Selasa, 30 Oktober 2012

Time for mama2 melepak..

We allssss...hangout for searching our fren new shoes...
(Nak jugak update dlm blog tuh...hihi...jgn marah mama2 semua...glemer uollss masuk blog ai..)
Me terfollow secara tak sengaja...hihi..
Sekali sekala kuar ngan frenz2 mama's2 ni best gak...Kuar dgn tujuan memasing nk cari kasut baru..:-)
Maklumla sejaks2 dah ada anak2 ni dah jarang dah kuar ngan membe2...

Amik gambar time makan ajer...

Thanks to our driver that day...Pn.Ct...Lenkali ajak la ai lg..hihihi...

Rabu, 24 Oktober 2012

Ting tong

Arggghhhhhhhhh....tidakkkkkkkkkkk kasut gergasiiiiiiii.....hihihi...
Apara pepagi dah wat kecoh....

Ni hah anak den nih...mase g aeon aritu terjumpa kasut crocs gergasi...pas je Daniel nmpk kasut tuh..terus suh aku amikkan gambar dia siap beposing sama mcm kasut tu nyer style...
Dahtu sesi soal jawab la plak ngan aku...

"mama...kasut ni kasut sape?......mama...sape yg pakai kasut ni mama?.....mama...knp kasut tu pon pakai kasut mama?.....Mcm2 lg lah....

Hermmm...jwb mama...jgn x jwb...Usia tgh camni mmg suka byk tanye...Aduila...kasut gergasi punya pasal...Nilah kasut tuh....

 Besarrrrrrrr....punyaaaaaa.......hihi..


 Daniel ckp byknye patung kat kedai tu mama...Daniel pon wat la aksi cam patung2 tuh...


 Senang byk mama kali ni...sepanjang masa Daniel tolak stroller Ayuni..(tiba mood rajin la tu)


 Mama nk inteprem jgk...


 Abg Daniel yg manje terlebih sudah...kan?

Apakah motip karangan aku pd harini sbnrnye?Gambar dah ade isinya je yg x padat...hihihi...

Ekceli...yg sebenar2nya...aku adalah sgt2 mengantokkkkkk......

Mlm td ade tetamu (adik my usben) dtg umah.Aku dah la x prepaired ape2 coz diorg pon dtg mengejut...Ms diorg smpi dah la aku selaku tuan umah xde diumah....Kitorg tgh bersoping-sopingan di Tesco...Tau2 dpt msg dah ada depan umah...dah tu nko...kelam kabut la blk...

Mmg aku bajet mlm td x msk...coz pas g Tesco singgah aje mamak...(mak malas uoalllllssss..hihi..)
Dlm freezer mmg ade ayam 3ketul aje..pastu sayur pon abis...apa pon tarak...(aku mmg camni..klo dah bajet nk balik kg, kire mmg takla beli brg2 basah simpan dlm freezer..) Sian kan xkan x nak jamu tetamu mkn nasik...So aku bajet masak nasik aje then aku kuar jap gi beli lauk siap kat restoran dpn tmn aku tu...

So tinggalkn la jap adik ipo ngan Mr.Laling...Xdela aku tinggal kosong..hidangla jgk segala kek, biskut, besame Kopi O kau2...dlu...
Mmg langkah kiri...ttup la plak..(oh baru terigt..standartla kan restoran tomyam kan byknye org kelantan...sure2 la diorg blk kg dah nk Raya Haji..)
Adui...tepuk dahi 10kali....
Balik ajela msak ape yg patut...Klo blh x nak la masak dah mlm2 dah kui 10pm tu..Pulak adik ipo aku ade baby...kang x senang dia nk tido...Pk2 wat je la nasik grg kampung + telur dadar...Simple..Ok what...lg sedap hokay drpd kedai masak...(pujila sama2 wei...hihi..)

Pang pung pang pung...diorg lepak smpi kui 1.00am...
Yang anak2 aku plak selagi tetamu x balik selagi tu la mata diorg bulat..hermm selalu dah tido dah...Yerlah kan ada ramai org...sure diorg pon sronok...
Sesi mama tidokan anak la plak...Dah lena masing2...sesi mama kemaskn brg2 yg soping kat Tesco tu la plak...Basuh kain...kemas dapur...Jam dah kat kui 2.00am...Kire bajet nk lipat kain la pulak...Aduh mata mama dah tak tertahan2 lg dah...Pospon la dulu kain2 tu...sakit mata aku nengoknye..tp apekan daya..

