Rabu, 31 Julai 2013

Tajuknya adalah

Puasa & Menu Iftar
Pejam celik...pejam celik dh 22 Ramadhan arini...Insya-Allah lg 7 ari je lg nk pose...
Hari2 masak utk berbuka...Koje pon tak jd alasan utk aku tunaikan kewajipan sbg sorg isteri & mama pd 2org putera puteri ku...ewahhhh puji diri sndr plak...hihihi...

Bkn ape..msk simple2 pon yg pasti dr air tangan kita sendiri...Rasa puas bl tgk diorg makan...Penat tu mmg la x yah ckp...blk2 keje mcm lipas kudung bt kejekat dapur...(eh tui ke perumpamaan tu ek? :-) Tak kisahla...hihi...

Kdg2 kat tempat keje dh pk "apelah aku nk masak bebuka ni?"
Dok gugel resepi pon...last2 smpi umah tgk masa & brg2 basah yg dibeli...masak ikut ape yg sempat aje la...
Takdela aku rajin nk amik gamba hari2 ape yg aku masak kan...Ni pon nk kongsi tayang jgk ngan korg...

 Kotiaw grg...Kegemaran sefamily ku...


 Gulai ikan kerapu...(dlm bln pose ni ini br 1st time bt kari...)


Agar2 pelangi riang ria...

Sbb ape riang ria?Sbb inilah 1st time aku buat agar2...Tp tak berapa nk pelangi sbb pewarna yg ada kat umah aku cuma pink (warna yg harus ada dlm umah k) dgn oren sj..Jadikla..
I masak utk suami & anak2 je yer yg sempat....korg jamu mata je ler...tak dapek nk bg sebekas...hihihi..


Dlm bln posa ni...baru sekali berbuka puasa kat luar...
Itu pon sbb nk soping baju raya...
Sejak anak dah beso nih...penuh meja dgn makanan..
Anak2 pulak jenis mau makan...Jd tak blh oder skit2..
Ditambah plak dgn Mama & Ayah yg jg kuat mkn..hihihi...
 Pizza Hut jd pilihan...


 Ayuni dh berbuka dulu...lom azan la sayang... :-)


 Mama yg sibuk melayan anak2 nk mkn..(Tak leh suap lg lom waktu)


Tak sempat nk toleh kiri kanan...Im bz u...


Hari2 yang masih berbaki dlm bln Ramadhan nih...moga2 segala ibadah yg kita lakukan mendapat berkat & pahala drpd Allah SWT..& bersyukur kerana masih diberikan kesihatan untuk meneruskan ibadah puasa sehingga ke hari ini...AMIN...

Isnin, 15 Julai 2013

KAKI AYAM

Ini adalah SUP KAKI AYAM...

ehsan dr bloger

Wahhh.....bulan posa ni ramai yg hapdet resepi dgn berbagai juadah dgn gambar skali...

Pastu paham2 jer ler...tgh posa kan...tgk gambar makanan lg...hahaha...

Aku dulu mmg tak suka habis kaki ayam ni...Tp sejak adik laki aku dok ngan aku...dia mmg suka mkn sup kaki ayam...Sejak itulah, dgn aku skali minat kat kaki ayam tuh...hihihi...
Kalo dulu, tokey ayam tanya...
NAK KAKI AYAM TAK?
Aku : TAK NAK

Sekarang.....NAK.....hihihi

Kali ni nk kongsi la skit ngan kengkawan...tp bkn kongsi resepi TAPI nak kongsi 


KHASIAT KAKI AYAM

Kaki ayam merupakan bahagian paling tak popular di kalangan kita. Kalau dibuat bancian tentu ramai yang menyatakan bahawa mereka tidak menyukainya. Banyak alasan yang diberi, antaranya, tak ada isi, jijik, konon nya kerana kaki ayam itu diguna untuk mencakar segala macam benda, dan berbagai alasan lagi.

Tetapi tahu kah kita disebalik tidak popularnya kaki ayam itu ia mengandungi khasiat yang tidak ketahui ramai. Jadi, mulai sekarang jangan lagi dibuang kaki ayam. Jadikan ia satu dari sumber makanan yang menyumbang ke arah kesihatan yang baik.

**New York: Kajian terbaru mendapati pengambilan kaki ayam dikatakan mampu mencegah berlakunya ‘osteoporosis’ iaitu sejenis penyakit tulang rapuh, mudah retak dan patah. Masalah tulang ini biasanya tidak menunjukkan sebarang gejala di mana ia berlaku tanpa disedari.


Bagi mencegah osteoporosis seseorang biasanya dinasihatkan mengurangkan faktor risiko dengan meningkatkan pengambilan nutrisi dan bersukan secara teratur.
Pengambilan minuman atau makanan yang mengandungi kalsium tinggi adalah satu cara mengelak serangan osteoporosis.


