Isnin, 31 Disember 2012

Selayang, KLCC & Nilai

 Jumaat ~ 28/12/2012

Cam biasalah kannn...Aku ngan Mr.Laling mmg suka wat trip tekejut tegempak..Balik2 keje bleh relaks2..lepak2...Yerla bajet tak kemana2...Smpi la kui 8pm...Pastu kui 8.30pm my sis at Selayang coll..Borak2..then aku ckp...eh mlm ni kakcik kemana2 tak?Dia ckp tak kemana coz hubby dia keje mlm..Tetiba mulut aku ni gataiiiii je ckp...
OK kang aku smpi...ermmm...cam dekat aje aku ckp tuh...Dia pon cam caye x caye jer...Tp kakcik aku cover mentain ler...dia ckp ok jer..nak dtg...mari je lah....:-)
Pas letak fon...aku terus tanya Mr.Laling...JOM GI UMAH KAKCIK NAK?
Mr.Laling lak jwb...OK JER...SIAP JER LAH...
Aku ngan tak pk panjang terus kemas beg...

Siap2 kat kui 9.30pm br kuar...Singgah makan dulu coz perut dah lapar...Kui 10.30pm br betolak ke KL...
Muahahaha...aje keje giler...Smpi kat R&R Tapah...Mr.Laling dah ngantuk sgt...so benti...Dia ngan anak2 tido dgn lenanya...AKU?Tak ngantokla plak...So turun gi jln2 cari mkn sensorg...Hahaha...pdhal baru jer mkn...manala aku tak membesar bagai Johan...

After dpt lena kat 30minit...Mr.Laling dh refresh...Alhamdulillah...Betolak semula & smpi di Selayang @ 3am...Hahaha...DAN selama itulah kakak aku tak tido...menunggu kitorg smpi...Risau dia..

Inilah umah baru my sis...Dia baru aje bepindah...So this is my 1st time jejak kaki ke umah baru dia..Sbb nilah aku tingin sgt nk gi umah dia... 
 Santek tak?


Sabtu..29/12/2012

ikutkan plan aku nk gi i-city...Last2 tak pegi sbb Mr.Laling nk gi Pertama Kompleks...Biasala Mr.Laling mmg byk agenda kat situ...Tp kitorg ke KLCC dl...kot2 leh dpt tiket lg nk msk Petrosains...My sis dah sound awai2 dah...klo nk ke situ kene kuar pagi...Ptg takut tiket da abis...Last2 mmg hampa..tiket dah abis...SO sesape nk gi Petrosains...kene la dtg awal or booking dulu..by fon pon bleh...
 Dlm keta yg penuh ngan kanak2...


OTW ke KLCC...sempat lg aku n Mr.Laling begambar...


 Amik gamba kat luar ajela...sian bebudak...


 Selalu ngan Ayuni jelah..Daniel dah tak minat nk begambar..


 Tu sepupu feberet Daniel...'Anis'...Tak berenggang pimpin tangan...


Sapa amik gamba ni...berat sebelah...:-)


 Amik kesempatan begambar kat luar lak...


 Inilah kakcik aku..sama ke tak muka kitorg?


 Ayuni tak mau didukung...Perasan nk jln sendiri...


 Ermm...mmg tak bleh nk begamba ngan tenang coz org ramai sgt...


Ahad 30/12/2012

Pas sarapan aku siapkan anak2...nk balik ke Perak...Rasanya kalau gi bercuti ni...jap jer masa bejln...Tak puas main2 ngan anak2 buah...Tp nak buat camne...Isnin keje...
Kuar dr umah kakcik aku...lg skali kitorg bt plan tekejut...Bkn terus balik...Melencong plak ke Nilai...hihihi..
Ikutkan takde plan pon nk beli ape2...Cuma saja nk jln2 coz dah lama tak ke Nilai 3 tuh...
 Dah nk smpi...


Ini jelah gambar yg amik kat Nilai...

Ape yg ku rembat kat Nilai?Nanti ler aku tunjuk...Dah tak larat nk taip...hihi...Takdela smpi memborong sakan...Anak2 je yg lbh...mainan bagai...Ngantok pon sama nih...Semlm smpi kat kui 1am...Mr.Laling bwk slow coz ujan lebat sgt kat highway...Pulak mmg asik benti jer kat hentian...
Okla...mata ku dah kuyu sgt2...Daaaaaa....

Jumaat, 28 Disember 2012

Lake Garden & Zoo Taiping


 Photoshot Ayuni at Lake Garden, Taiping...
Pic take by Pro Photographer
Mr.Nua 


Masa nih Ayuni tgh agresif...takmo dipegang2 or dukung...kengkonon nk bediri sendiri...


Aktiviti kitorg masa 24/12/2012 sempena besday aku la katakan...
Ajak my family gi bekelah2 makan kat tepi tasik Taiping...pastu masuk zoooooo....
Dah lama tak berkelah2 kat tasik Taiping nih...Terigt masa kecik2...mak abah bwk kitorg adik beradik gi berkelah kat sini...Sgt2 best..wlupon pegi dgn jalan kaki dr stesen bas Taiping ke tmn tasik nih...Tp tak terase penatnya...maklumla aku dulu org susah...pengangkutan awam mcm bas,teksi la yg membawa kami kesana sini..
Cuba suruh skrg berjalan drpd bandar Taiping ke tmn tasik tuh...kompom...ADUIII SAKIT KAKI...PENAT...LETIH...MCM NK TECABUT KAKI NI...hihihi...


