Rabu, 18 Disember 2013

Sepetang di UTP Lake

Dah 4ari kakak aku ngan anak2 buah bekampung kat umah aku...Aku cuma sempat bawak anak2 buah ke Billion kat ngan umah aku ni jer..Hermmm..apala punya aunty kan..Anak buah dtg skali skala x bwk jenjln ke mana2 pon...

Kemarin Mr.Laling ada ckp bwk bebudak gi bkelah kat tasik UTP..why not kan?
Tp aku ni kerja...bl nk bwknya..hihihi..
So, coll kakak aku bgtau plan aku..ajak bkelah kat tepi tasik lps aku blk keje...
Tp kenela msk apa2 utk makan ptg...Idea aku suh grg bihun ajer..bahan2 semua ada kat dapur...
Kakak aku ok jer..Aku as a Puan Rumah makan ajer...(nak bt camne koje)



 My kids & my niece

 Suka x kire diorg dpt main2 kat taman..


 Sampai2 nmpk pondok kosong...cepat2 dok kat situ...

Tasik UTP ni milik Universiti Petronas...So ko nk beriadah ke, bersenam ke berkelah ke semua blh...dibuka utk org ramai...Tp kene la jaga kebersihan...Mmg bersih pon kat Taman tasik ni...rs segar sgt dok kat sini...

 Masing2 tgh lapar...Bwk bekal masa sampai...kemain la berat...
Dah nk balik bakul bekal jd ringan sgt...Semua mkn bertambah2..


 Adik pon mkn btambah tau..


Pas mkn jln2 plak...tgk ikan...tgk org bsenam...sambil ditiup angin yg sejuk...

Sgt best...berbaloi plan gi sini semlm...Budak2 opkosla lg suka tempat diorg blh berlari, bermain camni  kan...Rasa mcm nk pegi lg bwk bebudak ni main kat sni..


Jumaat, 13 Disember 2013

My Wishlist gituuu

Arini rasa2 nak skeping Paris...tp bkn Paris kat obersi nun...ni Paris sebelah kg mak aku ni hah...
Jadi kome2 yg membacanya sila fefiling berada d Paris..Klo yg mmg duduk area2 SI ni mmg udah familiar dah loghat Paris ni...Tp aku xdele guna 100% keParisannya..kang payah kome nk paham..
ok2 melalut sudah...

Dah nk dekat2 ngan tarikh 24 Dec 2013 ni...aiiishh terasa mcm nk make a wishlist ler plak..Eh jgn salah pandang yer...bkn 25 Dec ni..yg itu takde kene mengena dgn teman..
Ada apa dgn 24 Dec ni?buat masa ni biorler rahsia...ihihihiii...

Org lain ber'wishlist' tuk taun baru 2014 ni nanti..Ater bior ler kan...ikut sukati kome ler nk wishlist sempena ape pon...Dah kata wishlist...ntah dapat ntah idak, ntah menjadi ntah idak...Takpeler angan2 pon pe salahnya kan?


Berbalik pada tajuk kita 'My Wishlist' tadi..
Kome rasa2 ler apa yg aku nak gamaknya?Toksah kita main teka-teki...moh teman kabokan satu persatu apa yg teman nak yer tak...lg senang kome tak payah nk pikior...buat serabut kepala otak kome jer..

1. Dapat voucer eh tunai RM1K from Mr.Laling utk soping2 di shopping mall yg teman suka..
2. Percutian keluarga di Sarawak...~ lom penah sampai lg...pdhal masih dlm satu Malaysia..
3. Rantai labuh atas skit jer dr pusat...bior semua nmpk...
4.Renovet rumah...nk pebesor yg belah tepi dihempet bior smpi dah xde tepi...yg depan di tambah sampai ke pagor...


uwaaaaaaa....



INI SEMUA POYOOOOO!!!

yg sebenornya wishlist aku cuma ini saje...


Oven Panasonic Cooking Magic ~
Kukus...grill...panggang...kukus...grill..panggang...KUKUS...
Terpengaruh dgn iklan panasonic sponser "masterchef" kat astro tu..