Elak tulang rapuh

Tanda disedari, kaki ayam juga dikatakan memainkan peranan penting mengelak tulang rapuh disebabkan ia dikatakan kaya dengan sejumlah nutrisi yang berfungsi untuk menjaga tulang dalam tubuh manusia.

Laman web firma produk dan penyedia perkhidmatan kesihatan Bl Health menyatakan hydroxyapatite adalah makanan untuk tulang yang berasal dari tulang makanan. Secara logiknya, makanan tepat untuk tulang adalah tulang.

“Kaki ayam dikatakan satu daripada makanan yang kaya dengan zat itu,” kata laman web itu.
Kita tidak perlu lagi memperkecilkan kaki ayam kerana ia kaya dengan khasiat protein yang ada pada kulit, otot, tulang dan kolagen iaitu sejenis protein jaringan ikatan liat dan bening berwarna kekuningan. - Agensi

INFO: Kaki ayam

- Hydroxyapatite makanan untuk tulang berasal dari tulang makanan
- Kaya dengan sejumlah nutrisi yang berfungsi untuk menjaga tulang dalam tubuh manusia
- Kaya dengan khasiat protein pada kulit, otot, tulang dan kolagen.

** Sumber : Berita Harian.

Postjelahbghilangngantok

MUST DO SOMETHINGS..

SMPI TEMPAT KEJE KUI 7.30PG..

TIK...TOK...TIK...TOK...

WHAT?????

BARU KUL 9.30PG?

AKU RS AKU DAH BUAT MCM2 DAH PAGI NI....

& NOW AKU DAH ASIK MENAHAN MATA...

NGANTOK AMAT KOT...

meh kita layan katun ni kejap..


Yang nk gi terawih mlm kang...



Jgn lupa off /silent hp tu yer..


Moga anda semua kusyuk...







Rabu, 10 Julai 2013

Nak ucap Salam Ramadhan jgk

Salam Ramadhan 1434H

Syukur Alhamdulillah dpt menjengah kembali ke bln yg penuh berkat ini ...

Haippp...jgn plak ada yg buat2 lupa....

Haaa...kan dah ade pengumuman dah...besa dia tu...

Maka dgn ini...
Izinkan kedua telapak tanganku bertengkup memohon maaf,
 Untuk; 
✔Lisan yang terlanjur... 

✔Janji yang terabaikan...

 ✔Hati yang berprasangka..dan.

 ✔Semua sikap yang menyakitkan...
 . 
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ 

Marhaban ya ramadhan мσнση мααƒ. Atas ѕєgαlα кєкнιlαƒαη selama ini..kepada semua yg mengenali diri ini...

Pagi td bersahur lauk ikan gelama msk sambal & sup hayam...Tp time2 subuh tuh sup x berapa nk jln...Kdg2 lauk2 sampingan jgk yg laku...Telur masin ke, ikan tenggiri masam ke, ikan bilis grg dgn bwg & cili padi ke, telur dadar ke....hihihi..amboiiiii...pepagi dh tulis menu ni....okla takmo melalut lg dah....

Sekian...




Selasa, 2 Julai 2013

My Princess

Takde modal nk update blog...disebabkan arini im feel free nk menaip...Carik jgkla gambar2 yg blh nk distorykan...Tak reti plak nk beceloteh tanpa gambar...Sekurang2nya sambil baca sambil layan gambar2 yg comel2 ni haaa....hihihi...naik lif tekan button sendiri...hihi...

Bkn nk citer ape pon...ni haa pasal dak tecik gegirl sorg nih...Pejam celik pejam celik...dah beso anak dara ku sorg ni..Tak lama lg blh dah jd kwn mama...Kita gi sopping sesama gi ronda2 sesama kan dik kan?Ayah ngan abg Dani diorg tuh minat x sama kita...

Skrg ni dah 1thn 7bln...Tak lama lg dah 2thn princess mama nih..
Dah pandai sgt berckp...pot pet pot pet...hihi...dah riuh umah mama skrg..
Dah pandai cakap kan...Klo abg dia usik2 dia tgh main....Korg tau ape dia ckp...IBOK (sibuk)..
Bila mama nk amik gamba...dia pon menempek sekali...SO sape yg ibok skrg ni?hihi...

 Tak kasi chance Mama nk begaya sensorg... :-)


 Ermm klo camni...sah2 la Ayuni yg comel...tenggelam mama...


         
 
Keduanya permata hati mama...marah mama, sayang mama, geram mama, kasih mama, risau mama, doa mama, segalanya utk anak2 mama nih...
Mama sayang Daniel & Ayuni 

Kehadiran kamu adalah kurniaan Allah yg plg berharga buat mama & ayah....
Alhamdulillah Ya Rob....