 Redup mata mak yg semakin dimamah usia..klu dulu kamilah anak2 berada disisi mak..skrg cucu pulak dimanjai Opah...love my mom so much...


 Berbekalkan nasi lauk sambal sotong, beranika ikan goreng(kelazz gitu ayat) & sup sayur campur...nyum2..


 Bergambar kenangan...msg2 dah kenyang ms nih...


Dah settle makan2...singgah plak di Zoo Taiping...Sepanjang masa kitorg tgh bekelah tuh...kat 3pasangan pengantin tgh photoshot...Masa on d way nk gi ke Zoo...jumpa lg 2pasangan...So 5pasangan pengantin la aritu...Mmg sesuai nk amik gambar...cuaca yg redup..cerah...


Zoo Taiping 

 Daniel nk tgk harimau katanya...


 Tgh beratur daa...nk naik train...


 Horayyyyyy....at last dpt gak naik after kene Q panjang2...


 3 dara duduk di atas ranting...hihi..dara ke?


 Suka gambar nih...


 Moooooooo.....


 Memperkenalkan Zoo Taiping...


 Hajat Daniel nk panjat atas singa nih...Tp Mr.Laling sound..sbb mmg tak blh...


Daniel yg berpeluh2 dpt jln2 dlm Zoo..

Kalo korg teringin nak gi Zoo Taiping...tiketnya utk

Dewasa - RM12
Kanak2 - RM8
Warga Emas - RM10

& kalau korg warga Taiping otometik dpt diskaun (tp kena tunjuk IC ler)

Dewasa & Warga Emas - RM8
Kanak2 - RM5

Cuti2 sekolah nih...mmg ramai org gi Zoo...maklumla tempat2 camni..anak2 la yg xcited...
Aku ni dah mcm promoter Zoo Taiping lak kali nih...hihi...
Smpi sini dulu...c u...


Khamis, 27 Disember 2012

My BFF

Hahaha...nko...tajuk entry kelas nko...
Ni nak citer skit...inilah my bff sejak dibangku sekolah lg...dr form 1 tuh (glemer nko dlm blog haku..kikiki) Kirenya dah 19thn kitorg berkwn...Skrg masing2 dah beranak pinak...masih lg contek mengontek...dia di Shah Alam...wlupon dialam maya ajer...Nak jumpe aduyainyepun...skit munye susah..Wlupon kg my bff ngan taman mak aku sebelah2 ajer...pon payah nk jumpe...Maklumlakan..bila da blk kg sure2 la nak abiskn masa besama family, sedare...jenjalan lg...mcm2 ektibiti la katakan...

Stakat nilah ade la jgk membe2 sekolah yg still tak putus hubungan...Dlm fb or sms gitu2...Tp dgn my bff ni camane pon sure kene jumpa jgk wlupon sekejap...

 Dgn anak bongsu msg2...yg sulung dh takmo gambo2 nih...Optsss...yg dlm perut my bff bakal jd bongsu...:-)


Damia & Adinia.....Mia & Nia....


Hover nye aku kan?Syok sendiri...org lain semua tak pandang kamera...

Mengenang kembali saat zaman remaja bila gi umah nih...Bawah umah nilah tempat melepak, borak2 kosong, tulis surat cinta pekena org, buat keje sekolah (fokusla sgt...last2 tak siap jgk)..Akai nk melepak aje lbh...Tp kitorg jenis bt hal sendiri...takde jahat yg bukan2...Kire kami ni kategori anak gadis sopan santun gitu...muahahahahaha...(sila ketawa sekali)
Klo nk citer pasai zaman dolu2..mmg tak abiskan...Harapnya kami akan kekal berkawan smpi akhir hayat...AMIN...

P/S Im still waiting for my present from u...hahaha...

Senyumlah...ahai cek mek molek...

Assalamualaikum wbt,

Hai semua...senyum seindah suria...yg menyinar cahaya...senyumlah dr hati..duniamu berseri...

Ooohooohoi...senyumlah..senyumlah..ahaiiii...cek mek molek.... :-)

Ecewahh...pepagi nyenyanyi plak aku yer?
Mana tak senyumnya kalo takde ape2 yer tak?
Dah dapat yg bekenan dihati opkosla...mama tersenyum ajer...
Apa yg aku dpt?Apa lg...hand bag ler...HB lama aku tuh dah nazak sgt dah...Nak2 lg aku asik sebut nk beli baru...smpikan zip dia pon da rosak...Cam merajuk lak beg aku tuh..
Beli ms balik kampung aritu....Taraaaaaaa....
v
v
v
v
v
v
v
v
v


 Inilah HB baru sempena dapat bonus...(no..no..no..bkn adiah dr Mr.Laling...)


Rege murah2 sajerk...ada less 70% kot...tu yg x tggu dah..rembat ajelah satu...Jenamanya aku tak penah dgr...GIO FIORE...tp tak kisahlah...Yg penting aku suka beg ni...
Dan lg satu yg bikin aku suka amat beg ini adalah kerana...Cuba korg tgk beg ni bebetul...cam wajah org senyumkan?kan?kan?kan?Eh brp byk KAN daaa....

 Muahahaha...moga2 aura senyum dr beg ini meresap pada aku..


Dah dapat beg baru apalg...melaramlah...hihi...Pastu aku adalah bekenan kat cekak bebudak gegirl yg comei2...cute2...miut2 tuh...Kengkonon nak la kasi Ayuni cecomei gitu....So gi ler try menerai...Pas 1....1 aku acu ke kepala Ayuni...
Dannnnn setiap kali aku letak ajer...tahanla dlm 5saat camtu...& then terus dia tarik....EEEEiiiiiiiiii geram mama ngan dak tecik nih...Tgk anak org lain ok jer..Pdhal aku dah biasakan Ayuni dr kecik letak sepit mepit segala kat kepala...elok ajer...tp cekak nih Ayuni tak suka la plak...

Tengokla gambo nk amik pon tangan dia dah nk tarik2 cekak tuh...
 Agaknye Ayuni rimas dgn mende kat atas pala dia tuh...


Ermm..smpi Opah tlg pegang cekak tu sbb mama Ayuni ni tgh gigih nk amik gamba...

Kesimpulannya...tak payahla Ayuni bergaya cekak bagai yg diinginkan mama nih...Buat masa nih la...Harap2 sok dah beso skit mahulah...Kuikuikui...nmpk sgt mama Ayuni yg teringin lbh2 nk dandankan baby gegirl dia...Ok uolls....bebila aku hapdate lg ekkk...daaaa....

Rabu, 26 Disember 2012

HaPPy BiRtHDay To mE

Alhamdulillah Syukur Kehadrat Allah SWT, kerana memberi hambaMu ini nikmat hidup 32thn
 diatas dunia ini.Dengan memberiku sebuah kehidupan yg baik serta sebuah keluarga yg bahagia...
Dikurniakan sepsang cahaya mata & seorg suami yg baik...serta mak abah yg sgt2 menyayangi aku...
SYUKUR ALHAMDULILLAH YA ALLAH...

Terima kasih pada semua yg memberi ucapan...Tanda ingatan tidak putus pada aku...



But im still waiting...Waiting for something special from Mr.Laling...



Waiting for surprise....Tapi ada ke takde?huhuhu....


Jumaat, 21 Disember 2012

Puding Trifle lg

Dah lama tak buat Puding Trifle nih...Buat ni pon bersebab...nak balas pinggan org yg sedekah NASI ARAB semlm...Takkan nk pulang pinggan kosong lak ye tak?

Selebihnya dah selamat pon dlm perut kitorg anak beranak...hihi.Kali ni buat skit ajer...Buat ala2 kelam kabut jer...Tp sedap2..(huahua..pujila diri sendiri yg msk)Simple je nk buat...

Korang jgnla ketawa lak toping kat atas puding tuh...Itu hasil kreativiti anak aku Daniel tau...Dia la yg tlg susun buah anggur ngan tabur kismis tuh...Mlm td gi Tesco cari buah Strawberi...ermmm kat sini ape yg ada..semuanya xde...last2 beli jela buah anggur..Sblm ni aku penah hias ngan buah peach...Daniel kata dia x suke buah tu...terus ngan puding2 tu skali dia x nk makan...

Rajin anak mama...mekasih syg tlg mama...Lupa nk amik gamba masa Daniel tgh letak buah anggur atas puding tuh...Siap ngan muka yg serius...hihi...Tgkla hasilnya...


 Alamak dah amik gambar baru perasan...COMOTNYE....


 Mr.Laling siap gelakkan aku sbb amik gambo nih...Ape2 skit snap...:-)


 Ni baru kuar dr peti ais...(lg sedap klo sejuk)


Resepi nih dpt dr My BFF...sape nk resepi gi ler blog dia... 
http://akupunyablog80.blogspot.com/

Ok...selamat menjamu mata...hihi...

Tazkirah Jumaat

Salam Jumaat semua sahabat handai, rakan & taulan...

Asalamualaikum warahmatullahiwabarokatuh...

Kdg2 kita ni lupa...pd masa2 susah pabila tiba saat2 kita diberikan kesenangan.Maka janganlah kamu takbur, riak, sombong mahupun lupa diri.Muhasabahlah diri pada kesusahan orang lain yg mungkin bermasalah pada ketika ini.

Aku takla kata aku ni 100% tip top baik...Tp sbg manusia aku jua mengingatkan diri sendiri.

INGAT LIN...MASA KAMU SENANG...BILA ORG LAIN ADA MASALAH FAHAMI MASALAH ORANG ITU...PAHAM NI LIN?????PAHAM KE TAK??????
KALO TAK PAHAM...CUBA & BELAJAR UTK PAHAM....OK LIN?????



Rabu, 19 Disember 2012

2 permata penyeri keluargaku

Kali ni nak share sejarah anak2 aku yg hadir dlm dunia ku & Mr.Laling...

Ini kisah Muhammad Daniel

Muhammad Daniel Bin Annuar nama diberi.Anak sulung aku & Mr.Laling.Anugerah yg dinanti2kan selama 2tahun lbh..Alhamdulillah diberi peluang oleh Allah utk merasa nikmat punyai zuriat sendiri.Sepanjang perjalanan menunggu kehadiran cahaya mata pertama nih..mcm2 dugaan opkos...nk layan soalan2 cepu emas drpd org sekeliling...,soalan ok lg..cuma klo yg siap bg tazkirah citer pasai jgn merancang...kene amik peluang masa muda2 nih...& yg plg tak hingat adalah spesis yg ckp (sbb adela org yg ckp camtu kat aku kan..) "akak kawen2 terus ada anak..tgk skrg dah besar2 dah..." 
Tp semua tu dulu aku telan ajela...Nak bt camne kan?Itulah namanya manusia...

Meh nak citer skit kelahiran Muhammad Daniel ke dunia pada hari Isnin 24/03/2008 bersamaan 16 Rabiulawal 1429H..jam 2.06ptg...seberat 3.4kg.Dilahirkan di Hospital Seri Manjung Perak pada usia kandungan 40minggu 3hari.
Melahirkan Daniel...yerlah sakit tu mmgla..mana ada beranak tak sakit...Cuma seigt2 aku, Alhamdulillah Allah permudahkan dgn cuma 3kali amik nafas & teran kali yg ke3 tuh spt air deras yg mengalir spt tulah aku rs Daniel keluar dr rahim aku...Saat Daniel diletakkan atas dada aku..berkata dlm hati aku..
"INILAH WAJAH ANAK AKU...YG AKU TERNANTI2 SIAPA DIA 9BLN DLM KANDUNGAN"
semestinyalah..air mata aku menitis...
Tp slps Daniel diambil dr dakapan aku...smpi la aku disorong ke wad..Daniel tak bersama..sb dia ditahan di wad NICU...:-( sedey weiiii...dah la 1st baby...Takde plak kat aku...Tgk org dikanan ada baby...didepan ade baby...dibelakang ada baby...UWAAAAAAAA...rs nk jerit AKU NAK BABY AKU....Stress sgt2.
Doc bgtau Daniel kene tahan di wad NICU sbb diorg nk pantau samada Daniel kene jangkitan kuman or tak sbb Daniel lama dlm perut lbh 24jam slps turun tanda.APEKAH?
Memula hati aku ni meronta jgk...protes la katakan..tp ramaila bg nasihat..aku kene kuat smgt...Bila aku kuat baby pon akan kuat...Otometik aku jd kuat..wlupn kdg2 rs down tu ada sbb baby xde disisi...Hanya leh gi melawat dia aje kat wad...ngan tangan yg kecik2 dah kene cucuk...sian anak mama...Tp dibandingkn ngan baby yg berselirat wayar sana sini tu...aku bersyukur...Daniel sgt2 kuat doc kata...& masa dia kat wad...lgsg tak byk ragam kata nurse yg tlg jaga...bg susu dia tido...dah mandi dia tido blk...klo lapo dia ekk..ekk..skit2 jer...aduiila..Pengalaman nk nyusukan Daniel pon bikin aku stress...Dahla 1st baby..kekok lak tu...kat wad lg tak selesa..aku hari2 ulang alik ke wad sbb nk nyusukn Daniel...Katil utk aku xde..dah penuh...Jd aku kene kuat utk menapak hari2 dr paking keta & naik tingkat 1 utk ke wad...Mmg dah x rasa mcm dlm pantang je pon aku nih...Blm kuar result keputusan darah..dah Daniel kene kuning plak...dokla Daniel semlm bwh lampu...sibaik sekejap aje...Daniel kuat...mgkn Daniel pon nk balik dok sama2 ngan mama kan?
Hari yg plg gembira adalah bila Doc bgtau Daniel dah blh blk...Mmg saat yg kami suami isteri nantikan..Sama spt ibu & ayah lain yg baru dpt baby...Kexcitedtannya tu sgt2 teruja...hihi...Syukur.
Pengalaman membesarkan Daniel hingga sekrg masih mama nantikan hari ke saat...Peristiwa hitam yg pernah menjengah 1 ketika dulu saat usia Daniel 1thn 4bln plg2 tak dapat mama lupakan...& plg aku sujud syukur pd Allah kerana saat itulah Daniel disahkan +'ve H1N1.Berkat doa semua Daniel pulih & Allah masih memberi peluang kami ibu & ayah Daniel membesarkannya...sehingga skrg...Alhamdulillah AMIN.
Melahirkanmu Daniel & menjadi sebahagian dr hidup kami adalah 1 anugerah yg sgt2 berharga.
Itulah serba ringkas tentang anak sulungku Daniel.



Ini pula kisah Ayuni Damia

Melahirkan Ayuni rasanya spt baru semlm....Ayuni Damia Bt Annuar nama puteriku diberi...Bermaksud indah & bijak...Semoga Ayuni seindah & sebijak namanya...Lahir ke dunia pada hari Sabtu 5/11/2011 bersamaan 9 Zulhijjah 1432H (sehari sblm Hari Raya Aidiladha) jam 12.57pm...seberat 3kg.Dilahirkan di Pusat Perubatan Ar-Ridzuan ,Ipoh Perak pd usia kandungan 40mggu 1hari.

Meh dengar citer pengalaman kelahiran Ayuni...(pd blog yg lama mmg ada yg dah baca nih...Jom kongsi skali lg...Syg nak delete sbb penat aku karang...so publish lak kat sini..sudi2kanla review balik pengalamanku)Kata aku ( bkn org kata) pengalaman melahirkan nih tak blh dijual beli...sendiri rasainya...

KISAH AYUNI BERMULA...

Patutnya due Ayuni 4hb Nov 2011..last cekup ngan Dr.Raoofah 26/10/2011..baby ok jerk..doc buat VE...tau ke ape VE tu?alah yg seluk2 tu ler..kepala kat bwh but dr.raoofah ckp cenggini..

Dr.Raoofah : eh last week i cek kepala dia da turun but y arini tinggi blk..U ade rs mengeras tak?
Me: ada..tp tak kerap sgt..
Dr : skrg ni keras tak? (sambil tangan dr. dok pegang my tommy)
Me: ha'a mengeras (tetiba time tu rs baby dok mengeras)
Dr : ermm..ok..u betui ni xde rs sakit?sbb perut da start mengeras kan..
Me: stakat ni xde la rs sakit...

Then..dpt lg tarikh 31/10/2011 utk cekup..but dr.Raoofah said incase ade ape2 tanda dtg je..

31/10/2011
Smpi kat Ar-Ridzuan tu awai..so patient pon x ramai la lg..cam biase nurse akan cek berat & bp dulu be4 jumpe doc..

Nurse: Eh..x bsalin lg?Dah 39week da kan?Tak sakit lg ke?(dah kerap lately aku gi cekup..smpi kenai la muke ni)
Me: ha'a..tu la xdela plak rs ape2..
Nurse: Ermm..baby syok golek2 dlm perut mama kot..:-)

Dah settle semua gi blk dok kat my darling..Thanks aling..dr 1st anak smpi la yg 2nd ni..menjadi teman setia mama cekup di klinik..Lama mcmana pon tetap teman mama.Tak penah miss wlu sekali..even smpi msk ke dlm bilik doc..Love u so much..Terbaik..(ayat boboiboy...daniel suka sgt guna perkataan tu).Msk ke bilik dr.Raoofah..skali lg doc tanye soklan yg 1st kat aku..

Dr: Belum ada rs sakit lg ke Puan?Ni dah 39week..
Me: ermm..belum lg la doc..
Dr: Ok baring..sy cek..nurse VE..(ish seluk lg...tp klo x seluk mn nk tau kan da bukak ke blm..hihi..)..ermm..masih tinggi la kepala dia...tinggi sgt..aritu i dpt rs kepala dia..arini x dpt..
Me: Tinggi lg? (blur sekejap..mcm x caya..patut makin dekat due makin turun la kepalanya..)
Dr: Pn. baby aktif ke?
Me: Sblm2 ni aktif..but this week rs baby kurang aktif skit (aku pk krg aktif coz baby dah xde ruang nk gerak2 kan)
Dr: i risau klo baby krg gerak dia x dpt ckp oksigen..i cdgkn Pn. msk wad kite induce...sbb risau baby kat dlm..
Me & Aling: berpandangan..msg2 mcm nk x nk msk wad coz nk tggu sakit bsalin sendiri dtg...but at same time..risau gak ape yg dr tu ckp..so decide time tu jgk..okla msk wad..
Dr: Sbb pn. pun dah 39wk..4hb ni due kan..so admit 4hb ni la..kui 9mlm mcmana?
Me: 4/11 Jumaat..okla pas keje leh terus siap2 admit wad..

Pas blk dr klinik smpi la 4hb tu aku xde rs sakit..but Ayuni mmg krg gerak..wlupon dah ckp2/usik2 dia.Dlm hati ni berdoa moga dipermudahkan urusan ku brsalin kelak..& baby pon sihat.


4/11/2011
Siang tu aku masih bekerja spt biasa..wlupon dah larat rsnye nk keje..nk naik tangga pon dah rs berat sgt dah..tp masih xde tanda2 atau sakit yg dtg..
Malam tu kami ke Ar-Ridzuan utk admit wad.Sesmpi disana, daftar dl..tp dek kerana bilik single penuh so msk dl bilik katil double..okla janji ade bilik..Sblm msk bilik aku diminta msk ke sebuah bilik utk wat CTG -nk cek denyutan jntg baby.Bacaan graf x brp cantik kate nurse1..dia suh aku mengereng plak..pon sama.lbh dr 20minit dok wat CTG tu..sibaik my aling teman ms tu..xdela bosan sgt..Daniel aku tinggalkn with my mom..kat kaunter sbb kang sure dia wat hal klo ikut aku.Pastu br leh msk bilik.Msk2 je katil aku sebelah ujung..yg kat pintu tu ade 1 psgan tgh dok ulik2 baby diorg..i guest new mommy & daddy coz there r so young.."wah bestnye tgk org dah pgg baby"dlm hati ni x sabarnye nk tgk my baby lahir ke dunia..Ms tu daniel pon smpila.Sibaik daniel behave so baik..After kiss2 ngan my Daniel n aling n my mom diorg pon blk dl coz nurse ckp sok pg br msk ubat..That night aku mmg x leh tido..badan letih but x leh nk lena coz bjauhan ngan Daniel.Nurse msk dlm kui 4am..ask me ada rs sakit ke tak?Aku jwb la xde but mengeras2 tu sekali dua je...

5/11/2011 (sehari sblm Hari Raya Aidiladha)
Kui 5.30am, nurse msk suh bangun mandi coz 6am nk msk ubat..Aku msg kat aling dulu..Dia bls jap lg dia smpi..Cam biase pg tu wat CTG lg skali & mskkn ubat utk buang air besar.After that aku dibawa msk ke labour room.Ms ni aling da mai dah.Nurse yg handle aku ms tu rsnye muda dr aku..tp cekap sgguh.Ms ni start msk ubat utk tlg bukakkan laluan.Aku diberi sarapan dulu.Pastu sesi CTG dipasang kat my tommy.Pon sama..nurse tu tgk bacaan x cantik katenye..cam biase disuruh aku ngereng jgk..telentang blk..aku dok bedoa pd Allah mdh2an xde ape2.Dr.raoofah dtg pg tu utk cek VE aku..sambil2 tgk graf CTG aku..she said..ni dah ade sakit skit yer..yup aku mmg dah rs2 merengat2 tp x kerap lg..dr. seluk br bukak 2cm..Then dr sambung blk rawat outpatient kat bwh.Rindu kat Daniel ms ni..tetiba dgr sore yg nyaring..hah daniel dah mai..ngan my mom..ms ni rs nk nangis..but aku x nk tunjuk kat mak.Mak mcm x sggup nk tgk anaknye ni tebaring dlm labour room tu.Tp dia bt2 xde ape2..Aku phm sgt..Kui 9.30am Dr. dtg nk pecahkn air ketuban..PUP..melimpah2 ler air kuar..smpi basah atas katil tu..nurse akan dtg tukar tiap2 ms..Dr. bgtau pasni akan rs contraction lbh kuat la..huhu nebes aku.