Itu ajer pon...hihihihi...
Jangan la kome ketawekan teman...ater udah itu jer yg teman rs nak skrg ni...
Harap2 adala yg sudi adiahkannya...Mana tau kot2 ada yg bermurah ati...hihihi...

Klo ada ler menda...berkobar2 teman nak dok didapor besama resepi2 yg telah lama teman perap didlm simpanan...okler kome...sampei sini udah...teman nak berangan lg...

Jumpa lg..






Isnin, 18 November 2013

Main masak-masak

Assalamualaikum wbt,

Hai my blog readers.How r uols?
Haaa kan..dah isnin balik.Kejap ajer yer.Kemana uols cuti kemarin?
Aku dok umah saja.Katanya Mr.Laling kene ke Shah Alam.So melepak ajer la kat umah.
Bila dah dok umah ajer...masa aku byk kat dapor..kita masak..masak..masak..masak...(buat gaya lagu iklan pencuci muka tu..tau tak?x tau xpela..hihi)

Anak2 pon suka klo mamanya masak.Ikut anak2 nih sedap ajer ape aku masak pon..Anak mama la katakan..Klo org rasa lom tau lg...hihihi..
 Laksa ni buat mggu lps ari rabu x salah..Mlm2 aku dok gigih membuat kuah laksa..


 Ari jumaat plak ajak Daniel buat kek coklat sbb ada lg balance bahan2 bt kek masa buat utk Majlis Graduation Day Daniel last week.


Kui 12.30pagi kek siap dikukus...sukses..Maklumla esok tak sekolah..blhla tido lmbt..


 Malam tu tak masak nasi coz Daniel request nk mkn ketiau grg..feberet dia ni..& kami sefamili jg..


 Pagi sabtu tu sarapan nasi grg, sosej dgn kek coklat ku yg cair dimulut...nyum2..Sekejapan je licin..

Sejak anak2 dah besar ni..stok makanan sentiasa tak dibazirkan..anak2 akan makan.Bila anak2 ulang makan barulah aku & Mr.Laling pon selera nk makan.Dulu2 masa anak2 masih kecik2..stok makanan selalu x abis..Sbb xde sape nk ulang2 makan..Sekrg Alhamdulillah..x membazir..

Tengahari tak masak..Mr.Laling nk belanje mkn nasi kukus ayam grg berempah..Bolehla..sedap jgk..
Lupa plak nk amik gambo..(malas sbnrnya..kuikuikui..)

 Petang makan lg..grg bihun ngan kepok pulak..Kitorg klo ptg mkn camni..mlm x mkn nasi dh la..


 Pas minum ptg main ngan anak2 kat luar umah...Sekali Ayuni jatuh daa...dua2 lutut dah bedarah..Tp dia relaks jer..Yg Abg dia plak jatuh dlm longkang...hihi..sibaik xde luka..

~AHAD~


Nak kata aku rajin + malas pon boleh la...sbb aku siap masak kui 10pg..

Rajin sbb awai dah siap lauk utk lunch..Malas sbb tak buat sarapan pagi coz Mr.Laling dah bfast Nestum Madu dgn anak2 (Mr.Laling standby nk g S.Alam)...so kire dah bfast la yer..Mmg menggoreng aje aku semlm..Sbb aku mmg suka lauk goreng2 camni..Nasi panas2...lauk kering2 camni...mmg my peberet..anak2 pon layan jer..

Amboiiiii...nak tunjukla tu dia rajin memasak cuti2 tu..hihihi..Takdelahhhh
Saja jer nk isi cerita dlm blog aku ni..Yg baca pon korg2 je kan...?Sure korg nk tau ape aku buat cuti2 kemarin kan?

Okla..klo aku masak lg aku tayang lg ekk..Tp x yah la boh resepi ekk..biasa2 jer pon..


