Jumaat, 26 April 2013

Terkenang semasa dulu

Assalamualaikum..

Td masa sarapan pg...tetiba terigt masa zaman kecik2...Meh la dgr citer/kisah hidupku serba ringkas.

Aku bersekolah di SR Convent Kota Taiping.Semua gegirl...
Salah seb sek yg hebat jgkla pd masa tu smpi skrg..(hihi..tak caya sila gugel)
Blh katakan kwn2 aku kebykkannya dr kalangan anak2 org yg blh dikatakan senang..Nk kata kaya aku x reti lak nk ukur kekayaan family diorg time tu...
Bg aku plak kire dr keluarga susah jgk la...Wlupon takla smpi tak ckp mkn,pakai bagai...Syukur semua serba sederhana & cukup.

Kisah 1 ~ RMT
Knp tiba2 aku terkenang kisah lama ni?
Sbb dulu masa sek ren aku dpt RMT (Ranc makanan tambahan)
Seronok dpt RMT ni..tak yah beratur nk beli makanan time rehat..Duit belanje pon leh simpan..(makabah tetap bg duit blanja wlupon aku dah dpt RMT..SAYANG MAKABAH)
Masa cikgu tanya siapa gaji bapa dia $400 ke bwh?
Tanpa segan silu aku angkat tangan...
Ada yg malu2...(dlm hati aku..cikgu tanya ni mesti ada apa2...klo nk bg bantuan aku sgt2 suka..)
Rupanya telahan aku tu betul...Sejak tula aku dpt RMT...sehingga tamat darjah 6..Syukur..

Kisah 2 ~ Alatulis
Dulu2 klo kwn2 yg kaya tu..pensil box jenis atas bwh leh bukak, pastu pensil tekan/nip yg comel2, dlm pensil box ade lak biji2 wangi yg calourfull tuh..,pensil warna lak jenis yg besar2 & byk warna..
Klo time ari kokurikulum/aktiviti bebas..memasing bwkla sahiba,saidina,lidi plastik,batu seremban yg jenis bantal comel2 tu...congkak...mcm2 la lg mainan...

Semua tu aku xde...hihihi...pensil box kdg2 mak yg buatkan...jahit kain jadikan mcm pensil case pastu buh zip..Klo tejumpa biji2 wangi yg warna warni tu cepat2 kutip..Ada jgk kwn yg baik ati...bg biji wangi tu kat aku...Ahaks..kanak2 kan?
Seigt aku tak pernah merungut...apa yg ada jer..Cuma ade sekali tu..teacher suh guna ink pen (yg jenis nk isi ink tu bukak penutup pen tu pastu celup dlm ink...picit & nnti ink akan msk dlm pen tu)
Seblhnya2 aku mtk kat abah belikan...(takut cikgu marah)Merata2 cari...smpi ke supermarket abah bwk aku...Bila xde..aku nangis...Abah tak putus asa...abah belikan bold pen...balik2 aku ckp 
"adik bkn nk pen ni..ni bold pen..adik nk pen yg isi ink tu"....smpi mcmtu la keinginan aku..utk penuhi tuntutan cikgu yg mahu semua muridnya guna ink pen...
Kesian abah tepaksa layan anak abah yg ngengade ni.
Akhirnya pegi 1 kedai cina..bila aku sendiri yg ckp pen mcmana yg aku nk..terus uncle tu phm...Puasla ati aku dah dpt...ABAH terima kasih...

