Khamis, 31 Januari 2013

Sebulan diTadika

Good evening to all my fren....

Cehhh tetiba speaking yer.Kesahnya kata nko...tadi amik anak kat Tadika dptla laporan pekembangan Daniel kat Tadikanya tuh...Ala2 mcm monthly report card la...Maklumla anak sulung..mana ku tau ada monthly report bagai camni....

So dptla tgk ape yg Daniel dah blajar...& apa komen teacher dia tentang progres Daniel sepanjang sebulan nih kat Tadika...Alhamdulillah...Mcm yg penah aku ckp..Daniel ni tiap kali blk Tadika mmg tak penah bgtau/tunjuk kat kitorg apa yg dia da blajar..Sgt2 geram kdg2 tuh..bila ditanya dia jwb lain...bt2 citer lain...Tp bila tak tanya..dia tunjukla...

Siap demo kat mama & ayah camane dia mengira kat Tadikanya..
Setakat nih Daniel da blh counting 1 to 20...

Mula2 Daniel kena bediri..lps tu tangan kat blkg..lps tu pejam mata...lps tu Daniel count lah...

 Wlupon br blh count 1-20 pon mama dh rs seronok...


ABC mmg sblm gi Tadika Daniel dah hafal...juz lom kenal hurufnya lg...Tp kali ni dah blh la kenal2...


Mengaji iqra' pon dah lancar..Takdela main2 mcm masa aku ngajar...Tp mcm aku ckpla...suka main2...

Harap2 anak mama terang hatinya...

Bab mengaji ni baru hafal Al-Fatihah...tu pon masih lom lancar...& bab doa ni yg mama kena blajar sama...Mana taknya...doa dlm Arab bolehla mama tlg...Cuma bila dia tanya tang terjemahannya tu...Klo dlm bhs Melayu pon mama leh la selak2 buku doa kat umah tuh...Ni dlm bahasa English...Mmg takla mama ko ni...So nak tak nak..kenela blajar sama...Sdg mama usahakan dgn pakcik gugel...hihi...

Itu sjla kot nk kongsi tentang anak ngan uolsss...Mgkn xcited anak 1st br tadika ni kot...Sbb aku perati membe2 yg anak dah 2,3 school xdela plak nk citer ye tak...Xpela sekadar kongsi pengalaman...daaaa...



Kenapa mesti jd begini?

Baru semlm letak entry pasal marah...Tup2 arini aku naik darah...

Aku heranla ngan org yg suka amik kesempatan ngan kebaikan kita ni...

Org yg pentingkan diri sendiri ni...

Tak nak menyusahkan org tersayang tp susahkan org lain...

Pelik sgt2...Sgt2 pelik...

Semoga Allah SWT memberikan aku kesabaran & keikhlasan...AMIN..

Sekadar luahan hati dipagi Khamis ini...

Rabu, 30 Januari 2013

Marah itu sifatnya api


Ada seorang pemuda yang sangat pemarah. Dia tidak dapat mengawal kemarahannya walaupun ianya hanya satu masalah kecil sahaja. Pada suatu hari, bapanya telah menghadiahkannya dengan seguni paku.


“Untuk apakah paku-paku ini ayah?” tanya pemuda tersebut.


“Setiap kali kamu marah, kamu pakulah tembok batu di hadapan rumah kita ini, bagi melepaskan kemarahan mu” jawab ayahnya.


Pada hari yang pertama sahaja, pemuda itu telah memaku sebanyak 37 batang paku pada tembok batu tersebut. Selepas beberapa minggu, setelah dia dapat mengurangkan kemarahannya, jumlah paku yang digunakan juga berkurangan.


Dia mendapati, adalah lebih mudah mengawal kemarahannya dari memukul paku menembusi tembok batu tersebut. Akhirnya tibalah pada suatu hari, di mana pemuda tersebut tidak marah, walau sekali pun.


Dia pun memberitahu ayahnya mengenai perkara tersebut dengan gembira. Bapanya mengucapkan tahniah dan menyuruh dia mencabut kembali paku itu satu persatu, pada setiap hari yang ia lalui tanpa kemarahan. Hari berganti hari, dan akhirnya dia berjaya mencabut kesemua paku-paku tersebut. Pemuda tersebut lantas memberitahu perkara tersebut kepada bapanya dengan bangganya.


Bapanya lantas memimpin tangannya ke tembok tersebut dan berkata
“Kau telah melakukannya dengan baik, anakku, tetapi lihatlah kesan lubang-lubang di tembok batu tersebut, tembok itu tidak akan kelihatan sama lagi seperti sebelumnya. Bila kau menyatakan sesuatu atau melakukan sesuatu ketika marah, ianya akan meninggalkan kesan parut dan luka, sama seperti ini"


"Kau boleh menikam seseorang dengan pisau dan membunuhnya. Tetapi ingatlah, tak kira berapa kali kau memohon maaf dan menyesal atas perbuatan mu, namun lukanya masih tetap ada. Luka di hati adalah lebih pedih dari luka fizikal."


Walau bagaimanapun marahnya kita terhadap sesuatu perkara itu, sebaik-baiknya kita masih lagi rasional dalam pertimbangan kita. Namun, jarang sekali kita melihat pertimbangan yang rasional lagi bijaksana lahir dari hati yang membuak-buak dengan perasaan mara.

  Marah itu sifatnya api, dan Syaitan yang direjam itu juga asalnya daripada api.


 Karya Sastera Sufi Agung: Syeikh Hamzah Al-Fansuri.

Selasa, 29 Januari 2013

Vaucher & Kupon

Yeeeeehaaaaaa...aku ni klo dpt menda2 camni mmg suka..(korg suka tak?suka tak?)hihihi...

dpt Vocer RM20 dr Parkson & Kupon diskaun RM25 dr AEON....

Dua2 xpired date 10 Feb 2013...

Ape nk beli ni hah?Wlupon tak byk mana tp jadikla.Cuma yg tak berapa nk best tu vocer ngan kupon tuh lain2 tempat...Cer sekali manyak skit...hihi...
Ni pon br cek point JCARD...klo redeem ni dpt la lagik tigaplohengget....
Wah...leh soping nih...

Jom arr Mr.Laling kite gi tebus vocer ngan kupon tuh before dia xpired...
 Vocer yg akan dihabiskan dgn sekelip mata...hahaha...


Kupon diskaun ni dr AEON...

Aku suka soping kat Parkson...senang sgt dpt vocer...byk lak tuh...Pastu that time buy...that time dpt vocer & that time jgk leh guna...tak yah tggu ari lain...
Tak mcm AEON...that time dpt kupon...then ada plak valid day from when to when...Aritu tak perasan ada valid date...so amik la alas kaki 2 lai....kengkonon leh guna kupon...Last2 malu jerk...blm blh lg guna...kuikuikui...
Tp apa2 pon...akan ku habiskan keduanya.Mgkn buat tambah beli baju anak or beli aksesori dlm umah...
:-)



p/s : jarang2 soping...tu pasal bila sekali sekala dpt vocer ni..xcited lbh...hihihi...

Daniel & Anis BFF

Harini hari Selasa..setelah 3hari bercuti..
Bila msk keje arini biasala..mood cuti tu masih lg melekat..Tp keje tetap kene keje...:-)
Mcm2 nak story mory...tp byk lg gamba yg tak upload..Kemalasan melanda...Letak kat FB jer..
Kali ni just nak story pasal Daniel ngan sepupu kesygan dia..Anis Haifa..(anak kakak aku no.2)

Takdela ape yg hebat sgt pon citer bebudak dua org nih...Cuma diorg berdua nih...punya keakraban kemain laaaaa...TEMAN MESRA ALAM, BFF sgt...kemana aje drpd kecik smpi la ni...kalo jumpa mmg tak blh berenggang...Jln bepimpingan tangan tak lepas...Main besama, pendek kata dari mula jumpa smpi la nk tido mesti nk skali...punya NGAM nye....

Agaknya smpi ke besar ke idak BFF camni?Sbb kadang2 bila da memasing da besar...lain la perangai..Tp tak tau la..Klo time diorg nih da besar agaknya bila citer balik kekamcingan diorg masa kecik sure tersengeh2...
 see...smpi bepegang2 bahu memasing...
Anis mmg sgt sweet...lembut aje orgnya..tu pasal Daniel leh ngam...


 Bak kata lirik lagu Teman Penganti....
KETAWA BERSAMA
MENANGIS BERSAMA
aku tambah liriknya...
TGK TV BERSAMA
MAKAN BERSAMA
TIDO BERSAMA
MAIN BERSAMA
hihihi....


Smpi camtu la diorg ni ngan dunia diorg klo bejumpa...

Harap2 korg da besar jgn gaduh2 tau...mama babab kang...:-)

Testing update

Salam uolls...aku tgh test update guna tablet android anak..mama pinjam jap yer Daniel..hihi..Dah kui 12mlm pon mama gagah try update..Mr.laling tukang geleng kepala tgk bini dia..hihuha....huaàaa...ngantuk sudah....

:-)

Rabu, 23 Januari 2013

Dapat 'Nail Clipper'

Thanks to you...

Pemberian dr seorg sahabat...

Katanya ~ MURAH2 AJER....

Murah2 pon...sekurang2nya igt jg kat aku...Mekasih...

Leh guna masa sesak2 kat opis...hihi..
if u read this ~ thanks again for the nail clipper...


Aku ni jenis dr kecik, remaja smpi la skrg dah jd binik org & mama kpd sepsg cahaya mata..
Suka sgt klo dpt gift or sourvenir dr sapa2lah...wlupon ianya kecik...
Even my makabah tiap2 tahun akan bg adiah my besday...dah 32 pon tp tetap makabah bg adiah...
Diorg dh tau...aku ni jenis klo dpt tuh..bknla adiah mewah pon..tp xcitednye kemain... hihi...... 
SYG MAKABAH.

& not forget my BFF...every year tak penah lupa kan aku...TQSM (kang tak mention kat sini majuk lak dier..hihi)
Itu jelah kot...takde idea sbnrnye nk update blog arini...Tp tangan ni nak menaip gak kat sini...


Thats all uolls for today...Have a nice day...

Selasa, 22 Januari 2013

Tazkirah & nikmat

Assalamualaikum..

Khas utk Tita...

Ada sorg sahabat ckp kat saya ( ewah dan2 tukar saya :-) )

Esok gaji...pastu cuti...Wah nikmatnya...

Yer...itulah nikmat rezeki yg tak pernah putus....Syukur...

Muhasabah diri :-

Fabi ayyi alai rabbikuma tukazziban

Nikmat tuhan kamu yang manakah kamu dustakan


Sekian, wassalam...

Isnin, 21 Januari 2013

Cermin hajaib

Assalamualaikum semua..
Masih lg dlm mood mendeko2....Deko ala aku ler...biasa2 ajer...asal cantik dimataku..Alhamdulillah...

Tp sblm tuh nk citer...sepanjang cuti 2ari lps, kitorg sefamilia ke Ipoh jap...bwk anak2 jenjalan...Ms Mr.Laling behenti kat depan kedai nk beli brg...ternampak kusi rotan 1 set kat luar kedai perabut...Kenan tui kusi putih rotan ni...Santeknya klo dpt letak kat tepi umah...Tp takde keperluan nk beli lg...sbb laman tepi lom ada landskap lg...Dok kosong lg...hihi...Nanti2 lah kalo ade rezeki...

Laju je aku kuarkan kamera zoom dr dlm keta jer...
 Cam kusi kat ikea kan?

Korang igt tak entry aku yg gi Nilai klik sini aku nk bgtau aku beli ape kan?Hermmm ni jelah yg aku beli kat sana...Cermin Hajaib...hihihi...Akhirnya..tergantung jgk kat dinding...Kemain la lama br digantung..Maklumla, Mr.Laling bz..hrp aku tidak ler...Murah sajer..RM90.
Sabtu lps pegi Tesco Ipoh, jumpa sejibik cermin ni kat kedai kapet Pakistan tuh...sj gatai tanya price..

 me : Ini cermin brp?

Ini cermin cantik adik...kasi murah2...dia punya price RM180...Kasi murah2 RM130 sudah..

me : Ulps...mahainya..

Ok2..klo u suka..kasi special price RM110 angkat...

me : ermmm xmola..

Byk dia untung kan?

 Kire tak rugila aku beli cermin ni kat Nilai.