Khamis, 14 November 2013

Tajuk karangan ~ Rumah Saya

Ini rumah saya.Saya suka rumah saya kerana
Rumah saya sgt simple sederhana, rumah saya sangat cute comel, rumah saya sangat kemas (bila selepas dikemas & akan berselerak semula slps Daniel & Damia memunggah) , rumah saya langsir kaler Pink merah jambu & akhir sekali kerana ini sahajalah rumah yg saya ada.

Yang paling penting, apa yg ada didalam rumah saya adalah KELUARGA SAYA.
Sebab itulah saya suka rumah saya.
hihihi...agak2 karangan RUMAH SAYA ni dpt brp markah ekk?

Inilah lukisan rumah saya...saya lukis sebijik mcm rumah saya.
 Ruang tamu saya skrg Pink..


 Bunga pink tu masih belom tukar2 lg..sbb saya suka bunga tu..(ertikata lain lom ckp bajet nk tuko bunga lain...hihihi)

 Saya juga suka ruang tamu saya lapang sebab anak2 saya masih kecik2 lg...
Sukati diorg la nk main kat ruang yg lapang tu..


 Ini sajalah ruang kami sekeluarga..Rumahku comel shj..sekian..


Oh sblm tuh...saya sgt suka sbb mak saya sudi jahitkan langsir umah saya...Cantik tak?

Tiba2 saya buat karangan mengenai rumah saya sbb ada sahabat saya yg ckp umah saya kemas...Saya sgt shukeeee ati...Nanti nk dtg bgtau yer...jgn dtg mengejut..sbb nanti sendiri terkejut sbb nanti x sama dgn gambar yg sy lukis kat atas ni...

Sekian...

Rabu, 6 November 2013

Happy Besday My Princess ~ 2yrs

Haiiiii...uolsss
Semalam besday my little princess yg ke 2tahun.
Kebetulan sama dgn hari Awal Muharam 1435H/ 2013 pd thn ini..
Semoga hari yg mulia & berkat ini memberi kebaikan buat Ayuni

Alhamdulillah dah besar dah anak mama.
Takde buat besday party pon...cuma bwk Ayuni gi jenjln potong kek ajer.
Adiah tak tau nak beli apa.Tp semlm dia rembat bola 2bj.Ayuni dgn bola mmg tak dpt dipisahkan.
Pastu bwk mkn2 & main2 jer.




Pagi ni inilah keje mama...edit2 gambo..ikutkan byk lg gambo..tp yg dah la kita kongsi sama2 kegembiraan kami sekeluarga..

Semoga Ayuni menjd anak yg Solehah, baik budi pekerti, murah rezeki, seperti namamu AYUNI DAMIA ~ INDAH & BIJAK....diberkati & dilindungi Allah disetiap langkah perjalananmu..AMIN..


Mama & Ayuni tersayang..


Abang Daniel yg sentiasa mengalah & sayangkan Ayuni...
Mama syg Abang jgk..


Ayah yg berusaha utk membahagiakan kita sekeluarga...Moga Allah memberkati kita sekeluarga...


Tiada kata2 dapat menggambarkan betapa Syukur pdMu Ya Allah kerana memberi zuriat & rezeki yg dikurniakan pd kami berdua..ALHAMDULILLAH..

Selasa, 29 Oktober 2013

Cendawan tumbuh melata

Semenjak dua menjak ni..dah mcm cendawan tumbuh.
Dah MACAM-MACAM ADA kat tempat aku ni.Mula dgn Tesco, pastu Billion, Hotel, Nilai pon dah ada, bila Mall dah ada.Mcm2 la menapak kat dlm Mall tu.Plg mak suka nok dah ade Watson..Takyah la mak nak gi jejauh semata2 nak ke Watson..Tp smpi arini x pegi pon lg situ...hihihi...