10.30am
Nurse: Puan dah sakit ke?Blh tahan ke?Nak bius tak?
Me: Ermm..x sakit sgt..blh tahan lg (dlm hati pon berkata2 nape x sakit mcm ms nk melahirkn Daniel dl..pdhal air ketuban dah bebaldi2 da kuar)
Nurse: Tgk graf CTG (sambil muka cam ade x kena...bukak mende yg dipasang kat perut tu..)

11.30am (Dr msk bilik aku..ms ni my aling keluar coz bwk Daniel jumpe doc kat bwh..tetiba lak dia selsema..alamak aii..risau aku melarat smpi demam sbb aku tgk dlm mulut dia merah sgt)
Dr: Assalmualaikum Pn..dah rs sakit ke?Sy nk cek bwh yer..
Me: Tak rasa sgt la doc..(pelik kan?aku pon pelik..nape x sakit..klo x sakit nk bsalin mcmana?)
Dr: (sambil dok seluk2) ish..masih 3cm..tp knp kepala dia tinggi lg ni?patut dia da turun..
Doc terus belek graf CTG...pastu dok ckp ape ntah dlm bahse medicalnya ngan Nurse nye..mcm cemas sgt..Tiba2..
Dr: Puan..kite xde pilihan kite kene operet..sbb klo tgk dr graf ni..bila contraction pn dtg jantung baby low sgt..sy risau lg lama jantung dia makin low..klo graf dia cantik..kite blh tggu jln bukak sndr..
Me: Operet?Low?Tp blh tak sy nk tanya usben sy?Dia x tau lg ni..(mmg aku seorg yg penakut tp bl dgr jantung anak yg aku kandung makin lemah..hilang segala ketakutan..apa sj rela ku redah..dgn izin Allah mohon diselamatkan kami 2 beranak)
Dr: Ok dont worry..nurse col husben patient..
Dgn pantas doc suh aku sign..but aku x sign selagi x nnmpk muka aling..Dgn pantas jg aling smpi..Msk2 doc jumpa aling..bgtau yg aku ke emergency c-ser due to my baby heartbit dah low..But my aling so nebes(tepancar dr air mukanya yg selama ni macho,garang & jantan..hihihi)
Me: Xpelah..doakan mama n baby selamat..insyallah & mama redho (Cuba mententeramkn kead...???tebalik lak..aku yg tenteramkn aling..hihi..terus aling pegang tangan aku..seolah2 mcm paksa rela utk isterinya ini dibedah demi anak yg bakal dilahirkn..)

Segalanya dilakukan dgn pantas..shave ape yg patut..mskkn tiub kat tut..sggh cekap mereka bekerja..agaknya dah selalu kot..dr 1 katil pindah ke katil 2..naik lif utk ke blk OT tingkat atas..aling sentiasa disisi..tp x beckp2..Me??of coz nebes tp x suke tnjuk..Sesmpi dipintu OT..my aling x dibenarkn msk..huhu so sedih..igt aling leh msk temankn aku..Msk je bilik OT yg sejuk mcm kutub utara tu ubah lg ke katil yg ke 3..which is katil keramat utk aku dioperet..wah syok giler..ubah2 katil..semua org buat..(Syok ke?Dlm bahse lain eh brp kali nk tukar katil da?)Suasana kat dlm tu so happening..msg2 ceria..mcm xde ape2 akan berlaku..mgkn x nk aku stress kot..Muka sorg pon x nnmpk sbb msg2 pakai mask.Aku ditukarkn baju nipis (sejuknye smpi mengetor) Ms ni pakar bius (chinese) dtg kat aku..sambil ade sorg akak nurse ni dok suh aku peluk bantal..Dr.bius said 2 me..
Dr.bius: ok pn..sekejap lg sy akan bius Pn separuh badan ye..bius spinal ye Pn.Sedikit sakit tp sekejap sj.
Akak nurse ni bg aku tenteram, cool, jgn stress..siap peluk aku time tu..(rs nk peluk my aling time tu)
Akak nurse: tenang yer..sejuk ye?mmg kami pon sejuk tp da biasa tp nk bt camana mmg bilik OT kene sejuk dr luar utk elak kuman..
Sambil2 dok borak..tetiba dr.bius ckp ok dah..sekejap lg Pn akan rs kebas...aikk kate sakit..x sakit pon..cuma rs skit ms kene jarum tu je..
Aku dibaringkn..ms ni da x tau nk ckp...semua nmpk mende2 dlm bilik OT tu..tangan kiri kanan didepakan..kanan pam bp, kiri msk air..kejap2 dr.bius cucuk antibiotik i guest..kat my drip n my hand..uhh pedih..kat dada lak lekat ape tah maybe utk my heratbit kot..tp mama kuatkan hati..x henti2 zikir,doa moga selamat..Sorg nurse coll Dr.Raoofah bgtau ok doc ready..Br aku trigt Doc..dok rawat outpatient lg kat bwh..sure dia tinggalkn patient2 tu coz ade kes emergency..aku le tu..
Dr: Ok pn..rs tak kaki?(aku mmg x rs ape dah kaki..camtula rs org paralize) kite akan kuarkn baby sekejap lg..Bismillahirrohmanirrahim..
Dr.bius dok kat kepala aku..borak2 ngan aku..setiap ape yg Dr.raoofah buat dia akan inform kat aku..siap buat lawak lg..then he ask me..
Dr.bius: ok doc akan mula sekejap lg.Pn.ada rs nk muntah?bersin?tak ngantok ke?
Me: Takde..& x ngantok..(ms tu sure my tommy dah dibedah but i x rs ape2...cuma rs mcm golek2 je perut ni..mgkn nk kuarkn baby kot)
Boleh time operet tu dr.bius & dr.raoofah dok nyembang2 pasal balik raya...aku dgr jer la..dr. nk blk kelantan ptg tu..owh..dr org kelantan rupanya..dr.bius dok kirim kopok la bagai..ahahah..aku igt lg what they talking2..Aku lak masih lg dok menggigil..kesan dr bius tu kate doc..mmg mcm tu.Wlupon dah dipasangkn pemanas kat bwh badan aku ni hah...
12.56pm
Tetiba..iyekkk..iyekkk...disambut dgn lafaz pujian pd Allah oleh nurse2 yg ada...Halus je suara..sopan jer tangisan tu..mmg anak2 mama sopan2 baru kuar dr perut..igt ms Daniel dl pon nangis xde la smpi melalak2...hihi.. Ya Allah syahdunya...buat hati aku tb2 rs sebak..buat aku tambah sebak...Doc ckp..

Dr: Allah..patutla dia x turun..tali pusat lilit kaki dia...alahai siannye...(Aku nmpk akak nurse td bwk baby kat baby cot kat blkg aku utk dibersihkn oleh Paed yg setia menanti dr awai td..merahnye baby aku..)
Dr.bius: ok Pn tau knp baby Pn kene operet..sbb kaki baby terlilit & dibadannya jgk terlilit sikit..(doc tu nk inform kat aku la tu..why i must emergency c-ser) ok skrg doc akan jait semula yer..

After my baby da bersih..akak nurse bwk tunjuk kat aku & bg cium..Ya Allah..inilah baby aku..yg dililit tali pusatnya..Alhamdulillah syukur pd Allah kerana selamatkn kami berdua..mengizinkn aku menatap wajah anak yg ku kandungkn ini..wlupn x dpt bsalin normal..syukur..Baby terus dibawa jumpe my aling..kat luar..

Dr.bius: U xde rs mengantuk ke?I heran..selalunya patient akan tido dah time ni( ms tu doc tgh nk jait luka kat perut...tp mmg aku xde rs nk tido lgsg..cuma abit gelisah sbb kaki x rs)

Segalanya mmg pantas..selesai dibersihkn aku disorong keluar..diselimut berlapis2..tp still menggigil sejuk..Aku diletakkn dulu dibwh jagaan akak nurse yg baik td tu..selama 30minit sblm disorong ke bilik..utk pemantauan katenye..sambil2 tu dok borak..ramah akak tu.Ramai dah la nurse yg baibai..msg2 nk blk..esok nk Raya Haji..
Akak nurse tu heran nape aku x ngantok..muntah or bersin..sbb kesan bius.Dia kate selalu dia dok sebelah patient dok la senyap sorg2..Patient tido..kdg2 blm kuar OT lg da tido..Tahla aku mmg x rs ngantok..pakse jgk nk tido sbb x tahan gigil sejuk..tp x maunye lena..
Pas 30minit aku pon dimskkn ke bilik..tp my aling x kelihatan..nk col hp xde kat aku..nk bangun pon x leh..hihi..aku dibaringkn x berbantal..
Dr.raoofah dtg...nk cek kead aku..Then she told me..she's going to kelantan..& will be back after raya haji..so Doc from pantai Datin Mimi will take over me..& doc bgtau jgk kaki akan kebas selama 6jam..huhu..lama tu..
AKU TIDO PON AKHIRNYA..
Tp x lena sgt sbb kejap2 akan ade nurse yg msk utk pantau kead aku..telinga ni x leh dgr bunyi skit..sensitip..bila jaga je eh mn aling ni?Last2 tanye kat nurse..ade tak my aling dtg tgk anak..dia jwb ade..But im bit konpius y my aling x msk jenguk aku?Adakah dia sedih or ms dia dtg aku tido x sedor diri?Mulalah nk pk yg bukan2..tak lama pastu ade sorg lg nurse msk..siap tanye aku..xde sape2 yg dtg ke puan?

Me: eh suami sy x dtg tgk anak ke?
Nurse: xde lg rsnye..dah coll suami dah?
Me: blh tlg coll dia tak?Sy xde hp..suami pegang..
Nurse: oo ye ke..Boleh..nanti sy coll..

Dlm 15minit tu mai la my aling..ms ni aku terlena jap..tp bila dgr org selak pintu terus sedar...trs nk nangis tgk my aling..Soklan lain xde aku tanye..dah tgk anak?Knp x dtg td?Dah lama tau mama tggu..Knp dtg sorg..mana Daniel?Jwb my aling..