BUzzzzzzzz...BUzzzzzzzzz...
Kui 5.50am...Alarm kat hp bunyi suh bangun...Weiii...bleh tak nk sambung lg tido?AHAHA...mimpi la kau... Bangun...msk bubur Ayuni nk bwk bekal...keje hokay arini...
Jd mood aku arini adalah tersgt ting tong...

Utk mengelakkan aku jd mcm gambar kat bwh ni...Ada baiknya aku update blog aku...Kang br aku sambung bt keje...


Plzzz.. dont try this at ur opis...hihi..

Thanks coz sudi baca entry yg panjang lebar kali nih....Entry yg agak cacamarba skit...kikiki...

Isnin, 22 Oktober 2012

Sama tak?

Ada sorg kawan aku bgtau Ayuni mcm karektor karton...Tp dia kate lupa nama karton tu...
Meh aku teka...SAMA TAK? 
Ke ada karton lain yg ko maksudkan Pn.Hanisah?ekekeke...
Ayuni & Boo/Mary...Sama ke kawan?

Hello Kitty...Hello Ayuni...

Hello U Alllssss....

Haritu dah bt entry pasal Daniel g klinik..so arini jom citer pasai Ayuni plak..
Tp kali ni xmo citer panjang2..layan aje gambo Ayuni gi main kat Aeon semlm...Ok..
 Mata sape lg besar?Hello Kitty ke Hello Ayuni?


 Amboi adik besungguh2 ko yer..


 Wah kemain...leh ajer lps tangan..


 Punya lama Ayuni kat Hello Kitty ni smpi x kasi peluang kat org lain..ermmm..


Ayuni & Ayah yg sgt ceria bermain...

Byk lg gambar Ayuni kat sini...Tp aku suka sgt gamba2 Ayuni kat Hello Kitty ni...Hihi...
Ms ni dah kuar dah sore announce yg Aeon ni lg 10minit nk tutup...Tp Ayuni masih gigih & bersemangat nk main lg...Last2 tepakse la Ayah nye terus angkat dia dr seat Hello Kitty tuh..Sibaik Ayuni tak nangis...mentain ajer...gud girl...hihihi...

Okla itu sj citer Ayuni kali ni....daaaaaaaaa.....

Khamis, 18 Oktober 2012

Antara kerjaya, suami & anak2 tersayang

Aku kursus 2 ari yg lps.Kursus Lotus Notes...So kali ni aku tempekla gambar2 aku sdg bekursus.
Tgkla...
 Tempat bekursus adalah di makmal aku sendiri..


 Posing jap ms TAKE 5..


 Kemain korg yerkk...bab mkn mmg laju..Sape gadis brtudung pink itu(gadis ke..mama inazamrifamily?)


 Rajinnye peserta2 kursus ni..


 Jgn marah...aku kursus sama ngan Mr.Laling..sebelah Mr.Laling tu En.Bos 2nd...


 Partner dok sebelah aku Pn.Wahida..(ekxeli kami gegirls semlm msg2 pakai kaler purple..pdhal x janji pon..)



Sbg mama yg bekerjaya ni...kdg2 pas abis keje balik2...mcm2 mood ade...Kdg2 letih...kdg2 malas...kdg2 letih+malas=terlebih malas...
Tp sejak dah ade anak teruna sorg ni...adik ok lg la..lom pandai request itu ini...Takdela istilah mama malas nk masak...Cuma kdg2 tu klo dah x sempat jom ajer dinner kat luar...Tp anak2 ni lbh suke ape yg mama dia masak...wlupon masak yg simple2...tui tak?Same to my Laling...klo blh nk mkn makanan bini dia masak jgk...makan kat luar dia layan jer...cuma kredit lbh la pd bini la kan?

Tambah2 Daniel...sure dia akan tanye mama nk masak ape?Asai aku masuk dapur ajer dia akan dtg tanye..

Kisah ari isnin lps...Mr.laling request nk mkn bubur lambuk...So aku balik2 jer keje...itu jela menu yg set dlm kepala...Start masak kui 6.00 camtu..Daniel ni cam biasa kejap2 jengah aku didapur..
Daniel : Mama dah ke?Mama dah ke?
Itu jelah soalan dia ulang dtg tanye...

After dah siap masak...ok jom mkn..So duduk2 kat keja mkn terus dia moncong...sambil peluk tubuh (serius korg...kemain anak teruna aku ni merajuk)
Mama : Nape Daniel?
Daniel : Daniel xmo bubur...Daniel nk NASIK PUTIH....(moncong)
Ayah : Makan ajelah...bubur ni pon sedap...rasa dulu ( nada agak keras..sbb Daniel ngengade sgt..hihi..)
Daniel : Xmo...Daniel nk NASIK PUTIH...
Mama : Ok2 kang g beli ngan ayah ok..(Aku bajet mmg dh malas nk msk..dapur dh kemas,pulak dia sorg je nk mkn)

Moral of story ~ Mama kene la masak esok utk penuhi permintaan Daniel..