Satu lg yg aku suka Kedai Buku...sgt2 suka...mcm2 buku ada kat situ.Apa namanya book store tu ekk..lupa plak nk tgk.Tp byk buku2 agama & kitab ada kat situ.Mmg blh berhabisan kat kedai buku.Butik2 juai tudung & baju mmg melambak ler..Tambah dgn bemcm2 fastfood restoran dh ada kat sini..So senang dh tak perlu nk pegi jauh2 lg mcm dulu nak ke tempat2 nih..
Anak2 pon suka jgk sbb dah ada KidsZonia kat sini..So Sabtu lps pe lg..bwkla diorg gi memain..Pulak mmg dah lama tak bwk diorg tempat2 camni.

Take ur time anak2..Main lah..tp jgn mintak nk dtg hari2 sudah..

 Ayuni bab main2 camni mmg dia suka...tp klo nk beli mainan tak beli pon xpe..


 Klo tgh main..takde plak igt nak susu ye?


Yg sulung ~ Abang Daniel...badannya jer besar tp umurnya masih muda...

Lepas ni akan ada pulak Panggung Wayang..Boling bagai...Amboiii lengkapla sudah kat sini..Dah rs sesaknya berbanding sblm ni yg suasananya sgt2 sederhana..Bkn la komen ni mcm menolak kemajuan.Cuma terkenang betapa cepatnya pembangunan..Duhai anak2...SI dah x mcm dulu...huhu..

Rajin masak pulak

D I E T ke laut weiii ke lautttt....

Minggu ini adalah minggu rajin memasak saya.Bila dah start memasak mulalah dtg balik mood tuh.Ada jer benda yg rs nk makan.Mr.Laling pon tak kisah klo aku tak nak masak.Dia lg suka..sbb katanya klo aku masak dia akan makan byk.Bila makan byk sia2 lah dia dok excersis ptg2 kayuh beskal...hihihi..Dia klo blh x nak amik dinner..Klo makan pon yg ringan2 aje..Takmo nasi..
Siap pesan klo mama letih nk masak dia gi je belikan klo nk mkn apa2.Tp yerlah, anak2 pon jemu klo dah selalu makan kat luar.Aku bila dh start bersilat kat dapur barula rajin ke pasar penuhkan fridge dgn segala bhn2 basah.Bila segala bahan dh ada..buka je fridge nmpk hayam..nmpk ikan,,nmpk daging..nmpk udang..otometik dtg idea nk melantak ape...kuikuikui..

Mmg timbang naik 1.5kg dr berat sblm ni..Aduii..nk naik kemain sekejapan..nak turun kalu..1kg pon seksa nok..Anak2 haruslah betambah seleranya klo mama dia yg masak..Tanyalah anak2 sedunia ni..mskan sapa yg plg sedap..dah tentu2 masakan IBU/MAK/MAMA/UMI sndr...Ye tak?Camtulah agaknya anak2 aku..Alhamdulillah..Suka tgk anak2 makan bselera.

Antara menu yg rajin la sangat aku masak..Takla lauk hebat2 ...hebat pd anak tekak kami sekeluarga jer..hihi..
 Kombinasi lauk kegemaran Mr.Laling(asam pedas), anak2 (sup sayur) & mama (Ikan bakar cicah air asam)


 Ni pon sama...My peberet dish (udang + belimbing buluh msk lemak), anak2 (ayam grg) & Mr.Laling plg suka (bendi rebus cicah sambal ikan bilis)


Ptg ni rasanya nak buat bihun grg la..Peberet anak2 niiii...


P/S ~ Sebenarnya tiap kali pas hidang lauk...aku pon kelam kabut nk amik gambo...Smpi usben pon gelakkan aku..Kang tiap2 kali hidang aku amik gambo kang mau dia perli2 plak aku ni...hihi

Selasa, 8 Oktober 2013

Mandi Manda


... mandi manda kolam renang..
Cewahhh tajukkk.Kemain kenn?Sebenarnya request drpd anak teruna aku tu lah.
"jom la mama kita mandi kat kolam mcm dulu tu"
Pdhal kat sekolah dia..tiap2 ari Khamis mmg dah ada slot mandi2 kolam nih..(kolam x ckp beso gaknye)
Pikir2 pon dah lama tak bawak anak2 kemana2..Mcm yg aku penah ckp..kitorg tak blh rancang..payah nak jadi..So klo kata nak pegi jln2..terus siap & bertolak..Ok..

