Jumaat, 29 Mac 2013

Majlis Kenduri Doa Selamat 23/03/2013


Assamalamualaikum wbt semua yg sudi menjenguk blog nih...

Alhamdulillah...syukur pdMu Ya Allah krn kenduri baca Yassin ngan doa selamat juga meraikan ulangtahun kelahiran anak sulung aku Sabtu lps dah pon selamat & dipermudahkan segala urusan oleh Allah SWT...Syukur sgt2...

Semuanya berjalan dgn lancar...Tima kasih byk2 pd yg sudi hadir...Nak disebut nama disini mmg x abis kang...Pd membe2 yg membantu sgt2 terima kasih...Keterujaan aku nih bkn apa..Majlisnya alakadar aje, tp suspen aku nih yg lbh2.Maklumla 1st time buat kenduri kat umah baru dgn 'Zero' pengalaman..Saat ni la pentingnya kengkawan yg tak lokek nk bantu.Sec tak langsung jgk la dpt melancarkan perjalanan majlis kenduri aritu...10q dears...

Buat makabah,mil,pil, all my sibling, abg ipo, adik ipo, mak menakan, sepupu sepapat Thanks a lot from d bottom of my heart...

Meh aku kongsi skit gamba perjalanan majlis merangkap house warming kate omputih nih sbb 1st time buat kan....Silalah menjamu mata...Aku mmg tak amik gamba aritu..Semua sepupu aku dak linda yg amikkan..Tq Linda..

 Sblm tetamu hadir..

 Baru setup meja buffet..

Taraaa...hasil kerja tangan Mama Daniel tauu.. Tema Merah & Biru
Penat aku tiup belon...meletop satu..dah tak balance..(tak kose nk tiup lg dah)

 Jemputan da memenuhi ruang tamuku..

 My Abah yg lead bacaan Doa

Sila2...jemput makan semua..

Ant juadah yg disediakan.... Alamak penyapu tu lupa nk alih...spoil

 Kerol yg menyewa umah lama aku pon dtg ngan jiran lama..

 Surprise.....Hepy b'day My Love...from ur Honey...even ur b'day is a few days early...ermmm..not far actually 3/4/19XX - 3/4/2013...hihi..Kongsi ngan anak jela Majlis ok Laling?

 Daniel is sgt2 tekejut ngan kek Boboiboy dia...Skrg dia tgh suka kartun Lego-Ninjago...
Tp risau ssh nk dpt edible kartun Ninjago tuh..So Boboiboy pon ok la kan Daniel?


 Happy b'day 5yrs Dear...Mama doa Daniel jd anak yg Soleh, b'iman, baik, bijak, murah rezeki, berjaya dlm pelajaran, berjaya dunia & akhirat sbg seorg muslim yg bertaqwa pd Allah...AMIN...

 Alololo...malu2 bila org nyanyikan lagu besday kat Daniel..

 Takde lilin ok..Mama lupa... :-)

 Klo amik gambo ngan Mama sure buat lentok2 camtu..

Daniel with pengasuh since 3month ~ 5yrs .Now Daniel dah tak stay ngan family pengasuhnya ni..Day care kat Montessori je dr pg smpi ptg...Saja nk bg Daniel lbh bedikari skit..My Boy so manja...hihi..

 Thats k.ita wif doter & k.ida...

 My lil bro..rajin Uda tlg...Mekasih..tugas dia mengurskan kek2 & sweets utk diagih2kn pd tetamu...
Actually semua keje dia tlg...ringan tulang my bro nih..Sesape kenan leh antar brg..Masih solo & available..(asal tanya je xde gf..yer ke???)

 Daniel tgh potong kek..

 Tetamu dah clear...Sebelah tu umah bujang...Camtula view umah org bujang...hihi...

Lastly My Mom (tudung belang2) & My Mil (tudung oren)...


Sebelah mlm...sesi bukak hadiah Daniel lak...ish2x dah mcm kenduri kawen lak aku rasa...
Kat luar umah tgh bakar2 nk buat BBQ...(Citer pasal BBQ next entry la yer...ni pon dah malas da nk taip)

 Manyaknyer...ceeeeaaaaaaa....control happy ler tu...

 Amboiiii...lajunya koyak...

 Wah samala plak hadiah ngan baju...ada tulisan RACING...

 Tak lekang senyuman ye?

Dan inilah hadiah Daniel yg akan dikenang smpi bila2...hihihi...siap balut nko...terharu dibuatnya...
Memula igtkan tabung berisi duit.....wahhhh gitu...rupanya susu F&N...ahaks...

Ok uolss...tak leh lama2...ada urusan lain nk buat nih...Tggu sambungan lg ekkk....daaaa...

Khamis, 21 Mac 2013

Badan disini Hati disana

Minggu yg sgt2 pack...

Rasanya nak ada di 2 tempat dlm 1 masa..boleh gitu?