Aling: Mcmni..td nurse1 bgtau suh blk dulu sbb kat tempat menunggu tu tgh renovate..after mama selesai baru dia coll aling..tggu jgk dia col tp xde pon..
Me: ooo..mama dok dlm OT tu jap jer..cepat sgt diorg bt keje..tp nape x dtg jenguk..
Aling: Ermm..td g bwk Daniel mkn..tp dia x lalu sbb badan da start panas..
Me: alahai..demam ke?Abis skrg mcmana?Panas lg?(perkara yg plg aku risau klo Daniel demam sbb panas dia cepat naik..nk kene pantau selalu..plak tu klo dia demam selalu merap dgn aku..tp apakan daya aku nk bangun pon x leh)
Aling: Jgn riso..opah jg..lgpon td pas mkn ubat panas da kurang..skrg tgh tido..
Me: Gi ler suh nurse bwk msk baby..

Dok sat nurse msk bwk baby AYUNI DAMIA...yg merah lg..-nangis lg bila Aling khamatkan di telinga Ayuni-hihihi...Ayah pon nangis tgk Ayuni Damia..Pastu aling balik jap jg Daniel utk bg Opah lak melawat aku n Ayuni..Mak nangis ms lawat aku..siap kucup dahi aku..Aku phm mak risau sgt2..xde lg anaknye yg operet nk brsalin..Ayuni so baik...diam jer..

6.30pm
Nurse hantar bubur..kui 7pm camtu br leh minum n mkn..aku mmg lapo sgt2 rsnye..tp bl suap x lalu..Mak la suapkn bubur ke mulut aku..bestkan dpt mkn mak suap..Itula kasih mak..smpi bila2..Mlm tu Aling tido kat bilik temankan aku..but aku x leh tido..layan tv smpi kui 12am..Takbir dah berkumandang dlm tv..syahdu..huhu..Risaukan Daniel sbnrnye..kejap2 col mak tanye kead Daniel..Plg x hingat kui 4pg aku coll kacau mak..tanyekn kead Daniel..Last2 mak jwb..Daniel elok jer..badan pon dah x panas..mak da buatkn air penawar td..dah jgn risau..hihi..Alhamdulillah..rindu kat anak2 aku...& Zzzzzz....

6/11/2011(Selamat hari raya aidiladha) 5am..
Doc Mimi dtg cek aku..she said that pg ni i da blh bukak tiub kat tutt..(mmg x selesa u ollss..tp okla x yah bangun ke toilet) & bgtau yg aku leh try bangun n jln skit2 dlm bilik ni..drip pon leh la cabut..n leh start bf my baby..

6am..Azan subuh..
Me: Aling bangun dah subuh...Selamat hari raya Aidiladha aling..(aling mandi & solat dl sblm blk amik mak & Daniel)
Then ade nurse dtg bwk bfast..lapoooooo...& tlg aku bangun...urfff...so ngilu & pening2 lalat bila bangun..mgkn dok baring je kan..tang luka tu rs berat sgt..mgkn sbb kesan bius tu ade skit2 lg kan..Alhamdulillah lps la dah g tandas & try to move dlm bilik skit2..

7.30am
Aling smpi with my mom & Daniel yg sgt2 rindukn mamanya...so pelik tgk mamanya ni dok baring..siap tanye mama sakit ke?so tacing...Pastu nurse bwk msk adik Ayuni..1st time Daniel tgk adik dia..siap tanye...ni sape?byk2 kali..hihihi..Adik pon bf mama..sggh pandai isap susu..

7/11/2011 - Aku dibenarkn kuar wad...yeaaa..leh blk..sesi berpantang plak la...


Isnin, 17 Disember 2012

Doa KeSyukuran Buat Ayuni ~ 1 Thn

Sabtu lepas balik Tepeng...my kampung...Sebab ada kakak aku dr KL blk.
Alang2 dah bekumpul...decide buatkanla doa selamat utk Ayuni kerana dah 1tahun..(tanda kita bersyukur kata sorg membe aku tu...)
Mmg takde jemput sesape pon...
Yer jgk...klo aku x dapat nk buat besar2an pon...yg penting adalah tanda syukur & doakan kesejahteraan Ayuni kerana dah bersama aku sekeluarga...Wlupon hajat tu mmg teringin nk bt majlis bertema "PRINCESS" gitu kat my gegirl...tp byk sgt kekangannya...
Makanya jdlah doa kesyukuran buat Ayuni yg menyambut usia 1tahun pd tahun ini 2012... ALHAMDULILLAH

 Sederhana tp belon tetap ada...


 Ayuni br bangun tido..


 Org2 kuat dlm meniup belon...OPTSSSSS...ade sensored disitu...:-)


 Ayuni & sepupu2...


 Daniel yg sedang gigih main belon...


 Byk kedai kek tutup plak..Akhirnya yg ini jerlah yg jumpe kat kedai kek di Taiping...



 Muka Ayuni yg ngantok...

 Mekasih semua nyanyikan lagu epi besday utk Ayuni...


 Tu camno nk ptg kek tu?


 Serbuuu....Mee goreng ajer...


 Muka Ayuni tgh tahan nanges...Badmood tetiba...


Selepas majlis selesai...barula Ayuni nye mood dtg...barulah leh amik gambar...Da pakai cun2 pastu tak amik gamba...rugila kan?
Jadila Ayuni model mama sekejap...:-)
 Sweety gegirl...


 Sexy back kate Mamarinia...


 Jelingan manje utk semua kwn2 blogger mama...


Also Sweet Smile to all mama's blogger frens....

Thats All....