haaa kan..dah isnin balik.Kejap ajer yer.Kemana uols cuti kemarin?
Aku dok umah saja.Katanya Mr.Laling kene ke Shah Alam.So melepak ajer la kat umah.
Bila dah dok umah ajer...masa aku byk kat dapor..kita masak..masak..masak..masak...(buat gaya lagu iklan pencuci muka tu..tau tak?x tau xpela..hihi)

Anak2 pon suka klo mamanya masak.Ikut anak2 nih sedap ajer ape aku masak pon..Anak mama la katakan..Klo org rasa lom tau lg...hihihi..
 Laksa ni buat mggu lps ari rabu x salah..Mlm2 aku dok gigih membuat kuah laksa..


 Ari jumaat plak ajak Daniel buat kek coklat sbb ada lg balance bahan2 bt kek masa buat utk Majlis Graduation Day Daniel last week.


Kui 12.30pagi kek siap dikukus...sukses..Maklumla esok tak sekolah..blhla tido lmbt..


 Malam tu tak masak nasi coz Daniel request nk mkn ketiau grg..feberet dia ni..& kami sefamili jg..


 Pagi sabtu tu sarapan nasi grg, sosej dgn kek coklat ku yg cair dimulut...nyum2..Sekejapan je licin..

Sejak anak2 dah besar ni..stok makanan sentiasa tak dibazirkan..anak2 akan makan.Bila anak2 ulang makan barulah aku & Mr.Laling pon selera nk makan.Dulu2 masa anak2 masih kecik2..stok makanan selalu x abis..Sbb xde sape nk ulang2 makan..Sekrg Alhamdulillah..x membazir..

Tengahari tak masak..Mr.Laling nk belanje mkn nasi kukus ayam grg berempah..Bolehla..sedap jgk..
Lupa plak nk amik gambo..(malas sbnrnya..kuikuikui..)

 Petang makan lg..grg bihun ngan kepok pulak..Kitorg klo ptg mkn camni..mlm x mkn nasi dh la..


 Pas minum ptg main ngan anak2 kat luar umah...Sekali Ayuni jatuh daa...dua2 lutut dah bedarah..Tp dia relaks jer..Yg Abg dia plak jatuh dlm longkang...hihi..sibaik xde luka..

~AHAD~


Nak kata aku rajin + malas pon boleh la...sbb aku siap masak kui 10pg..

Rajin sbb awai dah siap lauk utk lunch..Malas sbb tak buat sarapan pagi coz Mr.Laling dah bfast Nestum Madu dgn anak2 (Mr.Laling standby nk g S.Alam)...so kire dah bfast la yer..Mmg menggoreng aje aku semlm..Sbb aku mmg suka lauk goreng2 camni..Nasi panas2...lauk kering2 camni...mmg my peberet..anak2 pon layan jer..

Amboiiiii...nak tunjukla tu dia rajin memasak cuti2 tu..hihihi..Takdelahhhh
Saja jer nk isi cerita dlm blog aku ni..Yg baca pon korg2 je kan...?Sure korg nk tau ape aku buat cuti2 kemarin kan?

Okla..klo aku masak lg aku tayang lg ekk..Tp x yah la boh resepi ekk..biasa2 jer pon..


Khamis, 14 November 2013

Tajuk karangan ~ Rumah Saya

Ini rumah saya.Saya suka rumah saya kerana
Rumah saya sgt simple sederhana, rumah saya sangat cute comel, rumah saya sangat kemas (bila selepas dikemas & akan berselerak semula slps Daniel & Damia memunggah) , rumah saya langsir kaler Pink merah jambu & akhir sekali kerana ini sahajalah rumah yg saya ada.

Yang paling penting, apa yg ada didalam rumah saya adalah KELUARGA SAYA.
Sebab itulah saya suka rumah saya.
hihihi...agak2 karangan RUMAH SAYA ni dpt brp markah ekk?

Inilah lukisan rumah saya...saya lukis sebijik mcm rumah saya.
 Ruang tamu saya skrg Pink..


 Bunga pink tu masih belom tukar2 lg..sbb saya suka bunga tu..(ertikata lain lom ckp bajet nk tuko bunga lain...hihihi)

 Saya juga suka ruang tamu saya lapang sebab anak2 saya masih kecik2 lg...
Sukati diorg la nk main kat ruang yg lapang tu..


 Ini sajalah ruang kami sekeluarga..Rumahku comel shj..sekian..


Oh sblm tuh...saya sgt suka sbb mak saya sudi jahitkan langsir umah saya...Cantik tak?

Tiba2 saya buat karangan mengenai rumah saya sbb ada sahabat saya yg ckp umah saya kemas...Saya sgt shukeeee ati...Nanti nk dtg bgtau yer...jgn dtg mengejut..sbb nanti sendiri terkejut sbb nanti x sama dgn gambar yg sy lukis kat atas ni...

Sekian...

Rabu, 6 November 2013

Happy Besday My Princess ~ 2yrs

Haiiiii...uolsss
Semalam besday my little princess yg ke 2tahun.
Kebetulan sama dgn hari Awal Muharam 1435H/ 2013 pd thn ini..
Semoga hari yg mulia & berkat ini memberi kebaikan buat Ayuni

Alhamdulillah dah besar dah anak mama.
Takde buat besday party pon...cuma bwk Ayuni gi jenjln potong kek ajer.
Adiah tak tau nak beli apa.Tp semlm dia rembat bola 2bj.Ayuni dgn bola mmg tak dpt dipisahkan.
Pastu bwk mkn2 & main2 jer.




Pagi ni inilah keje mama...edit2 gambo..ikutkan byk lg gambo..tp yg dah la kita kongsi sama2 kegembiraan kami sekeluarga..

Semoga Ayuni menjd anak yg Solehah, baik budi pekerti, murah rezeki, seperti namamu AYUNI DAMIA ~ INDAH & BIJAK....diberkati & dilindungi Allah disetiap langkah perjalananmu..AMIN..


Mama & Ayuni tersayang..


Abang Daniel yg sentiasa mengalah & sayangkan Ayuni...
Mama syg Abang jgk..


Ayah yg berusaha utk membahagiakan kita sekeluarga...Moga Allah memberkati kita sekeluarga...


Tiada kata2 dapat menggambarkan betapa Syukur pdMu Ya Allah kerana memberi zuriat & rezeki yg dikurniakan pd kami berdua..ALHAMDULILLAH..