Jumaat, 26 April 2013

Terkenang semasa dulu

Assalamualaikum..

Td masa sarapan pg...tetiba terigt masa zaman kecik2...Meh la dgr citer/kisah hidupku serba ringkas.

Aku bersekolah di SR Convent Kota Taiping.Semua gegirl...
Salah seb sek yg hebat jgkla pd masa tu smpi skrg..(hihi..tak caya sila gugel)
Blh katakan kwn2 aku kebykkannya dr kalangan anak2 org yg blh dikatakan senang..Nk kata kaya aku x reti lak nk ukur kekayaan family diorg time tu...
Bg aku plak kire dr keluarga susah jgk la...Wlupon takla smpi tak ckp mkn,pakai bagai...Syukur semua serba sederhana & cukup.

Kisah 1 ~ RMT
Knp tiba2 aku terkenang kisah lama ni?
Sbb dulu masa sek ren aku dpt RMT (Ranc makanan tambahan)
Seronok dpt RMT ni..tak yah beratur nk beli makanan time rehat..Duit belanje pon leh simpan..(makabah tetap bg duit blanja wlupon aku dah dpt RMT..SAYANG MAKABAH)
Masa cikgu tanya siapa gaji bapa dia $400 ke bwh?
Tanpa segan silu aku angkat tangan...
Ada yg malu2...(dlm hati aku..cikgu tanya ni mesti ada apa2...klo nk bg bantuan aku sgt2 suka..)
Rupanya telahan aku tu betul...Sejak tula aku dpt RMT...sehingga tamat darjah 6..Syukur..

Kisah 2 ~ Alatulis
Dulu2 klo kwn2 yg kaya tu..pensil box jenis atas bwh leh bukak, pastu pensil tekan/nip yg comel2, dlm pensil box ade lak biji2 wangi yg calourfull tuh..,pensil warna lak jenis yg besar2 & byk warna..
Klo time ari kokurikulum/aktiviti bebas..memasing bwkla sahiba,saidina,lidi plastik,batu seremban yg jenis bantal comel2 tu...congkak...mcm2 la lg mainan...

Semua tu aku xde...hihihi...pensil box kdg2 mak yg buatkan...jahit kain jadikan mcm pensil case pastu buh zip..Klo tejumpa biji2 wangi yg warna warni tu cepat2 kutip..Ada jgk kwn yg baik ati...bg biji wangi tu kat aku...Ahaks..kanak2 kan?
Seigt aku tak pernah merungut...apa yg ada jer..Cuma ade sekali tu..teacher suh guna ink pen (yg jenis nk isi ink tu bukak penutup pen tu pastu celup dlm ink...picit & nnti ink akan msk dlm pen tu)
Seblhnya2 aku mtk kat abah belikan...(takut cikgu marah)Merata2 cari...smpi ke supermarket abah bwk aku...Bila xde..aku nangis...Abah tak putus asa...abah belikan bold pen...balik2 aku ckp 
"adik bkn nk pen ni..ni bold pen..adik nk pen yg isi ink tu"....smpi mcmtu la keinginan aku..utk penuhi tuntutan cikgu yg mahu semua muridnya guna ink pen...
Kesian abah tepaksa layan anak abah yg ngengade ni.
Akhirnya pegi 1 kedai cina..bila aku sendiri yg ckp pen mcmana yg aku nk..terus uncle tu phm...Puasla ati aku dah dpt...ABAH terima kasih...

Kisah 3 ~ Biasiswa
Zaman sek ren mmg byk suka dr duka...Maklumla blm matang...
Masuk ke tingkatan...Abah br bersara.Kehidupan betambah susah sbb pencen Abah yg tak seberapa dipotong pulak dgn loan rumah...Kami 4beradik masih bersekolah...Abah masih lg keje menjadi Pengawal Keselamatan di sekolah.
Masa tingkatan 2 tak salah aku...Sekali lg cikgu bertanya dlm kelas...Siapa yg bapanya gaji RM400 kebwh..Aku skali lg angkat tangan...Kali ni dah remaja..perasaan malu tu dah ada skit..Yerlah org lain gaji bapa 4angka..Tp aku yakin pasti akan ada hikmah.Ketepikan perasaan malu tu...Drpd 3,4org yg angkat tgn tu hanya yg keptsn peperiksaan awal tahun yg baik shj dipanggil utk diinterview skali lg..Sesi soal jwb dgn Cikgu A lbh detail mengenai pendapatan bapa.& aku tak tau pon knp diorg nk amik details pendapatan abah aku pd masa tu..
Aku jujur..abah terima pencen RM260 slp ditolak loan umah tinggai RM60.(TEKEJUT cikgu yg brtanya...seolah2 mcm x percaya...seolah2 aku ni berbohong plak...klo aku pon sukar nk pecaya..nk mkn ape kan?)
Itulah realitinya.."Klo tak percaya sy blh bwkkan surat pencen abah sy"
Slps beberapa hari...nama aku dipanggil sekali lg utk bejumpa cikgu A semula.
Rasanya apa yg dibgtau oleh Cikgu A..sgt2 menerangi dunia aku...Tak sabar nk balik bgtau makabah aku dpt biasiswa kecil anak melayu perak..Tak byk pon tp bg aku akan aku guna duit tu utk bantu perbelanjaan persekolahan aku.
Sehingga nk masuk ke IPTA pon aku masih lg dpt bantuan sbnrnye...
YA ALLAH...SESUNGGUHNYA ENGKAU MAHA KAYA...YG TELAH MEMBERI AKU REZEKI..

Itulah yg aku terkenang harini...Tak tau knp tetiba aku terigt kisah lama ni..& rs mcm nk kongsi dgn korg.
Klo ada pon yg sudi baca..Klo takde yg nk baca pon aku x marah...Saja je menulis disini.










Tiada ulasan:

Catat Ulasan