Dgn tuntutan kerja nk sibuk pon minggu ni lah...
Nak kenduri tu pon kene gak hadap persiapan2 serba skit....
Plg kesian...Mr.Laling plak demam disaat2 ini...(Mama doakan Aling cepat sembuh..)
Abah aku selaku pembaca doa majlis aku nanti jugak demam + batuk... (i need someone to standby to recite doa for my majlis doa selamat...anyone volunteer?...sian plak kat abah..)
Tgh pk sape lg yg tak dijemput...kang ade yg terase ati...

Kdg2 badan je ade kat sini...tp hati ada dimana2...diumah, dikedai, disekolah anak, dipasar, diTesco, diAeon...(hahaha...sempat lg Aeon)

Saat2 ini...menghitung waktu.Hati nk balik...tp keje tak abis lg...

Well..apa2 pon aku harap & berdoa moga semuanya berjalan dgn mudah & lancar...AMIN.

p/s kalut2 pon bkn nk ke laut...

Selasa, 19 Mac 2013

Landskap Fasa 2

Setelah lama menyepi...ari mggu lps berkebun semula...

Sebenarnya byk tui alasan2 yg ADA yg munasabah & yg kdg2 TAK munasarawak pon yer penyebab iolss & Mr.Laling dah lama tak fedulikkan laman tepi umah weols tuh...
Bz la..., ngan anak2 kecik lg..., anak sekolah...., faktor cuaca... & yg plg membantutkan agenda berlandskap aku adalah batu bata kayu genting tar yg ada kat laman tepi umah aku tuh...
So uolss pilihla alasan mana yg logik...hihi...
Apa2 jelah yer...mmg kesuntukan masa nk ngadap laman tepi umah ni...Klo byk duit mau ajer aku upah org cantikkan laman aku nih...KALAU OK..KALAU...hihihi..

Bermula hari Sabtu lps...
 Proses mencangkul, mengembur, mengorek & membuang batu bata yg tertanam...dimulakan.


 Antara pokok yg bakal ditanam.


 Rumput kapet ni beli skit dulu...try tanam..hrp2 menjadila.


Proses tanam pokok bunga dah bermula..


 Pejalan kaki & batu hiasan disusun dulu...


 Murah aje pokok nih...hrp2 kau membesar & merimbun...


Actually ni gambar amik sblm tanam pokok bunga tuh...


Salah seorg pembantu yg sgt rajin membantu...Lupa plak nk amik gamba pembantu sorg lg...


Taraaaaaaaaaaaaaaaaa........Ini hasil petang semlm...Hari Ahad hujan lebat sgt....So semlm balik keje terus sambung tanam rumput...Ini kira kawasan landskap Fasa 2 weolss...Tunggula Fasa seterusnya...Terpaksala bergerak secara pelan2...Kalo nak buat sekali harung mmg tak la...Syukur dah ni pon...
 Batu, kayu pejln kaki & bunga tuh beli kat Jln Kuala Kangsar...Ipoh.


 Batu2 ni pon tak habis tabur lg...Petang ni sambung lg..Meh la tlg iolss...hihi...


Meh tgk kwsn depan porch car plak
...SBLM...
Nih gambar tahun lps rsnya...


 Upgrade pasu2 skit...


 Comel2 aje pasu & pokok...(mcm tuan dia kan?hiihihihi)


 Jeng..jeng...jeng...Ini jelah yg aku upgrade...


Letak alas batu bwh pasu tuh...Okla tu kan?

Bila da mula menghias laman nih...Ada jela idea yg dtg.Harap2 kami blh beri lebih masa pada laman kami yg tak seberapa nih...Yerlah, bak kata org...hiasa yg dlm ajer...kat luar pon kene gak ye tak?Wlu tak cantik dimata org...janji cantik dipandang mata kita...Sbb kita yg nk hadap hari2...Kalau ade bajet besar...lgla meriah...Bak kata BFF aku...ukur baju dibadan sendiri ajela...

Tui tu my BFF...So hope uolss...enjoy tgk landksap mamadanidamia yg sgt comel ini...hihihi...

Isnin, 18 Mac 2013

Misteri mlm sabtu

Kisah yg akan aku citerkan nih adalah kisah benar yg terjadi padaku mlm Sabtu lepas.Sesape yg ada lemah jantung atau astma silalah baca dgn berhati2..

Kejadian pd pukul 11.45mlm...aku keluar umah utk buang sampah di tong sampah luar rumah...Selalunya slps 2hari lori sampah akan dtg kutip...Tak buang kang berbau plak dlm umah...wlpundah agak lewat tp aku still no felling2 SEREMMM pon time tu...Suasana agak sunyi kat area tmn aku tuh...Maklumla mlm mggu...semua org pakat2 keluar agaknya @ dah tido...

Masa aku selak pintu sliding nk kuar mmg dah nmpk payung masih belum tertutup sbb hujan sblm tu..Mr.Laling keringkan & diletakkan kat porch car.
 Aku mmg berkata dlm hati.."ermmm sblm masuk kang nk kene simpan payung nih...kang melayang2 lak payung aku..."

