Isnin, 15 April 2013

Montessori Phonics Methods

Sabtu lepas ~

Aku telah menghadirkan diri ke Ceramah kaedah mengajar anak membaca, anjuran tadika Montessori tempat Daniel blajar.
Memang harusla aku pegi dengar..sedia maklum klo korg mana yg dah tau tu..Montessori kan guna kaedah phonic.Kang anak tanya mama ni huruf ape?Udah salah bg jawapan lak...haru...
Makanya aku luangkan jgk masa utk pegi dgr ceramah tu.Mr.Laling mmg tak ikut sbb tak berapa sihat...Pastu leh la dia tgk2kan Ayuni...Malas nk bwk si kecik tuh...Daniel je yg follow.

Bagus & berguna utk aku tau teknik2 mengajar ni pasni utk mengajar Daniel kat rumah plak...
Aku mmg tau skit2 drpd hasil gugel kaedah Phonics ni..Tp xdela smpi beria blajar..
Daniel mula2 dulu pon ade tanya aku...

D: Mama ni huruf ape?(sambil lukis kat books dia.. huruf m)

M: oooo...ini huruf m

D: Salah la mama ni huruf mmmmm....

(ops...lupa plak kene guna sound)hihihi...

Cara kita blajar dulu2 lain..bdk2 skrg ni lain kaedahnya...mcm2 method ade...Jadi kite pon kene la sama amik tau.Sbb at the end kita jgk yg kene bantu dia...

 Ms ceramah ni dah nk abis..ramai dah parents yg da balik..

 Ni antara materials yg montessori guna...Blh buat sendiri ye mama2...


Kdg2 bendanya ade..Tp teknik nk ajar yg kita xde..
Jadi kat ceramah ni..dptla aku skit2 ilmu/teknik nk mengajar..

Wlupon demikian...aku tak katala
  Owhhh...dgn adenye teknik & kemahiran nih...leh la aku mengajar anak2 aku dgn jayanya...

SEBAB
Maklumla aku ni mama...yg nk blajar tu anak...
Kdg2 dia buat2 liat la...memula semangat...baru 10minit sesi mengajar...udah mcm2 alasan dia bg...
Klo dgn teacher...1hari tak kata ape..blajar ajer..hihi...

Sapa kate kat school xde cabaran mcm yg aku bg SEBAB tu?
Menurut penceramah tu...kat school pon sama...budak2 kan tak suka fokus pd 1 benda shj.
Diorg masih ada dunia imaginasi dia sendiri..Jd nk bg diorg fokus/tumpuan...Thats y diorg ajar tentang kemahiran hidup...Bg diorg buat sendiri & disiplin..bila bdk2 ni disiplin baru diorg fokus..
Mcm2 lg lah...byk klo nk dikongsi kat sini...

& SEBAB ni dtgnya drpd Mama sendiri...
Balik2 keje...byk sgt keje Mama nk kene uruskan...masakla, basuhla, kemasla...mcm2 la..ngan adik kecik lg.Tu semua alasan Mama...Cuba jgk seblhnya bg masa..Org lain blh takkan aku x blh..Tp bila start je..mulalah EMO..Mama2...cuba bwk besabor skit.Kata penceramah tu mmg kene BANYAKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK SABO ms mengajar supaya anak tak cpt bosan..
Mama sentiasa cuba nak...
Tp kdg2 Ayah Daniel pon bg masa jgk...& Ayah lbh bagus mengajar drpd Mama nih..mgkn sbb penah jd Cikgu sandaran kot dulu2...hihi...kire okla...

Huhuhu...panjang jela dah aku mengomel...
Aku tulis entry kali ni sbb nk kongsi ape yg aku dpt...Lgpon sapa taknak anak2 dia pandai...Utk aku yg anak br Tadika nih...Target aku cuma harap dia kenal huruf & dpt membaca skrg2nya sblm masuk ke sekolah nanti...Risau uolss..sekolah rendah skrg nih...expectation diorg darjah 1 dah blh membaca...Bkn aku yg ckp ok...Kata penceramah tu la...

Doa mama pd anak2 Mama..terutama Daniel yg tgh Tadika ni...Moga Daniel terang hati menerima segala ilmu..& rajin blajar...AMIN..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan