Selasa, 26 Februari 2013

Jajan & Set Bersalin...Apakah?

Apakah yg tgh aku kunyah...inilah jajannyer...Beli kat tapak jualan Pesta Buku kat tempat keje aku nih td..
Stok utk seminggu ke sebulan ni?Aku ni bab jajan ni takdela feberet sgt...ala2 jer...

 Kacang & Asam...Bosan kunyah kacang...mkn lak asam...haha..


Okla tutup citer jajan...Meh kite citer pasal Produk Set Selepas Bersalin...
Eh..eh..apakah tetiba masuk citer Set org bepantang lak ni kan....
Jgn tekujut dulu...
Apa salahnya sekali sekala bukak citer lama kan?...hihihi...

Jom tgk ape produk set bepantang aku guna ms anak 1st dulu...Haaa...aku guna set Leesa Formula berharga RM230 lbh krg camtu...igt2 lupa dah...

Knp aku guna set ni...sbb kakak aku yg promote...kata dia guna ms dlm pantang sgt bagus...hihi..

Memandangkan anak 1st dl besalin normal...So takde masalah la nk guna set nih..Tambah2 tablet ikan haruan tuh..sgt2 bagus..kejap aje luka baik...Cuma 1 jer yg aku alah kat Ginger Cream tuh...@ mungkin kebetulan @ kulit aku sgt sensitip ms pantang tuh...Abis 1 badan jd gatal2...huhu...
Aku kasi 3* kat set nih...
Untung ada kakak so tak yah beli bengkung...pinjam aje kakak punya...



Masuk anak yg ke2, betukarrrrrr plak ke produk set besalin Nona Roguy...

Knp aku guna set ni...sbb my BFF bgtau sgt bagus especially utk lawas buang air besar...dll...



Namun demikian...dek kerana aku besalin cser...Adala 1,2 brg yg aku x sentuh ms bepantang...Bkn tak nak guna...Tp aku alah jgk.Slps 2-3minggu bsalin...br aku amik pil Phytonatal ni...Malangnya slps aku amik pil ni ade kuar air (mcm air bisa) kat luka cser tu...Sblm2 tuh luka semakin kering...Sekali lg aku rs aku alah..
Lepas dptkan rawatan kat Klinik doc suggest stop dulu pil ni...Slps da baik luka leh amik semula... & aku start amik bila luka dah betul2 sembuh..Malang sekali lg...pas je amik pil ni..aku lak jd gatal2 badan..
SAH...mmg SAH...aku br perasan drpd anak 1st smpi la yg ke2 ni...Mgkn aku alah pd JAMU...

Barula mak aku citer pengalaman dia...Rupanya bkn aku ajer...Mak aku pon drpd muda mmg dia pon tak leh  mkn Jamu..Alangkah ruginya...Jd kenala guna la alternatif lain...mcm minum air kunyit dll ler..

So Pil Phytonatal ni masih lg dlm simpanan aku...Akan ku hadiahkan pd seseorg...drpd membazir kan?

Uncang cuci ni plak...utk luka dibawah tut...Pon aku tak usik...Dah kate cser kan...Pon akan ku hadiahkan pd si Dia yg bertuah...Sapakah ituuuu?hihi...
Rsnya blom xpired lg...

Tu jelah serba sikit pengalaman dgn set bepantang aku...Sj nk kongsi2 citer time pantang...Setahun sudah berlalu...Febuari muncul kembali....Tp anak2 aku lahir bulan MAC & NOV...hihi...okla da merepek sudah...
Daaaa....XOXO (wah dah makin galak menggunakan tagline ni...hihi)

Selera Anak Baik Demam

Hadoiyaaiii...penangan demam seminggu anak2 aku minggu lps...Masing2 dah dtg balik selera makan...
Org sini ckp dah "KEMARUK"....Tp xpe...mama suke anak2...Request aje nk mkn ape...Insyallah mama masak...
Yg Abg tgh selera Western.....haaa uols...Suap je nasik dia mcm nk muntah2....Sejak baik demam aritu smpi la arini...dia asik nk mkn ala2 omputih...Spagethi la...Pizza la...Beger la...So bg memperkenan selera tekak anak aku sorg nih...kenela aku turutkan...Janji mau makan...
Dah buatkan beger, toast & egg, spagethi...aduyai Daniel apsal tekak ko nak?hihii...

Tp adik ok plak...semuanya dia bedal...Tp masih tak leh mkn byk2...kang dia muak...baru2 nak selera kan...Okla tu...janji adik Yuni mau makan...

Nah amik...SPAGETHI Bolognaise ala Mama Alin....
Kesedapannya diperakui oleh Daniel...:-)


 Betambah2 Daniel mkn...(senang ati tgk Daniel dh selera mkn blk)


 Adik Ayuni pon sama...tp pe'el sejak baik demam ni adalah NAK SUAP SENDIRI HOKAY...

Whatever son & doter...asal korg nk makan udah...Mama love u both...muahhhh..

XOXO...( nk taip ni dah lama dah...hihihi...)

Jumaat, 22 Februari 2013

Ujian bt hambaMu

Salam Jumaat bt semua...

Lama sudah tak bersua diblog nih...Dgn kesihatan anak2 yg tak menentu...Igt lg tak entry sblm ni...pasal Ayuni demam dr hari Rabu (13.2.13)...Budak Tecik Part 1 sehari pas adik demam esoknya abgnya plak demam..so 2 org skali la plak demam...
Memula gi klinik amik ubat...dpt antibiotik..Smpi nk abis sebotol ubat demam diorg...tp tak kebah2 jgk..

Jumaat ptg (15.2.13) aku bwk lak gi klinik pakar kanak2 kat Manjung...Still tak kebah2...Yg herannya ms kat klinik tu dua2 org stabil...tak demam lgsg.Bila mlm je terus dua2 skali panas badannya.
Continue ngan ubat klinik pakar pon still camtu...

Sabtu Ahad...dok umah pon demam bebudak nih mcm ON...OFF...panas jap...sejuk jap...panas blk..

Isnin (18.2.13) bwk klinik blk...so dpt la antbiotik yg kedua...Doc bg tempoh 2ari je mkn...Klo still tak ok..kene la refer cek darah kat sepital...Mlm tu Daniel mcm ada ciri2 mcm dah tak naik panasnya...Alhamdulillah...But adik dok mcm tulah...Semakin lemah coz dah kurang mkn n minum...Nk angkat kelopak mata pon dah tak berdaya...

Selasa (19.2.13) bwk Ayuni ke Ar-Ridzuan Terus warded la Ayuni coz dah tak bermaya sgt baby syg mama ni..Sedih tp aku kene kuat smgt...barula Ayuni pon kuat.

 Ari 1st day masuk wad...Letih,lesu & tido jer dia...


 Part ni yg plg mama kesian...kene cucuk tgn anak mama..Tp Ayuni anak yg kuat...


 Sgt terharu dgn Daniel..setia disisi adik dia...Mama syg ABG sgt2..


 Daniel pon masa ni masih letih..sbb br baik demam...


 Mcm2 cara nk pujuk Adik bila meragam...:-)


 Bertarung dgn penyakit...sementara nk besar...ANAK2 KU...


 Hari ke-2...Still lemah...demam masih turun naik...

Hari ke-2 doc bgtau resul darah semua ok...Alhamdulillah...Ptg dah leh kuar...Tup2 demam Ayuni naik blk ptg tuh...Doc masuk tgk kead Ayuni lg...Dok la lg semlm....

Hari ke-3 (21.2.13) demam pon dah xde...so blh la kuar wad...

"Ya Allah...syukur pdMu yg menyembuhkan penyakit anak2 ku...Sesungguhnya dugaan yg kau beri ini menguji kekuatan, kesabaran & meningkatkan keimanan kami kpdMu...AMIN..."

Masing2 keletihan mlm td...Bila dah berada kat umah sendiri...masing2 selesa nk beristirehat...
Rehatlah anak2 ku...semoga esok pagi kamu semakin sihat & ceria...

KEPADA SAHABAT2 YG MENDOAKAN KESIHATAN ANAK2 KAMI & YG DTG MENZIARAH...HANYA ALLAH SHJ YG DPT MEMBALASNYA...TIMA KASIH KALIAN.

Rabu, 13 Februari 2013

Budak tecik ni

Sian budak tecik ni..dia demam.Ptg td ms amik ayuni kt umah pengasuh dia dah terasa dah bdn ayuni cam suam2 jer..Smpi2 kt umah trs panas.Sibaikla still ada ubat demam dia.Jgn meragam sdh ye syg..Ayah takde mlm ni..g jenguk mil aku kt ospital.Pekembangan terkini mil aku..kene msk darah lak..Sian mil aku..hrp2 cptla mil aku sihat.

Maulidur Rasul 1434


Doa Rasulullah (saw) di Pagi Hari

Ya Allah, sesungguhnya aku memohon kepadaMu kebaikan hari ini, kemenangannya, pertolongannya, cahayanya, keberkatannya, dan petunjuknya. Dan aku memohon perlindunganMu dari kejahatan yang ada didalamnya dan kejahatan yang ada sesudahnya.

* * * * * * * * * * * *

Hai semua...lama tak berblog...Letih dgn mcm2 hal cuti CNY lps...Tp sblm tu nk citer pasal hari
Jumaat minggu lps, telah diadakan Majlis Perarakan Selawat Ke Atas Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW serta pertandingan sepanduk juga diadakan kat tempat keje aku...(jabatan aku ni baru berkesempatan nak buat kot..takpela..yg penting msg2 mengingati Rasulullah SAW...)
Tak mau ketinggalan...aku jgk turut serta...Moga2 amalan ku yg sekecil ini mendapat rahmat disisiMu...
...AMIN...

Gambar mmg tak byk kat aku...Ni pon sempat amik guna HP Samsung Champ aku yg canggih tu..:-)
Jadikla wat kenang2an...
Antara yg mengambil bahagian dlm perarakan & berselawat aritu...K.ita,Ida & me...Lain2 x yahla sebutkan...kang pnjg jela lak..hihi

Cuti CNY lps mmg aku tak kemana2...Juz dok umah MIL aku jer...coz MIL br kuar ospital...kesihatan MIL aku tak menentu sejak 2 menjak ni...Semlm masuk wad balik...Gastrik plak menyerang..
Doa2 kan la yer MIL aku cepat sembuh...
Till then...daaa....

Isnin, 4 Februari 2013

Cerita kami di SR

Makan2 time..

Dah lama tak kuar mkn2 kat luar nih...Semlm pon Daniel yg request mama nk mkn Pizza...Tp bila smpi kat AEON dia tukar fikiran..Nak makan SR plak...sbb ms lalu kat SR dia tgk menu yg ada kat luar tu gambar Spagetti...(ermmm...mmg peminat tegar Spagetti)

Tgkla plain water atas meja dlm gamba weolss tu...Kenalah minum air tak berais..sbb masing2 selsema...kecuali Mr.Laling...Harini aku lak rs nk demam...
DEDOR...DEDOR...RASANYA... :-)

 Eeeiii.lembaga hitam kat blkg tu mcm mengerikan...


 Daniel sgt2 selera..Ayuni pon...


 Macaroni cheese for mama & Ayuni...Kenela kongsi, klo mkn sorg sure tak tertelan...


 Fish & chips utk Ayah...(no karbohidrat 4 diet person ok)


& utk anak mama ni Spagetti Bolongnaise...LICINNN...


'Absolute Chocolate' bungkus bwk balik...(eeewww mmg mama x leh terima coklat sgt..Tp anak2 mkn smpi licin...)

Pas mkn terus blk...windows shopping pon malas...
Hujung minggu yg cuma kuar gi mkn2 shj...
Habiskan masa besama family sgt2 seronok wlupon makan2 jer...

Ok...thats my weekend aktivities...Uolsss?