 Disudut itu jg akhirnya dah gantung frame (adiah kawen dr my BFF)


 & disitu jg ada sorg dak tecik sdg tlg mama mengemas..dgn tak berbaju...hihi..


& juga bunga baru mama (inteprem sekali lg) huahuahua...suka..



p/s : TQ Kak Ita yg tlg aku yg tak pandai ni buatkan LINK nih...Haha..

Jumaat, 18 Januari 2013

BerSheri-Sheri ke?


Akhirnya meja diruang tamu umahku bersheri-sheri la skit dgn kehadiran bunga nih...

Taraaaa...pink lg...ape nak buat...dah tertawan dihati...Tu pon dah kire bagus..sofa,langsir,karpet aku semua tak pink kennn....hihi...
Fresh lg...br di oder dr Egypt...hahaha..


Terus terang ckplah...mmg aku jenis dr zaman anak dara tak minat gubah2 bunga nih...Igt lg time2 nak raya ke dulu2 kakak aku la org yg plg rajin gi beli bunga then gubah2 la dlm pasu ngan mak aku...Tp aku sori ler nk join...Ape kata org tuh...TAK AMIK PORT pon...Sbb mmg failed punya klo bg kat aku..

Yg aku suka dulu...suh la aku berus lumut2 kat dinding pagar dilaman ke, tlg abah aku mengecat ke...selalunya time nk raya la kan..Itu semua NO HAL punya...

Skrg nih baru tau...Sejak dah jd mama2 nih...kenalah ada gubahan2 dlm umah...itu pon blh dikire brp pasu bunga yg ada dlm umah aku tuh...Umah lama dulu aku cuma beli pokok ranting ngan bunga kertas letak dlm pasu tinggi...tu jer...Mmg tak berseni aku nih...
EH...sat2 citer lom abis...

Sblm uolss tanya sejak bila da pandai gubah ni..Meh aku jwb...
Ekceli bunga ni bkn akaakkkkkkk yg gubah...tp akaaaaakkkkkk kat kedai bunga tu yg gubah...hihi...
Hrp kan aku mahap ler..Tu pon siap ckp kat akak kedai bg tu..

Kak saya nak akak gubah bunga nk letak atas meja.Bunga ngan gubahan akak pilih & bt la camne pon...Sy ni mmg tak reti sbnrnya...tambah2 tgk bunga byk2 dlm kedai ni...lg pening pala sy...hihihi... Kalo blh nak bajet bwh 50hggt la kak...(blh aku ckp camtu...punyala kedekut...haha)

Akak tu pon jwb:

Ok adik pilih 1 bunga yg adik suka...1 jer..pastu lain2 akak tlg match kan...Pasu skali pilih..

Aku jwb lg:

Hah klo camtu okla...sy pilih yg nih...(sambil Mr.Laling jwb...ELEH PINK LER TU....hihihi)
Pasu pulak sy nk yg lebar nih...


Inilah hasil gubahan akak kedai bunga tuh...pandai akak gubah...:-)

Total ~ Pasu + Bunga +Upah = RM45

Korg rs ok ke tak rege tu?Bg aku yg xde seni ni...mmg sahla tak byk songeh...Ok jer selagi tak ober bajet aku...hihi...eh silap..tak OBER BAJET usben aku...hihi...


Khamis, 17 Januari 2013

Puding Triffle with Jelly

Its triffle again....

Tapi 4 this time...aku buat Puding Triffle with Jelly...Im not use fruits cocktails mcm sblm2 nih...hihi..
Saja nak ubah2 selera...Lgpon triffle ni kan blh dipelbagaikan...Ade stgh resepi tu letak dlm gelas then layer with aiskrim la, agar2 la...So nak try la plak guna Jelly...
Ekceli nk guna Jelly perasa Strawberi ermmm last2 carik2 kat Tesco takde...Mls dah nk ke tempat lain...Ambik jela perasa Manggo...Bkn ape...tak naik seri la same colour ngan puding kan...
Tp Mr.Laling ckp...hokay ape Mama....ngeeeeeeee....

Buat tghari tadi...Dlm kead yg sgt2 cepat...mcm lipas kudung...hihi...Ini jelah hasilnya...
Sorry la uolss..niat mmg nak snap satu2...Tp dek kerana nk cepat so tak yah la kan...Lgpon klo korg gugel kat Pakcik Gugel tuh...melambak resepi step by step Puding Triffle ni kuar...