Lepas masukkan sampah dlm tong smpah besar aku msk & cuci tangan kat laman umah aku tuh...Kat sinilah klimaks citer nih..Tetiba ajer...payung yg td terbukak atas lantai porch car aku tu begerak...Aku dgn ekor mata je tgk...Mula2 begerak tu agak tekejut miau2 gak la...Tp konon pk dlm hati..."ahhh...angin kot..." (wlupon aku tak rs ade angin yg bertiup)

Tgh aku membasuh tangan aku sebersih2nya...payung yg br begerak td begerak lg...kali ni lg laju menuju ke arah aku plak tuh....Mmg betui2 begolek ke arah aku...Sape yg tak seremmm...Terus aku hampir2 nk menjerit tgh2 mlm tuh...Dgn perasaan berani yg ada skit tu..aku cuba gak tengok payung tu... "APE HAL KO BEGOLEK KAT AKU?Sekali muncul dr blkg payung tu...Si bulu2 halus nih....miauuuuu....
kau rupanya kucing?ku igtkan misteri ape la yg tetiba dtg...

Serius...sblm2 ni aku penah gak baca citer2 lawak seram yg ala2 mcm citer aku nih...Mlm tu betui2 igtkan aku...Klo baca je citer2 ala2 citer cam aku ni..sure aku bekata dlm ati... "HEK ELEHHH...IGTKAN CITER BETUL2 SERAM LA...RUPANYA TAK...CITER CAMTU PON SUSPEN KE?" Lbh kurang camtu la perasaan aku bila baca citer2/pengalaman org lain...Sekali kene kat diri sndr...amik kau...muahahaha..Padan muka aku...

Pastu terus amik payung tuh..lipat2 terus simpan...Masuk dlm umah..siap sound kat Mr.Laling..
"Lenkali jgn biar payung terbukak lama2 terbiar camtu...kang kucing kencing..."...
Ecewah..ahaks tak citer kisah aku tekejut td...klo citer kompom Mr.Laling ketawakan aku...:-)


Khamis, 14 Mac 2013

Tempat makan ada mainan..

Weolss seFAMILIA ni mmg la suka mkn kat Rest.FUZZFOOD ni...Sbbnya opkosla tempatnya sejuk...bertutup..xdela bau asap rokok...hihihi...Maklumla bwk anak2 kecik ni...klo nk mkn kat luar harusla cari tempat2 yg tenang camni..sejuk..& diorg pon selesa...

Antara tempat ktorg selalu pegi adalah Marrybrown...Errrmmm..nk kata sedap sgt tu xdela sgt...biasa2 aje..
Cuma Daniel tu haa..suka mkn nasik ayam kat situ & yg plg penting...ade Playground dlm tuh...Sukala kan ajak mkn kat sini...


 Menu wajib klo menjamu selera kat sini..

 Mama kongsi ngan Ayuni...


Sblm smpi makanan...memasing menunggu penuh sabar...hihi...
 Mana nasi ayam ni..Ayuni da lapar...

 My boy...tak diam...

 Gelisah aje menunggu mknn smpi..

 Adik pon sama...

 Pandang org tgh mkn ke dikkk?

 Gigit sudu aje la dulu..

 Manjelahh shangatttt...


Settle je mkn...terus main...Aku mmg tak bg main selagi lom abis mkn...Selalu dah selesai mkn br anak2 gi main...Tetiba anak teruna aku ni dpt kwn...Sweet sgt dak gegirl nih...Nama dia Caca...katanye...Alololo co cweet...Kemain rapat mcm da kenal lama...
 Alahai Marrybrown tukar la glove penghadang tu...dah uzur...

 Yg ni tak padan ngan ayu...tetap nk panjat jgk...Tanjat mama dik...Abg ko dulu besau2 ni..gayat...

 Naik sendiri hokay...ish..ish..ish....

 Dah berjaya smpi atas...Mama adalah sgt kagum dik..Silalah uolss kagum sama...ahaks..

 Dedua happy dpt main...


After kenyang & play2...jom singgah ke Aeon18 plak...Tak hingat sok pg anak nk school..MakPak nk koje...hihi...Ade benda nk beli sbnrnye..tu yg smpi ke sana...Sblm balik singgah main lg...pantang la nmpk tempat main...Yg sbnrnya sejak baik demam aritu...anak2 da lama tak main kat tempat2 camni...Ni kire balas dendam la ni..Melepaskan rindu la katakan...
 Masa kat sini Ayuni da tukau Unipom...

 "Abg tau tak esok school?Tau...nanti dlm keta Abg tido ye Mama..."

Posing sakan...

Dah ni last...JOM BALIK....

Smpi umah kui 10.45pm...
Anak2 pon masing2 dah lena dlm keta...
Tp pagi td senang la plak kejut Daniel bangun...hihi...Gud....

Daaaaaaaa......