Then...selasa tu balik2 umah ape lg...kene la masak...Kali ni Mr.Laling request nk Kurma telur..(pk2 daniel sure x mkn telur tu...so tambah la ayam sekali...)
Aku ni masak mlm2 x byk...sbb 3mulut aje nk mkn...Ayuni mkn bubur dia la...
Inilah yg aku msk utk suami & anak2....Puas ati tgk mereka makan...
 Kurma Telur + Ayam...


 Sayur & ayam goreng pelengkap menu..


 Mmg aku suke bt kuah cair skit..


 Sayur sawi + kobis grg kicap...


 2 ketul ajer...takut x abis..(mmg x abis pon...last2 aku je yg ratah bg abis..)


Sgt2 la gembiranya anak2 ku ngan Mr.Laling...wlupon msk simple2...mereka sgt berselera...Itulah satu kepuasan bg mama2 sedunia bila dpt bg org tersyg makan masakan yg dimsk...

Ptg semlm (rabu) pas amik anak2 dr umah pengasuh...Daniel ngadu selsema..nmpk cam dah tsumbat2 idung...Sian pulak..terus ke klinik...Skrg kan musim ujan...senang la bebudak dpt penyakit espesiali selsema & demam...Sblm melarat baikla g amik ubat...

 Sblm msk jumpa doc..masih leh tsenyum..

 Mama yg bosan tggu giliran..so amikla gamba..kaunter pon jd..

 Bl nk panggil masuk nih..(patient kat klinik ni selalu ramai..)
Anak2 plak mmg serasi ngan ubat klinik ni..so tggu je la..

 Alahai dh start nk merengek...x selesa katanya...


 Mama cuba pujuk..pas jumpa doc..kita g kedai ok...Tiba2...cergas anakku ini...urfff...


Siap posing aksi mcm2 lg..

Anak2 adalah anugerah yg x ternilai bg ku...Kalau blh segala permintaan mereka cuba dipenuhi...kecualila mmg kita tak mampu...Setakat ini...wlupon mama bekerja...tapi selepas waktu bekerja...masa aku adalah utk keluarga sgt2 aku hargai setiap detik...Begitu juga korg kan?
Utk anak2 mama kalau terbaca blog mama ni satu ari nanti...
MAMA SAYANGGGGGG KAMU SANGAT2...
Muahhhhhhhhhh....

Selasa, 16 Oktober 2012

Bila tak jd balik kg..

Weekend lepas tak jd balik kg ku di Tepen...coz pk2 blk mggu ni mmg kene balik pasai jiran sebelah umah mak wat kenduri kawen...Sgt2 tdk sopan kalo tak menghadirkan diri..time aku kawen dulu...Acik Nora n family la yg betungkus lumus menolong...So ni turn aku n family lak la balas..camtula idup berjiran...

Raya Haji tahun ni pon turn balik beraya di kg aku jg...ngeeeeee....

Then bila dah x balik kg..Berhujung minggu dgn anak2 & suami ajela...Moh kite gi jenjln cuci mata & isi perut...Yeeehaaaaa.....Kali ni bwk anak2 ke Aeon St.18 aje...Plan asal nk mkn kat Pelita Nasi Kandar kat Tesco...Tp my boy sorg ni ajak mkn Pizza...adehhh...mama klo takat mkn Pizza..x kenyang nak ooiiii...misti mau isi dgn nasik juge...(wlupon tghari tu dah mkn nasi kat umah...hihihi...)

 Inilah kegemaran Daniel...tu pasal asik ajak ke Pizza..
(mcmla mama ko x penah wat Spageti..lg sedap tau...)



 Aritu oder Pizza Hawaian Chicken ajer..
(Free Tuna Pizza utk Kids)

 Sesi menyuap sup pd Ayuni 


 Mmg tak toleh kiri kanan dah..


 Ayuni tgh x sabar nk sup..(panasla syg..kene tiup dulu..)


 Meh kita snap gamba sendiri kan Daniel..
(dulu2 suka amik gambar sendiri kan Acutmsk)


 Bl mama suh Daniel senyum...


 Ayuni n Ayah pandang ape tu?


 Sgt2 tidak duduk diam ms ni...Sore anak2 aku aje yg kedgran...hihi..


