Selasa, 2 Disember 2014

Iklan Komersial...gituuu

Bagus betullah aku ni...hihihi...ada orang puji?Takde...takpe aku puji sendiri.
Sampai macam tu sekali sifat riaknya...sgt terserlah...
Tak baik gitu...Allah tak suka hambaNya bersifat begitu...
nanti kene kifarah (eh tui ke ayat aku guna ni?)
Sebaliknya Alhamdulillah diberi kesihatan, kekuatan & kerajinan utk membuat 3biji Trifle sekali dlm 1 masa....Keranaaaaaa....selalunya nak buat sebiji Trifle pon aku taklah begitu rajin...

No...no...noooooo....Sis tak niaga dikkkk...Sis cuma tolong buatkan ajer utk Jamuan katanya...
Org request tak smpi ati nk hampakan pemintaan..
Wlupon smpi ke 1/2marhalah pegi mencari bebahannya...hihihi Nampak benor nipunya..

Amboiiii intro kemain steady lg...
Pdhal blog ni mcm wujud tak wujud jer dah skrg ni...
Camtulah aku skrg ni...ada mood adala citer kat blog ni...klo mood lemau...betanduk nak update...

Dah2...jom2 layan gambo trifle yg membanggakan Sis ni...bangga ler sgt...mcmla susah sgt nk buatnya kan...

 Buat dgn hati yg ikhlas....Rasa sedap pasti hadir dgn sendirinya... :-)



 Ciptarasa & keunikannya membuatkan sesiapa yg melihat pasti terikat...



 & seakan2 menari2 ingin merasainya....



Inilah Puding Trifle ku.....


hahahahahaha....ater kome2 yang baca harapnya janganla berkecil hati dgn puisi Trifle gubahan tu yer...Kepada mahaguru Acik Kama bohot2 syukriya...paham ke tidok?Tima kasih byk daaa...

Selepas adegan masak memasak kat dapur tuh...aku nak nunjuk skit sabun basuh pinggan yg sedang aku gunakan...sangat2lah aku jatuh cinta...sebab setitik je pon dah bebuih dgn wanginya...
Tak caya?Gi beli test sndr...Nak tau sabun apa...


 Hahhhhh...sabun nilah...JOY...

Mr.Laling pon skrg suka sgt basuh pinggan sbb dia kata baunya wangi & byk buih...
Amboiiii kan...dah mcm iklan free plak utk JOY ni...bukan dpt royalti pape pon...xpela..aku nk kongsi ajer..hihihi...

Kiranya entry kali ni agak komersial skit...okla...yg sblm ni personal sgt...nmpk sgt diri sedang dirundung sepi...

Ok...have a nice day uolsss...

Mood nak g bercuti...tapi tak cuti2...bilalahhh nak apply cuti ni...asik bz memanjang...



Khamis, 16 Oktober 2014

What i feel now?

This is what i feel now...
that i am..........
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v





I'm juz let em go...go from my mind....



BUT STILL...I WANT TO SHOW THAT IM...


OR PRETEND TO BE OKAY...

Whatever it is...i realize that....


I must always back to my IMAN...trust to my destiny...& i know Allah always with me...no matter where...no matter when & how...


Khamis, 11 September 2014

Yang tua jgn jadi budak-budak

Assalamualaikum wbt,

AKU....sorg MAMA yg PENYAYANG...pd anak2ku...

AKU....sorg MAMA yg GARANG...pd tempatnya...

AKU...sorg MAMA yg SENSITIF...jgn diusik anak2ku...

TAPI...

ALLAH bg kita AKAL & OTAK utk kita FIKIR...

yg mana BAIK yg mana BURUK 

yg mana BETUL yg mana SALAH...


Back to the real story....kisah benar...Pagi2 dh bg aku hangin...kan ke tak patut tu?
Dah la lambat nak masuk  keje...masa hantar anak ke Tadika..cikgu tahan aku sekejap nak bincang skit hal anak katanya..
OK...Aku bg 5minit sbb kot2 ada hal yg penting nk disampaikan.
Dr riak muka...nada suara cikgunya mcm SERIUS...Mulakan bicara cikgu bgtau semlm anak aku masa main tercederakan skit bwh mata kawannya...Aku sndr x tau luka sebesar mana..sbb aku x nmpk & x tgk..Tp apa yg cikgu ckp SIKIT..

AKU: OK...situasinya mcmana cikgu?
CIKGU: Masa main kat outdoor..diorg mmg ada main2 lari2.Then dah main tetiba gaduh2 bdk2..terkena muka dak tuh..Tp lepas tu x smpi 5minit ok balik...makan sama2...main sama2 smpi balik...

AKU : OK...SO...?

Kata cikgunya lagi...jd bapak bdk tu nak jumpa parents anak aku...

