Khamis, 11 April 2013

Kek Coklat Kukus Ku yg Pertama

Ok..at last..MAMADANIDAMIA made it...
Berjaya menyahut cabaran MAMARINIA...hahaha...

Cabaran membuat kek kukus...
Bagaikan nak berperang aku kat dapur nk membuatnya..
Baru kek kukus...
Aku sgt2 suka tgk rancangan masakan kat Astro Food Chanel..
Bila tgk org buat kek...ermmm senang...aku rs aku blh buat ni...AMBOIIIIIIIIIIII....
Tell uols the truth la ekk..xmo selindung2...
Iolss dah anak 2...but this is my 1st time nk bt kek sendiri/sorg2 witout bantuan from sapa2...
Iols tak kecik ati if uols nk kate iols...
Dah mmg jenis x penah buat kek...But aku sdg memperbaiki diri dgn cuba membaking dgn lbh gigih lg pasni..

Upsss..takmo tipu...adala jgk bantuan...siap print out the resepi sebijik2 from my BFF blog...
 Nmpk tak sehelai kertas disebelah tuh?

 Ikut arahan...xde nk ubah2 resepi...Follow the rules..hihi

 Masa ni dah gelabah..coll BFF x jwb..STEP nk masukkan coklat powder xde..
Alahaiii..mana aku nk taruk ni???Oh no....
Aku salah copy resepi ke ni?

 Punyala teruk klo mil or mak aku ada masa ni...
Smpi guna hp/tablet/internet bagai hanya nk bt kek kukus...hahahaha...
After cek blk..mmg my BFF termissed step tuh...
Aku yg zero pengalaman ni...last2 google je lah resepi lain...sibaik ada alternatif lain.

 Sambung balik...kacau smpi likat...

 Teng..teng..teng...ms ni xcited sggh aku..
Agaknya camnila perasaan korg yg selalu membaking..
Bila dah nk jadi & naik bau tu rs bangga..ahaks..
Ditambah pulak dgn pujian anakku yg melambung2 mama dia ni..
Maklumla mama x penah membaking ye nak?


Siap utk dikukus..
Jgn tekezut ekk..aluminium foil tu apsal diatas..
Kisahnya..aku nye loyang ngam2 je dok dlm pengukus tu..So itula jd camtu...ermm..aku je yg bt camtu..org lain xde kot...

Ekceli aku lupa lg step...Xpela pasni mesti aku akan igt smpi bila2...ewah..
Lupa nk gris kan loyang sblm masukkan adunan kek tuh...Makanya pas masak...melekat la..sibaik la kek tu sendiri pon ade minyak...so xdela melekat smpi x blh keluar...hermmmm...

Ape2 pun akhirnya sempurna...wlupon rupa parasnya takla selicin mana...Aku try buat topping...tp buruk lak rupanya...Tp rs dah sedap..Takpe..akan aku blajar lg...Daniel siap tanya..ni kek happy besday sape mama?
hihi..
 Hiasla skit dgn strawberry kasi menarik...


Amacam Mamarinia?Ok tak?Tak dpt nk bg ko rasa ekk...

Dah licin pon kitorg bedal...sedapppppp Daniel & Ayuni kata...hihi..budak2 tak reti menipu...mereka sgt telus & jujur...Jd mama terima pujian anak2 mama itu...Muahahaaaaa....(jgn mara uolss...)

Pasni nk cuba cheese cake kukus lak...SIL aku nk kasi resepi...Nk try gakla...katanya simple...Aku yg simple2 ni brani la cuba...Yg heavy2 tu nanti2 dulu..Kene berguru...baru jadi kot...

2 ulasan:

  1. walaweiii..menguirkan siap bertopping lagi. aku pon xpenah buat topping. kena blaja dgn ko plak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. ko kan nanti ade cuti 60ari..leh la buat kek dgn topping hari2..hahaha..

      Padam