Kisah 3 ~ Biasiswa
Zaman sek ren mmg byk suka dr duka...Maklumla blm matang...
Masuk ke tingkatan...Abah br bersara.Kehidupan betambah susah sbb pencen Abah yg tak seberapa dipotong pulak dgn loan rumah...Kami 4beradik masih bersekolah...Abah masih lg keje menjadi Pengawal Keselamatan di sekolah.
Masa tingkatan 2 tak salah aku...Sekali lg cikgu bertanya dlm kelas...Siapa yg bapanya gaji RM400 kebwh..Aku skali lg angkat tangan...Kali ni dah remaja..perasaan malu tu dah ada skit..Yerlah org lain gaji bapa 4angka..Tp aku yakin pasti akan ada hikmah.Ketepikan perasaan malu tu...Drpd 3,4org yg angkat tgn tu hanya yg keptsn peperiksaan awal tahun yg baik shj dipanggil utk diinterview skali lg..Sesi soal jwb dgn Cikgu A lbh detail mengenai pendapatan bapa.& aku tak tau pon knp diorg nk amik details pendapatan abah aku pd masa tu..
Aku jujur..abah terima pencen RM260 slp ditolak loan umah tinggai RM60.(TEKEJUT cikgu yg brtanya...seolah2 mcm x percaya...seolah2 aku ni berbohong plak...klo aku pon sukar nk pecaya..nk mkn ape kan?)
Itulah realitinya.."Klo tak percaya sy blh bwkkan surat pencen abah sy"
Slps beberapa hari...nama aku dipanggil sekali lg utk bejumpa cikgu A semula.
Rasanya apa yg dibgtau oleh Cikgu A..sgt2 menerangi dunia aku...Tak sabar nk balik bgtau makabah aku dpt biasiswa kecil anak melayu perak..Tak byk pon tp bg aku akan aku guna duit tu utk bantu perbelanjaan persekolahan aku.
Sehingga nk masuk ke IPTA pon aku masih lg dpt bantuan sbnrnye...
YA ALLAH...SESUNGGUHNYA ENGKAU MAHA KAYA...YG TELAH MEMBERI AKU REZEKI..

Itulah yg aku terkenang harini...Tak tau knp tetiba aku terigt kisah lama ni..& rs mcm nk kongsi dgn korg.
Klo ada pon yg sudi baca..Klo takde yg nk baca pon aku x marah...Saja je menulis disini.










Khamis, 25 April 2013

ROJAK DI TENGAHARI

Dah Khamis yer...

Kejap ajer masa bjalan skrg ni...

Lunch dah ke korg?

 Pd yg da dpt gaji tu..sure gi lunch ngan membe2 or partner msg2 kat tempat2 yg special skit ye tak?

Jom tgk ape aku mkn lunch td...

hihihihi...ROJAK BUAH...dap gak...Tp kuahnya agak cair...dah kene ngan buah tu lg betambah cair...

Mempelamnye plak hhuhuhu...masammmm...ermmm...power..
 ada buah jambu, nenas, ambra/kedondong, sengkuang, mempelam...


dah 2ari tak selera nk mkn nasi time lunch...semlm layan bihun sup..arini lgsg x lalu tgk makanan...Tekak rs nk mkn menda2 ringan camni jer...


Ptg ni plak rsnya nak gi cari ubi keledek/ubi keladi (klo ada) nak buat PENGAT...

Penangan tgk FB Masterchef td...Terus rs teringin...Mmg dah terbayang2 dah rasanya..

Nilah gamba pengat nangka yg dlm rancangan Masterchef Selebriti tuh...Ermmm yummi2..

Tp mmg tak la aku buat pengat nangka...Dpt buat pengat Ubi/pisang pon ok...

Tu jer kali ni...daaaaaa.......

Isnin, 22 April 2013

Jom naik ETS

Salam...

Jeng jeng jeng....Kali ni nk update citer pasal naik Train... So gambar pon semua kat dlm ketapi, kat stesen ketapi & berkaitan ketapi...hihihi...

19 April lepas kan cuti utk warga Perak sempena Birthday Sultan Perak.
Kitorg ni benda yg x dirancang mmg menjadi...Dah lama nk bwk anak2 naik ETS nih ke KL.Maka hari Jumaat lepas terealisasilah impian anak2 nk naik ETS..Impian Mama pon sama...teringin jgk... ngeeeee 
:-)

Tau ke korg apa tu ETS...@ Electric Train Services.
Perkhidmatan ketapi laju dr Ipoh Perak ke KL Sentral.Perjalanan amik masa lbh krg 2jam ++ gitu...
Cepat & tak meletihkan pon aku rasa...

Plan asal nk naik kul 8pg smpi KL jln2 town...pastu ptg2 skit org mlm balik ke Perak semula...
Sekali tiket 8pg sold out daaaa....Tiket kui 1pm ke atas je yg available...Ape nk dikata..anak2 dh xcited nk naik ETS...So tukar plan...amik jgk tiket kui 1pm tu & mlm singgah umah kakak aku.Coll kakak kat KL.Bgtau nk dtg...Yihaaaaaa...atlast tiket dh ditempah..