AKU : OK...Tp nak buat pe yer jumpa saya?

bla..bla..bla..bla..panjang lebar lbh dh 5minit..
Bagi aku perkara nak jumpa tu takde masalah...tp klo stakat nak suh aku kawal anak aku bermain masa berada disekolah aku takde disitu kot...Sepatutnya dia bincang je dgn cikgu...sbb cikgu yg ada amik tugas jaga anak2 time school kan...Mintak lbh perhatian ke apa ke...Atau nak bg nasihat blablabla...bla..bla... watever ke ...
Ape kes?

Aku ok je dgr penjelasan cikgu td...cuma paling tak boleh blah...bila cikgu ckp bapak dak tu nak jumpa anak aku...

WHAT?

Budak 6tahun kot...tadika dowh...

What the hell ko nk personaly jumpa anak aku bro?

Semua tuh ckp dlm ati jela...depan cikgu aku profesional lah...

AKU: Mcmnilah cikgu...saya mintak cikgu settle kan la hal ni dgn bapak dak tu dlu...tp klo dia nk jumpa saya jgk ok terpulang....TAPI KLO DIA BERHAJAT NAK JUMPA ANAK SAYA... SAYA TAK IZINKAN MELAINKAN SAYA & AYAH DIA ADA...!!!
Ape kes la ko org tua nk jumpa bdk kecik...kang ade anak aku tak trauma nak gi sekolah...jd trauma plak...

Anak aku dr umo 5thn pegi sekolah...setiap kali perjumpaan dgn cikgu aku bkn takat tanya dia pandai ke tidak?Aku akan tanya NAKAL ke TIDAK anak aku ni?Belum pernah cikgu bgtau ooo dia suka buli kwn...oo dia suka main kasar...TAKDE...& aku kenal kot anak aku...

Pernah jgk la...beberapa kali...balik sekolah luka2 kecik kat tangan...lebam..
Bila tanya...ayat mmg la drama...KAWAN TOLAK...JATUH...LUKA...SAKIT...
Tapi aku bkn marah anak org tuh...Aku jwb...TULAH MAMA PESAN JANGAN MAIN KASAR2...LASAK2...KAN DAH JATUH...

Belum kisah dia takmau pegi sekolah sbb budak negro selalu buat dia..Asal nak hantar je buat muka..Dia dok cakap bdk negro tu dok kacau dia..mmg lasak pon maklumla bdk negro ni mmg aktif..Tapi takde plak aku smpi nak jdkan masalah besar..Bila dak negro tu pindah barulah anak aku hepi balik kat situ...haishhh...

itulah kisahnya..
Bagi aku org tua takyah la kot masuk campur urusan anak2..tambah2 bab main2 luka skit2...adoiii penatlaaaa...nak layan org camni...cikgu pon runsing bdepan dgn situasi camni...Yerlah nama baik tadika dia jgk kan..

Aku kecik2 dulu main lagi kasar kot...smpi luka2 dua belah lutut berdarah2...Balik bgtau mak sah2 aku jgk yg kene...Baik diam2 jer...Tp bila mak nak mandikan...mak aku dulu jenis klo lepas main dia mmg sental daki2 kat badan kiotrg ni...time tuh la baru nak adoiiii mak sakit...masa tulah mak tau main sampai luka2..hermmm...siapla...

Aku taulah...dia pangkat besar...kereta besar...poket besar...org educated...baru balik obesi...
So?Boleh hal2 camni nak besar2kan...FIKIRLAH dgn AKAL...

LAINLAH...klo dah smpi kes BULI, kes2 berat...itu harusla masuk campur..

EHHH mmg aku tak paham lah...

Inilah kesayanganku...permata hatiku...buah hatiku...
Org kata sayang anak ditangan2 kan...bkn aku sayang tak bermakna aku tak pernah marah...

Isnin, 18 Ogos 2014

Minal Aidil Walfaizin


Bersamaan 22 Syawal 1435H

Alhamdulillah...syukur harini diberikan semula rs sihat selepas 2mggu rsnya demam disambung pulak dgn anak2 jg sama demam...
Mudah-mudahan keluarga ku sentiasa diberikan kesihatan & kesejahteraan dibulan yg mulia ini...

Belum berkesempatan nak buat open house menjemput kawan2 & tetamu dtg beraya ke rumah.Badan baru nak kebah nih...rs lesu jer...
Pergi open house rumah kawan2 pon sempat ke rumah Kak Ita jer...itu pon panggilan kali ke2 dijemput..
Thanks la kak ita sudi jemput i & family...
Kitorg sedondon pink pepel katanya tahun ni...