Tak booking ape2 hotel pon..main redah aje...konon2 tak ramai org jln2 time exam PMR ni..
1st hotel tu gi tinggai 2bilik...dua2 bilik single bedrm...Hotel mmg byk..tp opkosla aku pilih yg rege bepatutan..jimat lanje..hikhik..semlm je pon...

2nd hotel ok byk bilik..pilih je nk yg mana..Rege pon murah..Yg penting under bajet..
Sblm ni penah menginap kat sini.Tp murah lg..Skrg dh up skit...
Dulu biasa2 je bilik dia..(Skrg dah lawo skit..dah ade tv flet skrin)Tp xlah mcm 5* hotel kennn...
Bilik blh tahan gakla besar...2 katil queen..(Yg penting ada kolam renang)
Lgpon dh malas nk ronda cari hotel lg dah..sbb ujan kemain lebat time tu..
 Kemain ko adik...bz mengkoling2 sape tu?

Disebabkan sampai pon dah petang..Hujan pon lebat sgt..Aktiviti jalan2 terpaksa ditunda...melainkan dok berehat atas katil ajelah...


Keesokan paginya...
 ANAK2...MANDILAH PUAS2...HAHAHAHA....(mama pon sama naik...mihmihmihmih)

amik mood dulu


Ayuni agak gayat memula nk masuk kolam ni..




Ok dah puas bermandi-mandian...Jom siap2 nk cek out...
Anak2 nye pasal nk mandi kolam...
mama & ayah turut kan.(Turutkan la setahun sekali...berkali2 idok ler)






Selasa, 1 Oktober 2013

12jam di Penang

Last Saturday...our journey begins..
To the Penang Island
Lets go
 Kat highway utara selatan menuju ke utara..

 Memilih utk naik Feri...atas permintaan Daniel..


 Penantian yg sgt berbaloi...kat 1 jam lbh nunggu nk naik Feri ok...
(Kekurangan Feri ke atau mmg ari mggu camtu ekkk?)


 Amboiii smpi sini Daniel jd model ayah yer..


 Kapal Kargo (hihii...dh x tau nk caps ape..)


 Why...why..Daniel aje yg posing?


 This is the reason...Mama tak dapek la nk turun..Ayuni dh pengsan keletihan nunggu Feri tak smpi2..Pdhal dia la yg excited sgt nk nek Feri...Sian dia...


                                
Byk giler moto haritu..


 Yeayyy dh masuk town...

 Singgah kat sini...Bazar Chowrasta...


 Daniel is nk nanges coz tak jumpa kedai mainan lg..


 Lovely mak & abah..


 Apalg yg diharapkan ada disini?Dah tentu2 JERUK...


 Mcm2 jeruk ada kat sini...
Masa ni tgh pekena Cendol tepi2 lorong bazar chowrasta tu...
Sambil menikmati makanan ringan yg sedap2 disitu..Mcm2 ada..


 Nak jgk2 amikkan gamba dia kat dlm tuh...


 Ayuni yg masih kemengantukkan


Mmg sapa2 ke sini tak sah klo tak beli jeruk...
Tp pecayalah aku mmg tak beli pon...Mak je yg beli...
Dh selalu sgt beli... selalu tu jgkla tak makan...


 Smpi kat kui 6ptg disitu berlegar2...Tibalah masanya perut mintak diisi...


Kat mana lg...feberet Mr.Laling...Line clear Nasi Kandar lah...


Silalah uols...hihi...

Motip ke Penang kali ni...saja jln2 ari mggu...Kira percutian ala bajet...Pegi pagi balik petang...
Wlupon penat tp sonok sgt...Dpt luangkan masa besame family skali sekala camni...
Klo blh nk hari2 camni...hihihi melampau gitu....okla enjoy d pic...