 Jenuh Ayah nk control bdk kecik sorg nih...


 Gambar ni nmpk mcm baik sekali...pdhal Ayuni tgh mengeliat x nk dipegang...mcm2 dia nk capai...


Pas mama marah dia..moncong aje...


Ari sabtu tu ujan aje..dr pg smpila mlm...So pas je mkn...pusing2 windows shopping mencari kasut...terus ajak Mr.Laling balik...Dah blk umah pon tak leh nk beriadah kat luar umah sgt...coz ujan lg...Ektibiti dlm umah adalah tgk tv, main ngan anak2, masak, makan, kemas umah...(ekceli xde pon mengemas sgt...rsnye ari mggu lps mmg mood aku adalah malas...cuma nk melepak ngan anak2 aje...hihi...)

Ari Ahad ajak Mr.Laling gi Kuale Kangsar semate2 nk mkn Laksa Beras yg pemes kat tepi sungai Perak..Nantila aku update citer tuh ok...



Jumaat, 12 Oktober 2012

Ke mana nak gi bercuti ekk?

Ok kali ni meh nak kongsi antara tempat2 percutian yg dlm list aku utk gi bercuti bulan 11 or 12 nanti...Kire angan2 la dulu kennn...Org kata drpd angan2 akan jd kenyataan...hihi..

Mula2 kene ada tujuan nk g becuti ni...Len la kalu aku ni mmg stok kaya raya..Nk becuti je ckp je kat mana ...terus jalan...Type aku ni kenela sebey 100x, pilih, kenapa, mengapa, dimana..mcm2 lg la...

Kali ni rs nak g cuti sebab nk cuti...phm ke tak?
Cuti maksudnya..bkn soping...bkn jalan2...yer adik2...(arini semua org aku pggil adik..aku YONG)kikiki..
Cuti bermakna bg aku adalah aku nk rehat dok dlm bilik sambil menikmati pemandangan indah, tenang, tanpa ada bunyi panggilan telefon & semakna dgn ketenangan & keindahan...

Yer tempat yg seakan2 angan2 ku itu adalah di GRAND LEXIS PORT DICKSON..
See this place...
 Above the sea hotel...


 Executive Pool Villa..rate about RM7++ 1 night..


 Private pool inside the villa...

Yer inilah yg ku inginkan dikkkk ooiiii...ada private pool dlm bilik...Sgt2 heaven rsnye...mandi ngan anak2....Mmg percutian yg hanya bangun, tido, mandi, abiskan ms main2 ngan anak2 & makan sahaje...Kelassss....

Ok td 1st angan2...now my 2nd choice of angan2...
Tempat yg agak dah lama gak la aku tingin nk gi...Tp bila nk gi je rs mcm alah bila2 pon boleh gi sbb dekat ngan kg Mr.Laling...Last2 smpi dah anak 2 masih lom pegi...Ekekekek...
Kire tempat yg ada theme park camni sesuai kate org utk keluarga....Ade mcm2 ektibiti ye dak...
Nilah tempatnye..
 Lom pegi kan..gamba amik dr gugel aje ler..


Yesss...3rd place i want to go...& aku tak akan bosan pegi berkali2 ke sini...Ofcoz..sopping ler kan no.1...Tp kire ni dah lari dr tujuan asal aku nk g bercuti...iaitu utk BEREHAT...
Oh Langkawi mengamit memori...
Di angkasa nan luas 
Terbang sang helang bebas 
Menebarkan sayapnya 
 Sungguh megah lagaknya 
..............................


Last but not least...Genting Highland...ermmm yg ni bkn pilihan aku tp request dr Mr.Laling...dok sebut2 nak gi sini...Rs2 nya mcm nk jd gi sini aje...Sbb klo aku je sorg2 yg angan2 but Mr.Laling buat do no...X begerak la angan2 aku ye tak?
Tak kisahla kan..asalkan before end of this year kene gak bwk anak2 bercuti...Mama bosan hokay dah nk abis tahun tak ke mana2 pon... 

Ekceli ade la lg tempat2 yg tingin nk tempak kat sini...Gayanya mcm nk gi semua jer...Ahaks...

Cop2 aku tak nak la nmpk plastik sgt...kikiki....Semua angan2 diatas adalah bergantung pd masa, keadaan, situasi & yg plg penting ONGKOS nya...Ade ke bajet utk diatas?Hiihi...kan dah ckp angan2...jd kalu Alhamdulillah...x jd kalu....cuba lg kumpul duit sehingga jadi....hihihi...Dlm negeri je pon...lainla ke luar negara...