Aku kasi bahan2 yg aku guna ajerlah ekkk...

 Blhla buat minum petang karang ngan anak2...


~ hihi...selalunya org jdkan desert...Tp ikut sukala kan nk mkn time bila...hihi...

Uollss klo nak rasa jemputla singgah umah i ptg nih...

 speechless... :-)

dari lensa kamera ku...


lapisan kek bila dah dipotong...


Bahan2 :

Tepung Kastard
Kek Swiss Role
Kristal Jelly
Buah Peace/Strawberi
Susu cair
Gula


Cara2nya uolss gugel je ekk...muah...lebiu...selamat menjamu mata...



Family Dinner @ home

Apakah ini?

Inilah makanan sihat...

Untuk "dinner" kami sekeluarga semlm...

Salad with Thousand Island...

Sgt2 sesuai utk org yg sdg berdiet.

:-)

Senang jer...sediakan salad pastu gaulkanla besama sos thousand island & mayo tuh...

*(Aku perah lemon skit kasi masam & letak cili padi kasi terbukak selera Melayu skit)
Tryla buat...

 Sgt2 diet...


Yg 3bradik dlm botol tuh...1000 island, food dressing & mayonis...


 Ni belum letak sos pulau seribu lg...hihi...

Sbnrnya salad nih...aku buatkan utk Mr.Laling aku...Dia kan tgh on diet...Jg kesihatan katakan...Bini kenela support...
Utk aku & anak2 haruslah makan nasik....Kang tgh2 mlm sian perut lapor..Lauk utk kitorg mamanya tak sempat nk snap...Sbb anak2 dah tak sabar2 nak makan...Takkan mama lg nk pegang kamera...hihi..
Aku msk simple jer ~ ikan bakar, udang grg & sayur jer utk kitorg dinner...

Alhamdulillah dgn nikmat rezeki Mu....AMIN...

Rabu, 16 Januari 2013

Cerita "Sayangku Daniel"

Anak bujang mama sblm gi Tadika...Bwk singgah dulu ke opis mama...Pagi td keluar umah awal...Daniel masuk Tadika kul 8.30pg...
Harini Daniel kemain melaram lg...Mlm td ajak pegi Ring Ring...dia nak beli stokin.Stokin yg dia ada tu katanya "DAH TAK CANTIKLAH MAMA"....gitu yer nak ooiiii....
Sibaiklaaaa stokin kat Ring Ring tu murah2...So pagi ni begaya la Daniel gi sekolah...
Ms nak kejut Daniel bangun pagi td...agak liat la jgk...standartla bebudak nk bangun pagi kennn....

Sekali mama dpt idea..."Daniel bangun cpt leh mandi pastu leh pakai stoking ULTRAMAN br Daniel beli semlm nak?"
Apelg...bangun tenyeh2 mata..terus bukak baju masuk bilik air..hihihi...
Smart tak Daniel?hihi...mama harusla puji anak sendiri...:-)


 Dgn gambar Mickey Mouse nye tuh...


 Alamak terkuyu lak mata Daniel tgk kamera...


 Dah besar...jap jer rs..


Alololo...susahnya nk suh senyum...Mood pagi kan...

Abg Daniel nih...sgt sygkan adik dia...Smpikan kalo nk bepisah dgn adiknya sblm ke Tadika...mesti nk cium adik dulu...Kalau adik nangis pon blh la jgk tlg pujuk...Adik bt sesuatu yg pelik2 pon abg nila yg akan cepat2 gi selamatkan...(ekceli ayuni suka sgt memanjat) CUMA 1 jer yg Abg Daniel ni tak blh KAUTIM...

Hermmm...MAINAN dia adalah sgt KEDEKUT hokay....Takla smpi tak blh sentuh lgsg...Cuma yg dia pilih aje kasi kat adik dia...hihi..Abg2...

Tu jelah serba skit pekembangan anak2 aku kali ni...

PEACE YOOO...!