Nilah ETS...

 Begambar dulu kat stesen ketapi Bt Gajah.

 Mcm2 gelagat anak2 aku ni...Happy la sgt nk naik train.

 Tak padan ngan si kecik Ayuni tuh...

 Ok siap2..ketapi dah nk smpi..Bwk 1 beg aje..

 Daniel dok ngan Ayah...

 Ayuni pon nk dok kat Ayah...

Perjalanan sgt selesa..Tiba kat KL Sentral kui 3.15 camtu...
Smpi2 terus booking tiket utk blk esok pagi...
Tak plan kemana2 sgt pon...Sbb mmg tujuan asal nk bg anak2 pengalaman naik ketapi jer...
Anak2 aku especialy Ayuni..hanya blh dok diam 1jam jer...Pastu mula la dia nk xplore 1 ketapi klo blh...Nk jln dlm gerabak tu.Bila tak bg dia marah...AMBOIIIIII hingat ni Ayah punya ketapi ke?hihihi...
Kitorg gi area jln Tar ngan Sogo ajer...Sblm blk lepak kat depan Sogo melayan live band...mengalahkan org KL..ahaks.Kata kakak aku dia pon x penah melepak depan Sogo tu.Muahahaa...
Bkn ape...letih weiii jln ngan anak2 tanpa kereta...So bila da duduk2 kejap..jd lama sbb sian kat anak2 pon sama letih bjlan...
Da rasa ok skit br la gerak nk balik umah my SIS..Naik komuter lak...Wowwiiii...mmg berdikari abis...Anak2 pon merasala jd penumpang komuter...hihi..

 Bersesak2 korg kat Ayah...Mama dok sorg2...

 Masa ni semua da letih...Daniel pastu tido tak hingat...

Pagi 20 April betolak ke Perak balik...
Terpaksa naik dr St.Rawang...Sbb jln nk ke KL Sentral sure jem...kan ada penamaan calon aritu...Nasib baik leh naik dr Rawang...
 Sian kat anak2 buah..lom puas main ngan Daniel...
Lenkali makcik dtg lg yer...

 Sblm balik...begambar lak kat stesen ketapi Rawang...(kan aku dah ckp..gamba kali ni semua kat area ketapi ajer)huahuahua...

 Babai hafiy...Anak2 my sis mcm tekejut ajer...tau2 aku dah nk balik...hihi...

 Apelagi...amik gamba la lg...

 Rajin tak Ayuni ku syg ni?

 Mcm Prof kah?Doktor kah?Arkitek kah?hihihi....

 Cek tiket tuh...betul ke tak?
Botol susu jgn dilupakan...utk meghilangkan STRESS...

 Alololo...comelnya mama...hihihi..

Last skali...layan gamba dlm gerabak ETS nih...

Amboiiii...penat menaip...Ekceli kali ni malas nk update...Kepala ting tong...sesema...Tp klo simpan lama2 sure lg terus tak update...Adelah peminat sorg dua request...Suh citer pengalaman naik ETS...ahaks...
So kenela tunaikan...So apelg uols...Cepat2 bwk anak2 naik ETS...best tauu...

Dadidu....

Isnin, 15 April 2013

Montessori Phonics Methods

Sabtu lepas ~

Aku telah menghadirkan diri ke Ceramah kaedah mengajar anak membaca, anjuran tadika Montessori tempat Daniel blajar.
Memang harusla aku pegi dengar..sedia maklum klo korg mana yg dah tau tu..Montessori kan guna kaedah phonic.Kang anak tanya mama ni huruf ape?Udah salah bg jawapan lak...haru...
Makanya aku luangkan jgk masa utk pegi dgr ceramah tu.Mr.Laling mmg tak ikut sbb tak berapa sihat...Pastu leh la dia tgk2kan Ayuni...Malas nk bwk si kecik tuh...Daniel je yg follow.

Bagus & berguna utk aku tau teknik2 mengajar ni pasni utk mengajar Daniel kat rumah plak...
Aku mmg tau skit2 drpd hasil gugel kaedah Phonics ni..Tp xdela smpi beria blajar..
Daniel mula2 dulu pon ade tanya aku...

