Selasa, 29 Oktober 2013

Cendawan tumbuh melata

Semenjak dua menjak ni..dah mcm cendawan tumbuh.
Dah MACAM-MACAM ADA kat tempat aku ni.Mula dgn Tesco, pastu Billion, Hotel, Nilai pon dah ada, bila Mall dah ada.Mcm2 la menapak kat dlm Mall tu.Plg mak suka nok dah ade Watson..Takyah la mak nak gi jejauh semata2 nak ke Watson..Tp smpi arini x pegi pon lg situ...hihihi...

Satu lg yg aku suka Kedai Buku...sgt2 suka...mcm2 buku ada kat situ.Apa namanya book store tu ekk..lupa plak nk tgk.Tp byk buku2 agama & kitab ada kat situ.Mmg blh berhabisan kat kedai buku.Butik2 juai tudung & baju mmg melambak ler..Tambah dgn bemcm2 fastfood restoran dh ada kat sini..So senang dh tak perlu nk pegi jauh2 lg mcm dulu nak ke tempat2 nih..
Anak2 pon suka jgk sbb dah ada KidsZonia kat sini..So Sabtu lps pe lg..bwkla diorg gi memain..Pulak mmg dah lama tak bwk diorg tempat2 camni.

Take ur time anak2..Main lah..tp jgn mintak nk dtg hari2 sudah..

 Ayuni bab main2 camni mmg dia suka...tp klo nk beli mainan tak beli pon xpe..


 Klo tgh main..takde plak igt nak susu ye?


Yg sulung ~ Abang Daniel...badannya jer besar tp umurnya masih muda...

Lepas ni akan ada pulak Panggung Wayang..Boling bagai...Amboiii lengkapla sudah kat sini..Dah rs sesaknya berbanding sblm ni yg suasananya sgt2 sederhana..Bkn la komen ni mcm menolak kemajuan.Cuma terkenang betapa cepatnya pembangunan..Duhai anak2...SI dah x mcm dulu...huhu..

Rajin masak pulak

D I E T ke laut weiii ke lautttt....

Minggu ini adalah minggu rajin memasak saya.Bila dah start memasak mulalah dtg balik mood tuh.Ada jer benda yg rs nk makan.Mr.Laling pon tak kisah klo aku tak nak masak.Dia lg suka..sbb katanya klo aku masak dia akan makan byk.Bila makan byk sia2 lah dia dok excersis ptg2 kayuh beskal...hihihi..Dia klo blh x nak amik dinner..Klo makan pon yg ringan2 aje..Takmo nasi..
Siap pesan klo mama letih nk masak dia gi je belikan klo nk mkn apa2.Tp yerlah, anak2 pon jemu klo dah selalu makan kat luar.Aku bila dh start bersilat kat dapur barula rajin ke pasar penuhkan fridge dgn segala bhn2 basah.Bila segala bahan dh ada..buka je fridge nmpk hayam..nmpk ikan,,nmpk daging..nmpk udang..otometik dtg idea nk melantak ape...kuikuikui..

Mmg timbang naik 1.5kg dr berat sblm ni..Aduii..nk naik kemain sekejapan..nak turun kalu..1kg pon seksa nok..Anak2 haruslah betambah seleranya klo mama dia yg masak..Tanyalah anak2 sedunia ni..mskan sapa yg plg sedap..dah tentu2 masakan IBU/MAK/MAMA/UMI sndr...Ye tak?Camtulah agaknya anak2 aku..Alhamdulillah..Suka tgk anak2 makan bselera.

Antara menu yg rajin la sangat aku masak..Takla lauk hebat2 ...hebat pd anak tekak kami sekeluarga jer..hihi..
 Kombinasi lauk kegemaran Mr.Laling(asam pedas), anak2 (sup sayur) & mama (Ikan bakar cicah air asam)


 Ni pon sama...My peberet dish (udang + belimbing buluh msk lemak), anak2 (ayam grg) & Mr.Laling plg suka (bendi rebus cicah sambal ikan bilis)


Ptg ni rasanya nak buat bihun grg la..Peberet anak2 niiii...