Cerita "Kasihku Ayuni Damia"

Malam semlm anak2 tido awal...Bila diorg tido..blh la mamanya bt keje mengemas umah...
Tp bkn nak citer pasal umah aku...
Cuma pasal perkembangan & cerita terkini ttg anak2 nih....
Nak citer pasal dak Ayuni Damia sorg nih...skrg ni sgt senang nk tido...Sblm ni kalo nk tido je mesti dtg kat aku rengek2 nk suh mskkn dia dlm buai...

Skrg ni kalo dia dah ngantok sgt tuh...dia sendiri cari botol susu dia..wlupon dh kosong...janji dia nak "nyonyot" baring ikut sempat kat mana2...Tau2 senyap ajer...Tgk2 dah Zzzzzzzz....Kdg2 tak berbantal...sian anak mama..hihi...

 Syahdu jer bila tgk anak2 tido...ms ni mula la dok usik2...kiss2 dia la...cubit2 pipi dia la...geram mama...


Anak2 kaulah penyeri idupku...


Ermmm...tu citer time tido...tenanggggg ajer...
Kalo time jaga...Ayuni leh tahan gakla...nk kata lasak sgt pon tdkla...lasak ala dak pompuan...
Dlm keta kompom dia tak nak dipegang2...Beza sgt dgn abg Daniel...dulu besar2 nih...masuk je dlm keta terus nk melepak atas riba mama...Tak bergerak2....smpi naik lenguh kaki aku...hihi...Mcm2 perangai anak2 ni...Tp semua tu membahagiakan idup mama...

Ayuni mmg tak byk ragam...senang mama menjaganya..
 Botol giant Ayuni...Isap susu pon tak nak baring...


 Tgk kan...tak dok diam dak tecik ni...


 Amboiii dikkk sopan la skit...hihi..Camtula cr Ayuni isap susu skrg...


Siap mencangkung lg...eeeiii geram mama...

Mlm td tak amik gambar abg Daniel tido...malas mama nk amik...posisinye aduimak aiiii....:-)
Tp pg td ade amik gambar sblm antar gi Tadika...entry lg satu nanti aku update pasal abg Daniel ok...

Isnin, 14 Januari 2013

Nenas & Garam

Saat ini

Ku ingin ini...

v




v




v




v




v
pic by potret kasih.com

I want nenas cicah with garam  or kuah rojak ni...

Ermmm...kecur air liur ku...


Jumaat, 11 Januari 2013

Deko My Private Room

Assalamualaikum...

Bg menurut titah perintah from my pren Pn.Firzarawahida yg nk tgk sesgt selimut patchwork yg aku br beli tuh...Ni aku tunaikan...Kalo bekenan ko oder je le kat membe FB aku tuh ok...Sambil2 tu meh layan mata tgk deko (deko la sgt kan...hihi) MY PRIVATE ROOM....wah gitu...bkn senang org nk msk bilik pengantin nih....hihihi...

Selimut Patchwork ni double side tau...beli online kat FB...x membe sekolah aku jgk...tlg membe bisnes...
Rege RM25...Ni kire cam aku tlg promosi lak...

Ni versi kaler MERAH
 Terang venderang jadik bilik aku...suka...


 Blh guna dua2 side..


 Yang ni plak versi KELABU...


            
 Cantik jugak kaler nih...Nak cari la cadar kaler ni...


Sambil2 tu meh cuci mata tgk bilik aku...Takde ape yg menarik pon sgt...semua yg basic2 ajer..tak blh nk deko sgt ngan anak2 kecik nih...Ni pon dah syukur..
 Meja solek yg tak blh letak alat solek merata2...kang jd habuan anak2...huhu..


 Motip nk tayang kapet quilt br aku tuuuu...jgn mare...


 Kecik sgt kapet tu ngan kwsn tu...nantila ade duit beli yg besor...


 Almari baju dua2 tuh...


 Ekceli ni la cadar katil aku...yg td tu SELIMUT...Tp blh jgk bt lapik cadar...


Tghari td....balik umah...layan citer ADAM HAWA ep akhir...Mlm td tak tgk...sbb nk msk tido awai...Klo tak Daniel pon tak nak tido...So record je la....Biasala hepi ending after dah berEP asik sad jer....
 AIN HAWANI

ADAM MUKHRIZ

Uiks....gituuuuu last ending...ko ade?hahaha...

Habis sudah citer ni...Sekian...