D: Mama ni huruf ape?(sambil lukis kat books dia.. huruf m)

M: oooo...ini huruf m

D: Salah la mama ni huruf mmmmm....

(ops...lupa plak kene guna sound)hihihi...

Cara kita blajar dulu2 lain..bdk2 skrg ni lain kaedahnya...mcm2 method ade...Jadi kite pon kene la sama amik tau.Sbb at the end kita jgk yg kene bantu dia...

 Ms ceramah ni dah nk abis..ramai dah parents yg da balik..

 Ni antara materials yg montessori guna...Blh buat sendiri ye mama2...


Kdg2 bendanya ade..Tp teknik nk ajar yg kita xde..
Jadi kat ceramah ni..dptla aku skit2 ilmu/teknik nk mengajar..

Wlupon demikian...aku tak katala
  Owhhh...dgn adenye teknik & kemahiran nih...leh la aku mengajar anak2 aku dgn jayanya...

SEBAB
Maklumla aku ni mama...yg nk blajar tu anak...
Kdg2 dia buat2 liat la...memula semangat...baru 10minit sesi mengajar...udah mcm2 alasan dia bg...
Klo dgn teacher...1hari tak kata ape..blajar ajer..hihi...

Sapa kate kat school xde cabaran mcm yg aku bg SEBAB tu?
Menurut penceramah tu...kat school pon sama...budak2 kan tak suka fokus pd 1 benda shj.
Diorg masih ada dunia imaginasi dia sendiri..Jd nk bg diorg fokus/tumpuan...Thats y diorg ajar tentang kemahiran hidup...Bg diorg buat sendiri & disiplin..bila bdk2 ni disiplin baru diorg fokus..
Mcm2 lg lah...byk klo nk dikongsi kat sini...

& SEBAB ni dtgnya drpd Mama sendiri...
Balik2 keje...byk sgt keje Mama nk kene uruskan...masakla, basuhla, kemasla...mcm2 la..ngan adik kecik lg.Tu semua alasan Mama...Cuba jgk seblhnya bg masa..Org lain blh takkan aku x blh..Tp bila start je..mulalah EMO..Mama2...cuba bwk besabor skit.Kata penceramah tu mmg kene BANYAKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK SABO ms mengajar supaya anak tak cpt bosan..
Mama sentiasa cuba nak...
Tp kdg2 Ayah Daniel pon bg masa jgk...& Ayah lbh bagus mengajar drpd Mama nih..mgkn sbb penah jd Cikgu sandaran kot dulu2...hihi...kire okla...

Huhuhu...panjang jela dah aku mengomel...
Aku tulis entry kali ni sbb nk kongsi ape yg aku dpt...Lgpon sapa taknak anak2 dia pandai...Utk aku yg anak br Tadika nih...Target aku cuma harap dia kenal huruf & dpt membaca skrg2nya sblm masuk ke sekolah nanti...Risau uolss..sekolah rendah skrg nih...expectation diorg darjah 1 dah blh membaca...Bkn aku yg ckp ok...Kata penceramah tu la...

Doa mama pd anak2 Mama..terutama Daniel yg tgh Tadika ni...Moga Daniel terang hati menerima segala ilmu..& rajin blajar...AMIN..

Khamis, 11 April 2013

Kek Coklat Kukus Ku yg Pertama

Ok..at last..MAMADANIDAMIA made it...
Berjaya menyahut cabaran MAMARINIA...hahaha...

Cabaran membuat kek kukus...
Bagaikan nak berperang aku kat dapur nk membuatnya..
Baru kek kukus...
Aku sgt2 suka tgk rancangan masakan kat Astro Food Chanel..
Bila tgk org buat kek...ermmm senang...aku rs aku blh buat ni...AMBOIIIIIIIIIIII....
Tell uols the truth la ekk..xmo selindung2...
Iolss dah anak 2...but this is my 1st time nk bt kek sendiri/sorg2 witout bantuan from sapa2...
Iols tak kecik ati if uols nk kate iols...
Dah mmg jenis x penah buat kek...But aku sdg memperbaiki diri dgn cuba membaking dgn lbh gigih lg pasni..