Citer raya dah nak basi...tp smgt nk updet tu arini tiba2 ada...Bg berseri skit blog yg dah sunyi ni..
Tahun ni beraya di sebelah mertua...Manjung, Perak.
Raya mcm besa tiap2 tahun Alhamdulillah gembira bersama keluarga tersyg...syukur masih punya makabah & mil pil...
Sempat lg kot nk ucap....Selamat Hari Raya semuaaaaaa.....

Semoga Allah memberkati kami sekeluarga...& kita semua....disamping mengingati serta mendoakan  saudara2 kita di Gaza...AMIN

Rabu, 9 Julai 2014

Ramadhan 1435H

Pejam celik pejam celik rupanya dah bebulan2 lamanya laaaa aku tak updet blog...
Sampailah tiba kembali bulan Ramadhan 1435H / 2014M...
Bulan yg penuh keberkatan & kemuliaan...

Azam tahun ni...jgn membazir di PARAM...
Takmo...takmo...takmo...makan aje ape yg dimasak...itu lbh baik...kalau nak beli pon skit2 ajer dah la...
 Kot2 tekak ni tetiba teringin nak makan juadah2 yg tak mampu nak direalisasikan sendiri tuh... :-)

Hari pertama puasa tahun ni di umah MIL...sbb dekat.Maka tolong MIL masaklah...
Posa petame dah mkn SOTO, roti jala...Maklumla MIL org Melaka.. FIL org Johor...
 Alhamdulillah rezeki Allah bagi...


Hari kedua posa...dah balik umah sndri...Tak reti2..masakla kau sndri..Bila dah masak sndri nih...alakadar jelah...Balik keje kui 5ptg, smpi umah kui 5.30 cenggitu...lepas solat mmg terus sinsing lengan baju utk bersilat di dapur...

Nak baq kat angpa la kan...sambil2 kelam kabut kat dapur tu..sbnrnya byk hikmahnya..mmg takde rs letih...betambah smgat lg rsnya..nak2 bila tgh masak mata dok tgk jam...
so mmg pk nak siapkan masakan jer...

Aku mmg suka masak sndri sbb usben ngan anak2 mmg kureng mkn luar dah skrg nih...
Dah big bos bg signal awai2...
"Mama masakla simple pon takpe...janji masak sndri..."
"okayyyy"
Aku tau sejak kawen ngan Mr.Laling aku ni...nak kate cerewet bab mkn ni xdela sgt...cuma adelah beberapa jenis masakan yg klo aku rs aku tak xpert tu mmg aku takmo buat...muahahahahaha...jgn pakse2 aku ok...(ckp kat sini kemain...klo time usben nak mkn tuh...gugel2 la jgk...ngeh2)

 Juadah ari kedua...sambal ikan gelama, kangkung & nasi grg kg..


 Ni ari ke3 kot...bubur nasi (buat utk anak terunaku yg kene tonsil...last2 semua org makan) rendang daging , bendi grg lada & my feberet ikan bilis grg..
Kuih muih tu idokler aku buat...mana sempat woiiiiiii....


 dah tak igtla juadah hari kebrp.... sambal tumis udang, sup ayam, ayam grg & fishbal grg...

Sabtu lepas balik my hometown plak...turn bebuka posa ngan my family plak...alahaiiiii dapnya ayo tangan mak...Sup tulang, masak lemak cili padi...ermmmm dapnya mak masak...Aku letak jawatan sekejap kat kampung...as a chef...turun pangkat jd pembantu chef yg sgtlaaaaaa pemalas...hihii...takdela..skit jerr..

Balik sini aku pegang jawatan chef semula....
Kurma telur, cencaru bakar, ikan masin kedera...(br diimport from my Kampung)


Ini fresh dari oven semlm...gulai tempoyak ikan kembong, daging grg kunyit, ikan grg, timun cicah sambal tempoyak & my feberet ikan masin (dlm umah tu aku sorg je layan ikan masin...Mr.Laling mmg x makan...soooo rugi..kan?)


ALHAMDULILLAH...NIKMAT APA LAGI YANG MAHU KAMI DUSTAKAN...

Rabu, 9 April 2014

Cerita Harijadi

Amboiiiii laaaa lamanya tak update blog ni.
Rasa2nya mcm makin takde mood lak yg dtg nk buat entry baru.
Pdhal byk kot citer nak kongsi.
Tp xpelah kan...arini citer pasal citer2 bebaru ni jelah ekkk...Yg dah lama & basi tu tak yah la kot..
Trend kot skrg ni....semua ayat ujungnya mesti ada "KOT"
...ahahahaha klakar2..(tp aku pon dh terikut kot)

Nothing gempak la...but too special for me...becoz end of Mac lepas besday anak teruna kesayangan mama 
DANIEL & early April pulak besday usben tercinta ku...So itulah cerita kita utk arini...boleh kot?