P/S ~ Sebenarnya tiap kali pas hidang lauk...aku pon kelam kabut nk amik gambo...Smpi usben pon gelakkan aku..Kang tiap2 kali hidang aku amik gambo kang mau dia perli2 plak aku ni...hihi

Selasa, 8 Oktober 2013

Mandi Manda


... mandi manda kolam renang..
Cewahhh tajukkk.Kemain kenn?Sebenarnya request drpd anak teruna aku tu lah.
"jom la mama kita mandi kat kolam mcm dulu tu"
Pdhal kat sekolah dia..tiap2 ari Khamis mmg dah ada slot mandi2 kolam nih..(kolam x ckp beso gaknye)
Pikir2 pon dah lama tak bawak anak2 kemana2..Mcm yg aku penah ckp..kitorg tak blh rancang..payah nak jadi..So klo kata nak pegi jln2..terus siap & bertolak..Ok..

Tak booking ape2 hotel pon..main redah aje...konon2 tak ramai org jln2 time exam PMR ni..
1st hotel tu gi tinggai 2bilik...dua2 bilik single bedrm...Hotel mmg byk..tp opkosla aku pilih yg rege bepatutan..jimat lanje..hikhik..semlm je pon...

2nd hotel ok byk bilik..pilih je nk yg mana..Rege pon murah..Yg penting under bajet..
Sblm ni penah menginap kat sini.Tp murah lg..Skrg dh up skit...
Dulu biasa2 je bilik dia..(Skrg dah lawo skit..dah ade tv flet skrin)Tp xlah mcm 5* hotel kennn...
Bilik blh tahan gakla besar...2 katil queen..(Yg penting ada kolam renang)
Lgpon dh malas nk ronda cari hotel lg dah..sbb ujan kemain lebat time tu..
 Kemain ko adik...bz mengkoling2 sape tu?

Disebabkan sampai pon dah petang..Hujan pon lebat sgt..Aktiviti jalan2 terpaksa ditunda...melainkan dok berehat atas katil ajelah...


Keesokan paginya...
 ANAK2...MANDILAH PUAS2...HAHAHAHA....(mama pon sama naik...mihmihmihmih)

amik mood dulu


Ayuni agak gayat memula nk masuk kolam ni..




Ok dah puas bermandi-mandian...Jom siap2 nk cek out...
Anak2 nye pasal nk mandi kolam...
mama & ayah turut kan.(Turutkan la setahun sekali...berkali2 idok ler)






Selasa, 1 Oktober 2013

12jam di Penang

Last Saturday...our journey begins..
To the Penang Island
Lets go
 Kat highway utara selatan menuju ke utara..

 Memilih utk naik Feri...atas permintaan Daniel..


 Penantian yg sgt berbaloi...kat 1 jam lbh nunggu nk naik Feri ok...
(Kekurangan Feri ke atau mmg ari mggu camtu ekkk?)


 Amboiii smpi sini Daniel jd model ayah yer..


 Kapal Kargo (hihii...dh x tau nk caps ape..)


 Why...why..Daniel aje yg posing?


 This is the reason...Mama tak dapek la nk turun..Ayuni dh pengsan keletihan nunggu Feri tak smpi2..Pdhal dia la yg excited sgt nk nek Feri...Sian dia...


                                
Byk giler moto haritu..


 Yeayyy dh masuk town...

 Singgah kat sini...Bazar Chowrasta...


 Daniel is nk nanges coz tak jumpa kedai mainan lg..


 Lovely mak & abah..


 Apalg yg diharapkan ada disini?Dah tentu2 JERUK...


 Mcm2 jeruk ada kat sini...
Masa ni tgh pekena Cendol tepi2 lorong bazar chowrasta tu...
Sambil menikmati makanan ringan yg sedap2 disitu..Mcm2 ada..


 Nak jgk2 amikkan gamba dia kat dlm tuh...


 Ayuni yg masih kemengantukkan


Mmg sapa2 ke sini tak sah klo tak beli jeruk...
Tp pecayalah aku mmg tak beli pon...Mak je yg beli...
Dh selalu sgt beli... selalu tu jgkla tak makan...


 Smpi kat kui 6ptg disitu berlegar2...Tibalah masanya perut mintak diisi...


Kat mana lg...feberet Mr.Laling...Line clear Nasi Kandar lah...


Silalah uols...hihi...

Motip ke Penang kali ni...saja jln2 ari mggu...Kira percutian ala bajet...Pegi pagi balik petang...
Wlupon penat tp sonok sgt...Dpt luangkan masa besame family skali sekala camni...
Klo blh nk hari2 camni...hihihi melampau gitu....okla enjoy d pic...