Upsss..takmo tipu...adala jgk bantuan...siap print out the resepi sebijik2 from my BFF blog...
 Nmpk tak sehelai kertas disebelah tuh?

 Ikut arahan...xde nk ubah2 resepi...Follow the rules..hihi

 Masa ni dah gelabah..coll BFF x jwb..STEP nk masukkan coklat powder xde..
Alahaiii..mana aku nk taruk ni???Oh no....
Aku salah copy resepi ke ni?

 Punyala teruk klo mil or mak aku ada masa ni...
Smpi guna hp/tablet/internet bagai hanya nk bt kek kukus...hahahaha...
After cek blk..mmg my BFF termissed step tuh...
Aku yg zero pengalaman ni...last2 google je lah resepi lain...sibaik ada alternatif lain.

 Sambung balik...kacau smpi likat...

 Teng..teng..teng...ms ni xcited sggh aku..
Agaknya camnila perasaan korg yg selalu membaking..
Bila dah nk jadi & naik bau tu rs bangga..ahaks..
Ditambah pulak dgn pujian anakku yg melambung2 mama dia ni..
Maklumla mama x penah membaking ye nak?


Siap utk dikukus..
Jgn tekezut ekk..aluminium foil tu apsal diatas..
Kisahnya..aku nye loyang ngam2 je dok dlm pengukus tu..So itula jd camtu...ermm..aku je yg bt camtu..org lain xde kot...

Ekceli aku lupa lg step...Xpela pasni mesti aku akan igt smpi bila2...ewah..
Lupa nk gris kan loyang sblm masukkan adunan kek tuh...Makanya pas masak...melekat la..sibaik la kek tu sendiri pon ade minyak...so xdela melekat smpi x blh keluar...hermmmm...

Ape2 pun akhirnya sempurna...wlupon rupa parasnya takla selicin mana...Aku try buat topping...tp buruk lak rupanya...Tp rs dah sedap..Takpe..akan aku blajar lg...Daniel siap tanya..ni kek happy besday sape mama?
hihi..
 Hiasla skit dgn strawberry kasi menarik...


Amacam Mamarinia?Ok tak?Tak dpt nk bg ko rasa ekk...

Dah licin pon kitorg bedal...sedapppppp Daniel & Ayuni kata...hihi..budak2 tak reti menipu...mereka sgt telus & jujur...Jd mama terima pujian anak2 mama itu...Muahahaaaaa....(jgn mara uolss...)

Pasni nk cuba cheese cake kukus lak...SIL aku nk kasi resepi...Nk try gakla...katanya simple...Aku yg simple2 ni brani la cuba...Yg heavy2 tu nanti2 dulu..Kene berguru...baru jadi kot...

Isnin, 8 April 2013

Dinner @ TKK

Makan2 sempena besday Mr.Laling...Bwk my mak & abah oso my sis.
Mkn2 biasa ajer...Yg penting perut kenyang senang hati... 
Alhamdulillah...

Mmg dah set dr umah nk mkn Satey...
Gerai satey yg dituju tutup...So tukar lak ke gerai kat tmpt lain lak...
Weols gi ke Medan selera Tmn Kanak2...(apsal nama tempat tu Tmn Kanak2 @ TKK?....ntah aku pon x tau...hihi)

Memula oder 
 Yong Tau Fu....mabeles...

 Satey perut, ayam & daging...(masing2 diet...xmo mkn byk2)


 Utk aku...nasi grg ikan rebush....ermm sedap sgt...


 Daniel mkn bihun grg sama ngan Ucu dia...tu nasi n sup tulang mak aku..


 Mr.Laling punya menu malas dah mama nk snap...
Nasi grg daging merah..(mmg itu je la yg usbenku ni suka oder..hihi)


Alaaa...mak ni paling belah sana lak...

Boleh tahan la mkn kat situ...semua sedap2...leh la gi situ lg...

...Tgh pk nk msk ape utk bebuka pose arini...?


p/s Mamarinia igt tak ms zaman poli dulu...pot kite mkn seblm balik Pekan Razaki?hihi...

Khamis, 4 April 2013

Masih lg kisah hari lahir..

Sik abis2 nya lg cerita besday anak ku sorg ni...