Gambar ni dah terbalik sbnrnya...ekceli memula sambut besday anak mama..Daniel dulu pastu baru Mr.Laling...Tp takpela kot..hihihi...

It was a simple family party only ~ celebrated besday Mr.Ayah...(kat restoran KFC sini ajer...)

To Mr.Laling...mama doakan moga Aling dipanjangkan umur, dmurahkan rezeki & love u laling...

Sblm tu untuk Daniel, nak kata besday party pon tak jgk...sbb asalnya nak potong kek dgn mama,ayah & adik jer...Kebetulan, all family members dtg termasuk Opah.Tokwan,Makjang & Family, Ucu, Mkngah & family...Time cuti sekolah semua mai lepak umah aku..
Tak ke jd meriah?Rezeki Daniel la ni...Tiap kali besday mesti ada sambutan..
Mama & Ayah doakan Daniel mnjadi anak yg SOLEH...& setiap detik mama & ayah sentiasa mendoakan kejayaan mu dunia serta akhirat nak...
Kek Oggy special tuk Daniel...hermmm dh peminat Oggy katanyaaaaaa.....(kemain excited nmpk kek Oggy..)


Ummmmuahhhhhhh....ur my darling, ur my sweetheart, ur my sunshine, ur my everything in mylife..
Truly deeply love u my dear Daniel...

Rabu, 12 Februari 2014

Majlis Bertunang Sepupuku

Blog ni sekejap on sekejap off.Maklum sajalah tuannya bz.
Nak buat camane kan?Kdg2 ada masa tp mood nk menulis plak x dtg..

Tp kali ni nk kongsila satu citer...sbbkan dah lama takde Majlis kenduri kat umah abah aku..
Minggu lps belangsungnya Majlis Pertunangan sepupu aku yg buat kat umah abah aku.
Knp dia buat umah abah aku sbb dulu kecik2 makabah aku bela dia sekejap..So kitorg ni dah mcm rapat sgt ngan dia..Dia pon penah ckp dulu klo nk buat majlis2 camni mmg nk jgk disini..

Asalnya Majlis nk buat alakad aje katanya..Bincang2...pastu sarung cincin...balas2 hantaran...mkn..
ok dh settle...
Tp bila dah bekumpul ramai2...dtg la idea nk sediakan pelamin utk sepupu..guna aje apa yg ada kat umah tu..Org skrg kan pesennya gitu..betunang pon siap ngan pelamin..

 Simple jer..(lawo kapet aku bila letak kat situ...hihihi)


Makan bufet...masak sendiri...inilah mak menakan ceq...mak kpd sepupu aku yg nk betunang tu..
Dah pakar masak2 ni kan...mmg dia la jd Chef aritu..aku berjaya buat jelatah ajer..hihihi..jadilah janji tlg jgk..
Kang aku masak ayam merah kang jd ayam marah pulak...ahaks..

 Masak tepi umah ajer...sgt best..


Hantaran fully di deko oleh sepupuku sndr...rajin dia..
Mmg kelas semua hantarannya.Maksud aku makanan2 didlm kotak2 tu la..sedap2 belaka..
Dapatla rasa jgk...

 Maap la aku xde sumbangkan pon hantaran...dah lama tak menggubah..kekok plak..tu pon dh byk..


Mekap kat umah..Aunty yg mekap tu la yg mekap aku masa kawen..Dia pon masih igt lagi kat aku...Ahaks..
Photografer aritu sapa lg klo bkn my laling...



Part ni yg best..bila rombongan meminang dh smpi..mmg dah lama xde situasi camni kat umah abah aku...




Selaku tuan umah...abahla jadi jurucakap mewakilkan mak/pak menakan aku..Dibantu oleh mak..hihi..

 Tgh bebincang la tu...Berbaju hitam pakcik2 tuh..


 Sesi menyarungkan cincin risik & tunang...tanda anak dara telah disunting oleh si teruna...muahahahaha ayat ku..


Atas permintaan sepupuku ini lah...maka aku mmg x upload pon gamba dia ke fb lagi..Jadi yg tertanya2 tuh..inilah sbbnya yer..NO PERMISION...BUT in my blog ok kot...hihihi...sibaik dia x tau link blog akak nih..okla inilah dia yg diraikan...

So sweet & gojes....sbb selama ni dia mmg jenis x bermekap..lipstik pon tak..



Before that..cuba cari prbezaan ant gambo ni & dibwh.....wah main teka2 plak kat sini...cepat2 cari...

my sweety Ayuni suh pakai crown bulu2 kepala mickey tak nak...topi jgk yg ko pakai nak..


Okla uolss...puas ati tak entry kali ni diakhiri dgn gambo tuan tanah yg comel...hihihi...daaaa