Harini tempah lg 25bj cupcakes...
Sedekahkan pd kwn2 Daniel kat Tadika...
Sj bg budak2 happy..

 Tempah kat org yg sama btkan kek masa besday Daniel...


Ni ler budak yg tak abis2 lg besdaynya..


Yang pastinya semlm 03/04/2013(knp wish arini?hihi...semlm malas nk update blog)
Is Mr.Laling besday...

Selamat Hari Lahir my dear Darling...
Yg ke-tuttttttttttttttttttt...(rahsiala yer..hihi)

Mama syg Ayah..selamanya...
Moga Allah panjangkan usiamu,murah rezekimu, diberkati dunia & akhirat..AMEEN..

p/s Tak tau nk adiahkan ape kat Mr.Laling..Tp klo tanya dia..laju je jwb..nak beskal road bike Pinarello...huhu...mana mama nk korek duit nih?hihihi...Baik takyah tanya...

Rabu, 3 April 2013

BBQ ler pulak..

Kita bakor..kita bakor...kita bakor...hihi..

Its BBQ time...

Lamanye terperam citer bakor membakor nih...
Pas kenduri doa slmt minggu yg lepas, sebelah mlm kitorg bersantai la plak...Buat mkn2 family jer...
Sambil2 meratah ayam yg dibakar...
Pagi2 lg dah gi cari ayam 3ekor.Kasi perap cukup2 dgn bahan2nya.
Bab BBQ ni aku serahkan pd my sis & my mak menakan...MakTon...
Makton mmg xpert la bab masak memasak...opkos la kan..org meniaga makanan...sgt cekap.


 Ayam sedia utk dibakor...

Bahan2 utk perap ayam :-
Serbuk cili
Lada Hitam
Sos tiram
Garam sckp rasa


 Org kuat bakor membakor dr kiri...Tonton aka Badut (hihihi..my sepupu), Makton & my abg ipar..

 Proses membuat bara dah start...

 Dak Linda tgh amik gambo ayam..nk upload dlm FB la tu..

 ermmm kan dah kene bakor...

 kecik comel aje tmpt bakor..mekasih Wahida pinjamkan tmpt bakar nih...

 Sosej pon ade...

Mlm tu mmg happening...Pas bakor ayam...mula dtg idea nk bakor udang la, ikan la...
Sakan la Mr.Laling n kakak aku gi ke Tesco beli udang & ikan...Last2 bila balik muka hampa...Udang yg dicari xde plak kat Tesco...ikan kembung aje yg ada...
Plg best makton buat sambal siam cicah ngan ikan kembung mlm tuh...Mmg keje giler memlm menumbuk sambal...hihi..tp best sgt...

 Membakor smpi kui 12tgh mlm nkooo....

Mlm tu semua org tido dgn perut yg sengkak dgn BBQ...haha..
Tp masih ade dendam yg belum terbalas....
Nak jadi citer pagi tu pegi Tesco nk membeli brg...Byk la pulak udang..My sis apalg, ajak beli nk bakor2 mlm tuh...Aku ok jer...asalkan ade org yg nk bakornye...hihi...
Nilah hasilnya mlm tuh...Kita bakor lg...kita bakor lg....

 BBQ Udang plak...

 ada 2 rasa...1~Udang kunyit biasa, 2~Udang + kunyit + lada htm + bwg putih...


 Like 1000x yg no.2....idea dr adik aku Zai...(bab masak pon pro gak ni)

 Sekali lg..tekong bakor mlm tuh..my bil..
Mr.Laling join sekejap2 sbb br balik keje..siang kene keje...mlm dah letih...hihi..


 Abah aku jd tukang pemerhati...hihi..

Aku yg dok pegang kamera ni..dah jd mcm tkg amik gamba plak...Disuruh anak2 buah amik gamba..diorg baik punya posing...Tgkla gelagat sorg2...
 Aina

 Anis

 Annas

Opssss...Danielllllll...............hihi...My beday boy...

p/s Jgn heran tau...gambar2 semua adalah semasa & proses membakar aje yg ade...gambar masa makan satu pon xde...kuikuikui...semua org bz melantak..smpi lupa nk amik gamba ayam yg dah siap dibakar...muahaha...
Nampak sgt yer semua tgh lahap...hihi...